Utrecht

Elk jaar is er begin januari een grote vakantiebeurs in de Jaarbeurshallen van Utrecht. Al verschillende jaren breng ik er een bezoekje aan. Dit jaar stelde ik me de vraag wat Utrecht te bieden zou hebben op gebied van toerisme. Ik koppelde deze vraag aan het feit dat Utrecht voor ons Antwerpenaren vlug en gemakkelijk te bereiken is. Via de autosnelweg is het anderhalf uur rijden tot bij het majestueuze P&R complex Westraven. Parkeerplaatsen genoeg, beneden toiletfaciliteiten en met je parkeerticket (5 euro) kan je om de zeven minuten de tram nemen die je naar Utrecht CS brengt. Vanaf hier is het 10 minuten stappen naar het historische centrum van de Domstad.

Een city trip kan je winter en zomer maken, daarom ging ik voor deel 1 meer de geschiedkundige toer op. Het Domplein is het meest centraal gelegen deel van de stad, hier is ook het VVV (toerismebureau) gelegen. Het Domplein was letterlijk ook het prille begin van de stad Utrecht. DOMunder is de plaats waar je er alles over te weten komt. Deze vrij nieuwe historische attractie laat je de verborgen geschiedenis ontdekken van 2000 jaar Domplein en Utrecht. Utrecht, dicht bij de Rijn, was een plaats aan de noordelijke grens van het Romeinse Rijk en op en rond het Domplein ontstond Traiectum ad Rhenum, een grote Romeinse fortificatie. Een plaats van groot strategisch belang voor de Romeinen. Ook St.-Maarten, de man van de legendarische mantel, zou hier als legioenofficier verbleven hebben. Na de Romeinen was er een Frankische periode met de introductie van het christendom. Een zekere Willebrordus kwam van Engeland over om het geloof te prediken en op de resten van de Romeinse gronden werd menige kerk gebouwd. Utrecht kreeg zelfs stadsrechten en er kwam een grote gotische kerk: de Dom. Hieraan werd bijna 200 jaar gewerkt en rond 1580 stond ze in volle glorie. Het was een opmerkelijke constructie vermits de toren ongeveer vijf meter van de eigenlijke kerk was gescheiden. Op 1/8/1674 trok er echter een enorme tornado over het gebied die een deel van de kerk deed instorten. Puin dat zelfs 150 jaar bleef liggen. De huidige gereconstrueerde kerk is ook veel kleiner.

DOMunder brengt je dit verhaal op vaste tijdstippen in een 75 minuten durende rondleiding met drie interessante filmmontages. Vooral de laatste reconstructiefilm over de doortocht van de tornado is indrukwekkend. Je start in de middeleeuwse kelders en daalt nadien 5 meter onder het Domplein met de “slimme zaklantaarn” die je toelaat de tastbare resten en brokstukken uit het verleden te zien en je kan korte verhalen op je ondergrondse tocht beluisteren.

Alle info: http://www.domunder.nl/

Als je in goede conditie bent, blijf zeker nog even op het Domplein en boek bij het VVV een bezoek met gids aan de Domtoren. Dat bezoek gaat enkele keren per dag door. De gids neemt je in 1 uur mee naar de top via verschillende stops. De toren is 112 meter hoog en daarmee de hoogste kerktoren in Nederland. Je gaat de toren binnen via een jongere aanbouw waar op 11 m de St.-Michael kapel is, ooit van de bisschop van Utrecht en nu gebruikt voor allerlei doeleinden. Op 25 m wacht je de Egmontkapel, vroeger de verblijfplaats van de torenwachter. Stop nummer 3 is de klokkentoren met 14 klokken, samen goed voor meer dan 30.000 kilo. Elke klok heeft een naam: Baptista Johannes uit 1505 weegt 2398 kg en Salvator is de zwaarste, zijn 8000 kg moet bediend worden door 4 personen. Om alle klokken in werking te stellen is 26 man nodig. Op de vierde stop bereik je de beiaard die zowel mechanisch als manueel bediend wordt. Hier ben je op 70 m hoogte en begint de zwaarste test: via de laatste 147 treden, ingenieus verwerkt in de pijlers van het bouwwerk, bereik je de top. Je overwon 465 treden en je kan nu genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Beneden de oude stad met de grachten en iets verder het enorme, moderne Hoog Catharijne, het shoppingcenter naast het station.

Neem nog wat tijd om te kuieren door de bijna totaal autoloze binnenstad. Gebruik de Domtoren en de grachten als oriëntatiepunt. De Oudegracht en de Nieuwegracht lopen bijna parallel. Dat de grachten lager liggen en historische werven herbergen, geeft dit deel extra charme en karakter. De werven dienden vroeger als opslagruimtes voor de achterliggende winkelpanden en zijn nu dikwijls hervormd in kleine zelfstandige winkeltjes of eethuizen. Vooral in de zomer zal dit deel tot zijn recht komen. De bevoorrading en het vuilnisvervoer voor deze panden gebeuren trouwens nu volledig over water! Wat kun je verder nog tegenkomen? Het Pandhof achter de Dom, een oude kloostertuin heeft veel gelijkenissen met de Engelse Tudortuinen. Het Paushuize, gebouwd voor Adrianus VI, de enige Nederlandse paus die na 1 jaar pontificaat overleed en zijn statige pand nooit heeft gezien. De connectie Nijntje – Dick Bruna leefde en schreef in Utrecht. Ook verborgen tuintjes of de armenhuizen aan het Bruntenhof zijn een bezoek waard. Dit laatste plekje is zeker een oase van stilte. Ga op zoek naar de verborgen kerk, een schuilplaats voor katholieken tijdens de reformatie. Het huis ernaast heet “Klopje”. Hier leefden begijnen en zij gingen stilzwijgend rond en klopten op de deuren voor degenen die stiekem naar de katholieke missen wilden.

Tot slot wip even binnen in de Winkel van Sinkel, vroeger een Nederlands begrip en een grootwarenhuis avant la lettre. Nu gerestaureerd en een prima plaats voor een drankje. Wil je ‘s middags lekker lunchen? Wij ontdekten Stan & Co – Ganzenmarkt 16A. We gingen binnen omdat we een connectie (die er niet was) zochten met Stan uit Thuis.

Alle info over Utrecht: http://www.bezoek-utrecht.nl/

Tekst en foto’s: A. Charrin