Nog meer Den Haag-Scheveningen

Verleden jaar na ons bezoek aan Den Haag-Scheveningen kwamen we unaniem tot de conclusie: dit gebied moeten we verder exploreren, hier is nog veel meer te beleven, vooral shopping. Een winkelparadijs naar ieders gading en mooi verdeeld over verschillende wijken. Om direct in de sfeer te komen, kozen we als start voor een ‘revisite’ van Panorama Mesdag, een magische illusie in 360°, 14 meter hoog en 114 meter lang in het centrum. Zo bereikten we het Panorama via de luxe winkelstraat Noordeinde, waar ook het werkpaleis van Koning Willem-Alexander gevestigd is. Trouwens een ommetje door de paleistuin die publiek toegankelijk is, is de moeite waard. Op Noordeinde wisselen de modeboetiekjes en kunstgalerijen elkaar af.
Vertrekkende vanaf een andere ‘Parel’ in Den Haag, het Mauritshuis, ga je naar de Lange Voorhout via het statige Hotel des Indes (schuin erover in een monumentaal pand aan de Hofvijver is het ‘Haags Historisch Museum’, hier verneem je het verhaal van Den Haag met vaste en tijdelijke tentoonstellingen – toen wij er waren een ode aan de ’50 & ’60-muziek met aandacht aan verschillende Haagse groepen). Hier zie je ook dat Den Haag nooit stadswallen heeft gehad, maar in de plaats koos voor stadsgrachten, waarvan we nog overal restanten terugvinden.
Iets verder is het gebied van de Denneweg/Frederikstraat. Hier vooral speciaalzaken, fashionwinkels en antiek. Terrasjes langs de Hooikade maken het nog gezelliger. De Frederikstraat mondt uit in de Javastraat, de Indonesische ader van de Archipelbuurt. Statige huizen en culinair dé plek om de Indonesische keuken te proeven. Wij kwamen uit op nr. 13 Javastraat bij ‘Blauw’, een modern ogend etablissement met een verrukkelijke Indonesische rijsttafel (Selara Blauw), een culinaire wandeling doorheen de Indonesische keuken, opgediend door een enthousiast team.
Tussen de Grote Marktstraat en de Spuistraat is het grootse winkelcentrum gevestigd. In een autoluw tot autovrij kader vind je werkelijk alles. Aan de buitenzijde de grote ketens zoals Vroom & Dreesman, C&A, Marks & Spencer en het majestueuze gebouw van de Bijenkorf, het luxe shoppingparadijs over 5 verdiepingen. Middenin twee centra met een warm architectonisch karakter combineert ‘De Haagsche Bluf’ kledingwinkels en speciaalzaken in prachtige panden met replicagevels en mooie fonteintjes. De architectuur van de meer dan 115 jaar Oude Passage is nog overweldigender, de sfeer van vroeger is hier meer dan ooit aanwezig in dit met glas overdekte centrum met een diversiteit aan winkels. De Oude Passage gaat naadloos over in de Nieuwe Passage, open sinds 2014 is het in alles een enorm contrast met haar historische ‘zuster’: de oude en nieuwe architectuur wondermooi bij elkaar zoals deftig en hip winkelen.
De winkelstraat die ons het meeste bekoorde, was de Frederik Hendriklaan, door de Hagenaars ook nog ‘De Fred’ genoemd. Deze laan van ongeveer 1 km bevindt zich in de wijk Statenkwartier, gemakkelijk te bereiken met tramlijn 17 vanaf het centrum en gewoon afstappen bij halte ‘Frederik Hendriklaan’. Loop ze even af en je vindt een aanbod naar ieders gading. Op nr. 123 vind je ‘’T Haagsch Snoephuis’ met ouderwets snoepgoed, Haagse Hopjes of Droste chocoladepastilles. In het pand ernaast vind je de viswinkel ‘Vis’, waar je ook iets kunt nuttigen en waar we ons tegoed deden aan een broodje Tuna Cruda (heerlijk huisgemaakte tonijntartaar). ‘Paagman’ is dan weer de grootste boekhandel van Den Haag en ‘Kalkman’ kun je niet voorbijgaan zonder zijn assortiment Hollandse kazen te bewonderen. De rit met tram 17 leerde ons ook wat geschiedenis: alle haltes worden steeds vernoemd op de tram en toen we de naam ‘Waldeck-Pyrmontkade’ hoorden, dachten we automatisch aan de één-serie ‘Thuis’. Met wat googelen kwamen we te weten dat Waldeck Pyrmont een klein koninkrijk was dat nu deel uitmaakt van Duitsland en dat Emma Van Pyrmont de moeder was van de vroegere Koningin der Nederlanden Wilhelmina.
Voor Scheveningen vermelden we zeker ook nog dat de Pier opnieuw open is na massieve verbouwingen. De attractie heeft nu twee boulevards boven elkaar, een open wandelboulevard met daaronder een overdekte foodcourt met winkeltjes. Op een der eilanden van de Pier komt ergens in mei nog een reuzenrad van 40 meter hoogte, waar je zelfs een driegangenmenu kan degusteren.
Wij verbleven centraal in Hotel Corona aan het Buitenhof met zicht op de Hofvijver en het Binnenhof. Een charmant boetiekhotel met 36 feeërieke kamers met alle luxe, prima bediening en ontzettend vriendelijk personeel. Het ontbijt wordt opgediend op een eigentijdse manier met superverse producten. De centraal gelegen oude lift is al een bezoek waard. De bar in conservatory-stijl laat je genieten van het gaan en komen op het Buitenhof.
www.corona.nl
Den Haag, een stad met heel wat facetten voor de toerist: van cultuur, entertainment, amusement tot shopping. Shopping met een winkelaanbod dat zo breed is dat er al eens gekscherend wordt gezegd: “De online shoprevolutie lijkt wel haast aan Den Haag voorbij te zijn gegaan.”
Meer weten over Den Haag?
www.denhaag.com

DSCN1487DSCN1505DSCN1519