Tyntesfield

Weston-Super-Mare staat voor strandamusement en entertainment in Somerset. Toch ook even een hapje cultuur meenemen en hiervoor moeten we niet zover gaan. Vanaf Weston duurt het maar een halfuurtje en je bent in Tyntesfield. Deze plaats ligt in de richting van Bristol en is een spectaculair Victoriaans-gotisch herenhuis en domein, nu in handen van The National Trust. Het huis is een mysterieus sprookje vol persoonlijke bezittingen waarvan er heel wat extraordinair kunnen genoemd worden. Zoals met vele van die enorm statige herenhuizen is er het bekende driedelige verhaal van opkomst, verval en herontdekking. Vier generaties van een familie die niet van adel was, hebben hun stempel gedrukt op Tyntesfield.

Alles begon voor de familie Gibbs bij William Gibbs. William verwierf zijn fortuin midden de jaren 1800 als scheepshandelaar en invoerder. Het product waarmee hij enorm hoog scoorde, was guano, gedroogde vogeluitwerpselen, die hij invoerde uit Peru en guano werd een hit in de wereld van de Victoriaanse land- en tuinbouw als een soort kunstmest. Hij gaf de opdracht om een huis op het Tyntesfielddomein volledig te remodelleren en er zijn eigen cachet aan te geven. Het werd een super Victoriaans-gotische stijl met rijkelijke decoraties, uitgevoerd door verschillende ambachtslui. De volgende drie generaties gaven ook hun eigen creatie aan het huis met enige veranderingen, maar deden dit met zulke subtiliteit en gevoeligheid door o.a. toevoeging, maar ze bezondigden zich nooit aan het verwijderen van het werk van hun voorgangers. Dit maakt Tyntesfield zo markant op dit moment. Het huis, de kapel, de dienstverblijven, tot zelfs het meeste van de tuin zoals de boerderij, zijn quasi intact gebleven.

Binnenin krijg je een meesterlijke kijk op het leven in en rond het domein tijdens de Victoriaanse en Edwardiaanse hoogdagen. Na William kwamen nog Antony Gibbs, George Gibbs en Richard Gibbs. Richard was de laatste in de rij, hij was ongehuwd, had geen kinderen en vooral de Tweede Wereldoorlog had zijn tol geëist voor Tyntesfield. Een gebrek aan mankracht zag een verval, dat in 2001 werd gestopt door het aanschaffen van heel het domein door The National Trust na het overlijden van Richard.

Antony, de tweede van de Gibbsdynastie, was zelf niet zozeer geïnteresseerd in handel, maar hield meer van het domein zelf en werd aangezien als ‘the country gentleman’. Hij was ook fel geïnteresseerd in kunst en architectuur. Vele stukken uit zijn collectie staan in de tentoonstelling ‘Changing Times’. Hij was ook een fervente fan van technologie. In 1890 installeerde hij elektriciteit in het huis. Voordien kwam de energie van een centrale die Anthony zelf op het domein liet bouwen. Ook de waterbevoorrading was een idee van Anthony. Het systeem dat hij ontwikkelde, was enorm revolutionair en is zelfs nog in gebruik voor de tuin en de veeteelt op het domein. Tyntesfield werd in feite maar aangesloten op het gebruikelijke waternet in 2008.

Het dagelijkse leven op het domein komt ook sterk tot leven in het ‘Below Stairs’-gedeelte. Keuken, butlergedeelte en het departement van de huishoudster brengen je met wat fantasie terug in de werelden van de Carson’s, Mrs Patmore’s of Daisy’s uit Downton Abbey.

Een van de hoogtepunten in Tyntesfield is de private kapel. Het was niet ongewoon in Victoriaanse herenhuizen om een eigen kapel te hebben. De kapel die we nu zien, is bijna niets veranderd sinds de constructie in 1875.

Maak ook grondig gebruik van een bezoek aan de tuinen en het parkland. Het heuvelachtige karakter van het gebied ten zuiden van Bristol maakt de opeenvolging van verschillende tuinstijlen een lust voor het oog. Een Rock Garden en een Rose Garden geven een typisch Victoriaans beeld. Grote grasvelden geven een immens beeld over het domein, deze grasvelden werden ook door de familie gebruikt voor amusement zoals tennis en croquet.

Zoals bij alle National Trusteigendommen kom je als bezoeker niets tekort. Dicht bij de ingang is er het Home Farm Visitor Centre met een goed gevulde souvenirshop en The Cow Barn Kitchen voor lunch en snacks. In de tuin zelf, dicht bij ‘The Kitchen Garden’ en de ‘Orangery’ is er nog het ‘Pavillion Café’ voor koffie en gebak.

Nog twee weetjes: George Gibb (de derde generatie) werd Lord Wraxall (genoemd naar een klein dorpje in de buurt) en het huis deed recent dienst als locatie voor een aflevering uit de BBC-reeks Sherlock.

Alle info: www.nationaltrust.org.uk/tyntesfield

dsc_0219dsc_0224dsc_0226dsc_0227dsc_0242