Weston Super Mare, de badstad aan het Kanaal van Bristol kan ook trots zijn op het natuurgebied van Brean Down. Down komt van het oud-Engelse “dun” wat heuvel betekent, maar vanaf de 14de eeuw specifieker werd gebruikt voor verhoogd, golvend weidelandschap.

Brean is enkele kilometers westwaarts van het centrum gelegen en eigendom van The National Trust. Zoek je een moment om even weg te zijn van de drukte van ’the seafront’, dan vind je hier een uitgelezen gebied. Brean Down steekt uit als een natuurlijke pier in zee en heeft een overvloed aan magnifieke zichten in een 360 graden perspectief, een grote schat geschiedenis, rotsen, zand en massa’s vogels en bloemen. Om dit allemaal te bewonderen kun je gebruikmaken van een handige gratis brochure die ter beschikking ligt in de winkel en het café van de NT (National Trust), gelegen aan de zuidzijde van de Down, naast de parking. Je vindt hier ook toiletten, wat nuttig is vooraleer je de 2,4 km rondwandeling aanvat. Je kan ze vlot doen in ongeveer 2½ uur. De wandeling start onmiddellijk met een lang trappencomplex dat je direct naar het tweede hoogste punt van de Down brengt waar ooit een Romeinse tempel heeft gestaan. De klippen aan de zuidkant krijgen het meeste te verduren van de ruwe zoute wind en hebben een totaal andere beplanting dan de klippen aan de noordkant. Hier veel dikke heidegrond die een schuilplaats biedt aan de aanwezige diersoorten. Juist voor we het ultieme punt bij Brean Fort bereiken, is er nog een herinneringsplaat aan een zekere Marconi, die hier in 1897 een nieuw afstandsrecord verwezenlijkte met een draadloze verbinding met een punt in het ietwat verder gelegen Wales.

Brean Fort werd oorspronkelijk gebouwd in 1870 als bescherming tegen een mogelijke Franse invasie. Zeven batterijen werden geïnstalleerd met een twintigkoppige bemanning, maar ze werden nooit gebruikt. In 1900 trok het leger zich terug en van 1913 tot 1936 werd het fort een burgerlijk café met speeltuin. Het fort werd veel bezocht door mijnwerkersfamilies van het aan de overkant gelegen Zuid-Wales (wat we trouwens ook in Weston meemaakten). In 1939 werd het fort opnieuw militair gebied en twee zware marinekanonnen en zoeklichten werden geïnstalleerd. Zoals hun collega’s uit 1870 zagen deze manschappen ook hier nooit actie. Het gebied werd ook een testgrond voor speciale wapens in Wereldoorlog II. Hiervoor was het ‘Department of Miscellaneous Weapons Development’ verantwoordelijk. Na de oorlog kwam er een enorm verval op gang en in 2002 werd het gebouw verkocht aan de NT. Of er plannen zijn voor een grondige restauratie om er een geschiedkundig oord van te maken kon men ons niet bevestigen. Vanaf het fort heb je ook een mooi uitzicht op de twee kleine eilanden: Steep Holm en Flat Holm. Het uitzicht bevestigt trouwens hun naam. De kust van Zuid-Wales zie je een beetje verder.

Aan de noordzijde is er een prima panorama van Weston en zijn strand. Het getijverschil is hier enorm en de afstand tussen hoog en laag water kan oplopen tot 1,2km. Inlands heb je bij helder weer uitzicht op de glooiingen van de Mendip Heuvels en soms is de toren op de magische heuvel van Glastonbury (The Glastonbury Tor) ook te zien.

Aan de noordkant zijn er ook nog wat geschiedkundige overblijfselen zoals de grote witgeschilderde pijl die dateert uit Wereldoorlog II en die dienst deed als oriëntatiepunt voor oefenvluchten van bommenwerpers. Een bord met gegevens over een fort uit de IJzertijd is het laatste op de wandeling en dan daal je opnieuw naar het NT-café waar koffie met gebak je weer op krachten doet komen. Je hebt trouwens toch een maximum hoogte van ongeveer 100 meter bereikt. De winkel en het NT-café zijn trouwens heel het seizoen open.

Oostwaarts van Weston vind je, ook in handen van de NT, Sand Point. Sand Point is een langwerpig heidegebied dat zich uitstrekt in het Kanaal van Bristol en ook zeer geschikt is voor wandelingen. Hier echter geen faciliteiten zoals bij Brean Down!

Info: www.nationaltrust.org.uk/brean-down  en zoals gewoonlijk bootovertocht met P&O via www.poferries.com

 dsc_0123dsc_0128dsc_0132