Lier, erfgoed is eeuwigheid

Met de Belforttoren, de Sint-Gummaruskerk en de Zimmertoren heeft Lier drie historische torens. Ze nemen je mee doorheen de tijd. Het Begijnhof is een UNESCO Werelderfgoedsite waar het zalig kuieren is, maar Lier heeft nog veel verrassende plekjes. In volle coronaperiode slaagde Visit Lier erin om enkele nieuwigheden te creëren. De oudste Lierse monumenten hebben al talloze plagen over Lier zien trekken. Pest, cholera en de Spaanse griep ketsten af op hun zwijgende muren. De kwalen verdwenen, maar de monumenten staan er nog. Een van de nieuwigheden is “Verrassende Lierse plekjes”, een ontdekkingstocht van 4 km langs een dertigtal fascinerende publieke plaatsen.

Alvorens je deze wandeling doet, wip even binnen in het Stadsmuseum. Zo kom je van alles te weten over Lier en haar bewoners. Dit museum opende in 2018 zijn deuren na een fusie tussen het Stedelijk Museum Wuyts–Van Campen, de schenking Baron Caroly en het Timmermans-Opsomer Museum. Stadsmuseum Lier vertelt verhalen over Lier en de Lierenaars. Niet chronologisch, maar rond thema’s die volgens de Lierenaars de stad typeren. Het verbindt vroeger met nu en grote geschiedenissen met persoonlijke verhalen. De thema’s zijn verspreid over drie zalen.

Lier ontstond onder St.-Gummarus, een edelman en grootgrondbezitter, het werd een stad in de 12de eeuw en zag zelfs de eerste stoomtrein in 1855. Al eeuwenlang vinden kunstenaars er hun inspiratie, denken we maar aan de gouden generatie beeldende kunst van ruim 100 jaar geleden met Isidore Opsomer, Louis Zimmer en Raymond de la Hayue. Hedendaagse kunstenaars hebben deze traditie verdergezet en geven hun artistieke kijk op Lier door middel van wisselende voorstellingen in een deel van het museum. Lier ontroert en inspireert.

Een gouden bruiloft in 1928 in de straat waar Felix Timmermans woonde, was aanleiding voor de organisatie van een stoet met Lierse folklore en taferelen uit de boeken van Timmermans. Het feestcomité gaf de stoet de naam ‘Pallieterstoet’ en Timmermans zelf schreef over de verhalen een brochure onder de naam ‘Lierke Plezierke’. Een term die sindsdien synoniem is voor de Lierenaar.

Over al deze figuren kom je meer te weten in het vernieuwde Stadsmuseum. Ook het op- en neergaan van de industrie onder de naam ‘Lier maakt het’ komt uitgebreid naar voren. Lier was een centrale handelsplaats vooral tussen de 14de en 19de eeuw en de grote vier der industrieën waren: de lakenproductie, de veehandel, de bierbrouwerijen en de katoenindustrie. De teloorgang van de ene industrie werd meermaals opgevangen door de opkomst van een andere! Sinds 1830 mag je er gerust de Lierse kant aan toevoegen.

Het museum is er ook voor het hele gezin. Kinderen kunnen een interactief parcours volgen en op bepaalde doeplekken kan je de hele familie inschakelen. Maak bv. een kettingsteek van Lierse kant met naald en draad, of speel het Struifvogelspel, een oud caféspel.

Nu kan je de stad in met in je achterhoofd de Felix Timmermans-uitspraak, die je ook in het museum vindt: “Ja, ik dank God dat ik in Lier ben geboren”. Visit Lier heeft voor de ontdekkingstocht een handige brochure gemaakt met uitleg over de 32 publieke plaatsen. Hopelijk zal bij het verschijnen van deze Globetrotter de horeca weer actief zijn.

Nieuw is ook een Proeftoer die gaat via 9 locaties in het centrum van Lier. Je geniet van een proevertje en steunt ondertussen de lokale handelaars. De Proeftoer kost 9,95 euro, loopt tot 31.12.2021 en de voucher kan je kopen bij Visit Lier op de Grote Markt. Je vindt hier trouwens ook alle andere brochures en gidsjes.

Niet nieuw, maar ‘het bootjevaren op de Binnennete’ met verschillende formules vanaf april en ‘Lier Up, of de stad geverfd’ lopen nog altijd. Lier Up ontstond in 2015 in samenwerking met de Lierse streetartist Joachim, iemand met een eigen grafische stijl met vooral zwart-wit als accent. Vanaf 2016 doken de eerste muurschilderingen op in Lier. Alle werken werden in overleg met de huiseigenaars gemaakt en verwijzen naar de Lierse cultuur. Stadsplan met een 16-tal werken ook weer te verkrijgen bij Visit Lier.

Ook nieuw is sinds oktober 2020 het Sint-Gummaruspad, een themawandeling in buurgemeente Emblem, waar Sint-Gummarus geboren werd en voor “Globetrotter” de locatie het dichtste bij huis. In de voetsporen van de heilige Gummarus loopt er een route van 6,5 km met start en einde voor de Sint-Gummaruskerk in Emblem, waar trouwens voldoende parking is. Bezienswaardigheden zijn de Sint-Gummaruskapel, het sasmeesterhuis, de Nete en het Netekanaal. De markering is blauw met aanduiding “Sint-Gummaruspad” en je kan de wandeling met uitleg via een QR-code bekomen, maar er is ook een zeer handige brochure die je zowel in Lier vindt als in de bibliotheek in Ranst. Is de horeca weer open, dan kan je bij terugkomst terecht in Emblem.

In 1977 fuseerde Lier met Koningshooikt. Vermits de Lierenaars in de 15de eeuw van hertog Jan een veemarkt kregen, die vooral gericht was op schapen, kregen ze de bijnaam ‘Schapenkoppen’. Ze zijn nog altijd zeer trots op hun bijnaam, zie maar naar het logo van de dienst toerisme: ‘Lier plezier op kop’ met een schapenkopmotief. Trouwens de mensen van Koningshooikt dragen de bijnaam ‘de Hooikse varkenskoppen.’

Lier inspireert, Lier feest en Sint-Gummarus zal het met blijde ogen en wat trots bekijken.

Alle info: www.visitlier.be

Tekst en foto’s: G. Charrin