Verleden jaar in kroniek nr. 65 (’t Periodiekske nummer 9 van 2011) hebben we “The Home Guard” in het daglicht gesteld. Geschiedkundig, vanaf het ontstaan tot het einde van de glorietijd op het einde van wereldoorlog II. Kortstondig lieten we ook even Dad’s Army aan bod komen. De legendarische BBC-serie begon in 1967 en was 10 jaar een enorm succes. Door de hoge leeftijd van de meeste acteurs kwam er een gedwongen einde aan. Ook vervolgverhalen moesten noodgedwongen geschrapt worden door het overlijden van enkele acteurs.

Gedurende 10 jaar werden de buitenopnames steevast gedaan in en rond het stadje Thetford in Norfolk. Men koos het vooral voor zijn rustige omgeving en de nabijheid van een grote oefenplaats van het leger waar men geen last had van storend geluid.

Thetford, een slaperig provinciestadje, heeft er recent een Dad’s Army museum bij en met nog enkele andere memorabilia in Thetford aanwezig, was een bezoek aangewezen.

Bij het binnenrijden van het stadje vind je naast de brug over de Ouse rivier een bronzen standbeeld van Captain Mainwaring, een karakter zo prachtig gespeeld door Arthur Lowe. Arthur Lowe die tijdens een optreden in Birmingham in 1982 stierf door een beroerte. Sterven op het podium, eigen aan een type als Lowe. Het standbeeld werd enkele jaren geleden ingehuldigd.

Juist over de brug: The Bell Inn, pub en hotel met een veertigtal kamers. Hier verbleven de acteurs en opnameleiders steevast enkele weken per jaar voor de buitenopnames. Vele zwart-witfoto’s aan de muren getuigen het. De pub heet “Pike’s bar”, de conferentiezalen dragen de namen van Sergeant Wilson en private Godfrey en het restaurant is “The Walmington on sea restaurant”, genoemd naar het fictieve stadje waar het hele Dad’s Army-verhaal zich afspeelt. We verbleven een nachtje in het hotel en je geniet er van de oeroude Britse pub/hotel traditie.

Een andere pub, The Anchor, deed ook dienst als verblijf voor de technische staf, maar is jammer genoeg nu een vervallen gebouw met houten schotten voor de ramen. Misschien iets om later nog te restaureren?

Voor wie de afleveringen goed gevolgd heeft, is er op het toerismebureau een “Trial map” te bekomen. Met veel fantasie kun je dan een stadswandeling maken waar sommige punten herinneren aan buitenopnames van verschillende afleveringen. Echter meer iets voor de “die hards”.

Waaraan we meer hadden, was het Dad’s Army Museum. Het (gratis) museum is volledig in handen van enthousiaste vrijwilligers. De locatie is de kleine, oude brandweerpost aan de achterzijde van de historische Guildhall. David Croft, recent overleden en het brein achter de serie, opende het museum in 2007. Je ziet het bureau van Mainwaring in de bank, de beroemde pastoorskamer waar Mainwaring zijn hoofdkwartier had en een groot aantal artefacts en displays. Apart ook heel wat foto’s over de filmperiode in en rond Thetford. In een aanpalend zaaltje is er ook een constante voorstelling van de BBC-documentaire “Dad’s Army Extra Time”.

Verleden jaar opende men ook een typisch Engelse tearoom, geïnspireerd op de Marigold Tearooms, die frequent voorkwamen in de series. Een kleine -noodzakelijk voor hun inkomsten– souvenirafdeling vind je bij de uitgang.

Het museum is maar beperkt open, meestal op zaterdag. Sommige dagen worden er speciale evenementen georganiseerd, meestal te vinden op de nogal summiere website. Men probeert af en toe nog iemand van de authentieke acteurs erbij te betrekken, maar dit wordt van jaar tot jaar moeilijker. Van “Walmington Platoon” zijn alleen nog maar Clive Dunn (Jones) en Ian Lavender (Pike) in leven.

DSC_0043DSC_0044