De Badische Weinstrasse  vervolg

 

Na de Badische Bergstrasse rijden we nu zuidelijker tot het gebied Kraichgau-Stromberg. Dit is ruwweg gelegen tussen Heidelberg en Karlsruhe. Een zacht aanvoelend landschap met een aangename afwisseling van bossen, weiden, fruit- en boomgaarden en natuurlijk de onvermijdelijke wijnstokken. De eikenbossen geven hier het hout voor de barriquevaten, die de wijnboeren gebruiken.

Tussen Rijn en Neckar ligt het stadje Bruchsal, te midden van de wijnindustrie. Het telt ongeveer 40.000 inwoners. De naam van het stadje is in feite Hoogduits voor Brussel. Vrij vertaald, een nederzetting bij een moeras. Het pronkstuk van de stad is Schloss Bruchsal, de prinsbisschoppelijke residentie uit 1722. In de Tweede Wereldoorlog werd het domein zwaar beschadigd, gelukkig was het interieur reeds geëvacueerd. Na de oorlog begon de regio Baden-Württenberg, die nu eigenaar is van het kasteel, aan een massieve reconstructie en restauratie, die eindigde in 2017. Ook de originele kunstobjecten kregen opnieuw hun plaats. Nu kan je met een audioguide weer genieten van de barokgrandeur met als hoogtepunt de magnifieke trapzaal. Rococo, in al zijn pracht, vind je in verschillende statievertrekken en in de marmeren hal. In het middelste gebouw zijn er nog twee extra musea toegankelijk: het Duits museum voor automatische muziekinstrumenten en het museum over de geschiedenis van Bruchsal. Wandel ook even door het paleispark met zijn kastanjeboomlanen.

http://www.schloss-bruchsal.de/

Kraichgau kan rekenen op een mooi aantal zonuren per jaar en in combinatie met een “druifvriendelijke” bodem komt dat de wijnbouw hier ten goede. In deze bodem vind je restanten van een vulkaanachtig terrein, kalk en “Löss” (een soort zandkorrel met vruchtbare leem). Men werkt hier ook vooral met de verschillende Pinotdruiven (Burgunders), Riesling en Auxerrois. Zoals in de Bergerstrasse, hier ook een variatie aan bedrijven. We kozen er drie uit.

Weingut Klump begon als familiebedrijf in 1983 met 0,5 hectare. De twee zonen hebben nu het domein in handen en telen op 29 hectare. Deze 29 hectare zijn verdeeld over meer dan 100 verschillende percelen. De telers laten hun druiven groeien volgens een organische methode. De fertilisatie van de bodem doen ze met organische compost. Klump gebruikt ook de Blaufränkischdruif, een van origine Oostenrijkse soort, ook Lemberger genoemd. We kwamen deze druif tegen op het domein onder de naam Himmelreich Blaufränkisch. Ze geeft een elegante rode wijn met exotische aroma’s. Deze wijn wordt 11 maanden bewaard in tonnen van Franse eik. In het witte gamma vielen we op Rotenberger Grauburgunder. De druiven voor deze wijn worden geteeld op een sterk ijzerachtige bodem, de structuur is hartig met een aroma van abrikoos tot karamel.

Weingut Klump is gelegen juist buiten Bruchsal.

http://www.weingut-klump.com/

Als je vanaf het dorpje Tiefenbach rondom je kijkt, zie je overal wijngaarden. Verschillende van deze percelen behoren tot het Weingut Heitlinger. De bodem bestaat uit verschillende soorten mergel, hier en daar zelfs met een hoogrode kleur. Daar waar de kalksteen de overhand heeft op de mergel moet men bijspringen met irrigatie. De hoogste wijngaarden bevinden zich op een 300 meter. Heitlinger is een prestigieus bedrijf met ongeveer 120 hectare in totaal. Hier ook de bekende Pinotsoorten en Riesling, Chardonnay en Auxerrois. De Pinot Blanc 2018 heeft een mineraal frisse neus en je proeft een fruitmengeling van appel en meloen.

Aangaande de prijs is het een wijn van minder dan 10 euro. Heitlinger heeft ook enkele “grands cuvées” zoals ze het noemen, wijnen in een hogere prijscategorie en jaren gerijpt op vat. “Black Tie 2011”, een combinatie van Pinot Noir, Lemberger en Cabernet is een donkere, zware wijn met heerlijke toets, wel met een prijskaartje van 40 euro. Heitlinger heeft op zijn domein een hotelcomplex met 31 kamers en een restaurant. Naast het hotel ligt de vinotheek. Tussen de wijngaarden is er ook nog een golfcomplex.

http://www.weingut-heitlinger.de/

Totale passie voor wijn vonden wij bij David Klenert. Deze wijnboer is nog maar enkele jaren bezig en had verleden jaar zijn eerste oogst. David studeerde af als bachelor in de viti -en vinicultuur en oenologie. In 2015 kocht hij 2,5 hectare van een op pensioen gaande wijnboer. Hij werkt met respect voor de natuur en als fertilisatie voor zijn wijnstronken gebruikt hij een soort van “wild garden”, een bodemverbeteraar met bepaalde planten, gisten, champignons en humus. Hierdoor bekomt hij ook een waterbesparend effect. Een eigen wijnkelder heeft David nog niet. De aanschaf is zeer duur en hij wil liever investeren in zijn druiven. Nu heeft hij ongeveer 10 hectare. Een kelder huren was ook de optie. Zijn gamma is beperkt tot een negental wijnen. Bij David kozen we voor de Grauburgunder 2018 (droge Pinot Gris), een wijn die excellent past bij een zomerse salade, een elegante, fruitige en levendige wijn.

Cuvée rot 2017 en Spatburgunder 2017 zijn twee rode wijnen uit het Klenertgamma met een warme toets en volle smaak. Bij Klenert geen enkele wijn die meer kost dan 10 euro. In het dorpje Kraichtal-Munzesheim heeft hij een kleine, gezellige proeverij, wel met beperkte openingsuren, want alleen David en zijn vrouw runnen het bedrijf.

http://www.klenert-wein.de/

Om volledig te zijn: de streek is ook bekend voor asperges (Spargel!).

Tekst en foto’s: A. Charrin