Wandelende takken en Sneeuwklokjesdagen

 

Door heel het seizoen is er altijd wel iets te beleven in het Arboretum te Kalmthout. De hamamelis of toverhazelaar kan je nog tot 27 februari via de uitgestippelde route volgen, maar daar is reeds het volgende event dat start op 5 februari. Ditmaal kan de bezoeker genieten van twee totaal verschillende belevingen.

Het twee jaar geleden gerestaureerde Vangeertenhof ontvangt Wietse Chanet. Wietse is niet alleen. Hij brengt zijn collectie wandelende takken en wandelende bladeren mee. Wietse begon met zijn hobby en collectie reeds op jeugdige leeftijd en zeven jaar geleden had hij hier in Kalmthout reeds zijn eerste tentoonstelling.

Wandelende takken en wandelende bladeren zijn in feite het kneusje in de insectenwereld. Ze worden dikwijls in zoo’s en dergelijke bijna letterlijk geduwd tussen de vlinders en kleine reptielen in meestal te kleine oppervlakten. Hier in Kalmthout zal vooral de focus gelegd worden op de manier hoe deze wezens leven, hoe er mee om te gaan. Prikkelen en stimuleren is het motto.

Wandelende takken en wandelende bladeren zijn insecten die sprekend op takken, twijgen en bladeren lijken. Sommigen zijn verrassend groot. Sommige kunnen 50 cm lang worden. Bekijk zeker de twee opgezette insecten die op bezoek komen uit het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen uit Brussel.

De afkomst is vooral in de streken rond de evenaar, maar ook in de gebieden rond de Middellandse Zee vind je enige soorten.

Groeien doen ze door te vervellen, als hun huid te klein wordt kruipen ze er gewoon uit.

Wandelende takken en bladeren kunnen zeker echte huisdieren zijn. Dat zal Wietse je wel uitleggen op de tentoonstelling. Je bak moet groot genoeg zijn en kamertemperatuur is het beste.

Plaats nooit wandelende takken en bladeren bij elkaar. Soms zou de wandelende tak het blad per vergissing kunnen aanzien als niet levend en het gewoon verorberen. Wat lusten ze graag? Braam, eik, framboos en roos zijn zeer gegeerd op het menu bij de meesten. Sommige exoten hebben dan weer allen trek in bv. eucalyptus, terwijl anderen dan weer zonder water kunnen. Ze zijn zeker meesters in camouflage en het resultaat van hun eitjes, m.a.w. de jonge insecten worden nimfen genoemd.

Daar Wietse nog studeert, is deze tentoonstelling alleen maar te bezoeken van 5 februari tot 13 februari. Op weekdagen zijn begeleide schoolbezoeken mogelijk, Wietse is er steeds voor de grondige uitleg en voor kinderen is er een prachtig “ Wandelend opdrachtenblad”.

Er staan ook nog drie opgezette exemplaren van STUFFed Taxidermy uit Kapellen, die na de expo worden verkocht.

Deze expo is inbegrepen in het toegangsticket voor de tuin.

Ook op 5 februari ( en dit tot en met 20 februari) is er een uitgestippelde wandelroute langs duizenden sneeuwklokjes. In Arboretum Kalmthout bloeien de hele maand februari duizenden witte sneeuwklokjes onder de bomen, waar ze dikke tapijten vormen. Elk jaar zijn ze met meer en meer.

Sneeuwklokjes, of Galanthus, zijn bolgewassen zoals tulpen en narcissen. Wereldwijd bestaan er zo’n twintig botanische soorten van Galanthus, dat zijn de soorten zoals ze in het wild voorkomen. Maar er bestaan ook talloze door de mens gekweekte variëteiten. Onderweg langs de sneeuwklokjesroute krijg je als bezoeker nuttige tips om een sneeuwklokjes-expert te worden. Er is bv. een botanische determinatie van de sneeuwklokjes voor beginners. Je kijkt naar de bloempjes en dan ga je naar een gemakkelijke classificatie die rond 2011 in Nederland is opgesteld.

Je komt te weten dat het sneeuwklokje zes bloemblaadjes heeft en je goochelt met namen zoals sepalen, petalen en tepalen.

Het sneeuwklokje is een “ rugzaktoerist”. Het verzamelt in de bol alles wat hij nodig heeft en is dus gemakkelijk te verplanten. Je zal de meeste sneeuwklokjes vinden op plekken waar in de winter veel licht komt, maar in de zomer niet.

Het parcours is handig aangeduid en hoogtepunten zijn het tuinprieel en de Gloriëtte. In de Gloriëtte is er een installatie met Japanse motballen met sneeuwklokjesplanten. Een Japanse techniek met hangende sneeuwklokjes. Pas hier wel op met foto’s nemen want binnenin is er een reusachtige spiegel en voor je het weet sta je zelf op de foto.

Op zaterdag 12 februari is er een sneeuwklokjesverzamelaarsdag. Tussen 11 en 15.30 uur bieden gespecialiseerde sneeuwklokjeskwekers uit België, Nederland en Duitsland bijzondere sneeuwklokjes aan op een sneeuwklokjesverkoop. Om 15.30 uur start op dezelfde dag een lezing door twee sneeuwklokjesexperts: Matt Bisschop ( UK) en Johan Mens ( BE). Voor de lezing is reserveren aangeraden en is er een surplus op het toegang ticket.

 

Alle info: www.arboretumkalmthout.be