Met een snelheid van 23 knopen

 

We moeten er altijd twee jaar op wachten , maar Festivaria zorgt al 30 jaar voor spektakel op en rond het water. Het water , het bij avondrood en zonsondergang toch wel idyllische Donkmeer. Het “ Theater op het Water” zorgt er steeds voor om de lat hoger te leggen en iedereen te verrassen.

Donkmeer, maak je klaar om de Titanic te ontvangen! Een geweldige keuze om deze musical hier op te voeren. Vergeet James Cameron en zijn film , vergeet Winslet en Dicaprio en hun mierzoet liefdesavontuur. Wat er echt gebeurde aan boord tussen het vertrek in Southampton en het tragische einde door de ogen van de opvarenden rolt zich voor onze ogen af. Echte verhalen van de reizigers van eerste , tweede en derde klasse, de bemanning van stoker tot kapitein over scheepsjongen en vooral het verhaal van hoogmoed , verpersoonlijkt door de directeur van de White Star Line.

Regisseur Tijl Dauwe zorgde al voor een ijzersterk verhaal en hier mogen we nog de ijzersterke muziek aan toevoegen , die drama , epiek en emoties bevat. En dit zonder “ My heart will go on “ hoor , dat we eerlijk gezegd niet misten.

Decor is altijd een paradepaardje geweest bij Festivaria , denken we maar aan de hotelopbouw en de oldtimers bij Kis me Kate , twee jaar geleden. Voor Titanic maakte men handig gebruik van de blauwdrukken van het schip. Een podium 80 meter breed en een hoogte van 18 meter. De brug van het schip , het restaurant van de elite , de seinkamer of de boilerroom , allemaal verbeeldingsvol naar voren gebracht. Mijn voorkeur ging naar de boilerroom in de buik van het schip waar Michiel De Meyer als stoker Barret als eerste door heeft dat de reis wel eens slecht zou kunnen eindigen. Hoe men samenwerkt met het water en de verschillende fases van het zinken bespeelt verklappen we niet maar de koude van het water was te voelen tot op de tribune.

De cast kenden we reeds van in de winter en toen wisten we zeker dat het goed kwam. Daarom ga ik ze niet allemaal terug vernoemen. Ivan Pecnik is een waardige kapitein met zijn grote baard en Nordin de Moor is de architect met schuldgevoelens en die het einde zeer spectaculair maakt. Goele De Raedt , Alice Beane , de passagier tweede klasse , die toch ook zo graag met de upperclass zou willen kletsen en eten is de ideale zangeres en actrice voor deze locatie. We zagen haar al een topprestatie leveren twee jaar geleden in Kiss me Kate , hier te Berlare en vandaag stal ze zeker ook weer de show.

Meer dan 100 figuranten op de Titanic scene , die geregeld van outfit wisselden . Nen dikke proficiat voor een onder hen , Richard Dierick , een oude studiegenoot!

Tenslotte wat een creativiteit in de rekwisieten .Zeker en vast een huzarenstukje om dit allemaal te verzamelen.

En moeten we toch iets “ negatiefs” zeggen : alle uitvoeringen zijn spijtig genoeg uitverkocht.

Tekst: G. Charrin

Foto’s: Cor Blancke.