Zes acteurs en een zaal vol Poirot’s , Morse’s of Barnaby’s. Dit is de cast die zaal Elckerlyc tot eind mei inneemt om er een interactieve, dolkomische “whodunit” op en naast de planken neer te zetten. De Schaar Erin is de Vlaamstalige uitgave van Shear Madness, een komedie die in Boston reeds 37 jaar zonder onderbreking loopt. Het is ook een van de paradepaardjes van Frank De Kaey , de bezieler van EWT. Daar in Deurne werd er in twee succesvolle seizoenen zeventig maal opgetreden. Dirk Van Vooren van de Komedie Compagnie vond dat het stuk ook recht had op een grotere zaal en nam nu de voorstelling over met Frank wel als regisseur. Dit spaarde Dirk ook een reis naar Amerika uit want waar dit stuk ter wereld ook wordt gespeeld , er is een clausule dat de regisseur een verplichte stage moet volgen in Washington. Dit zou nodig zijn omdat het stuk nogal gecompliceerd is. De cast heeft in feite geen gedacht hoe de voorstelling gaat lopen door de enorme inpakt van het interactief karakter met het publiek.

Het geheel speelt zich af in het kapsalon van de extravagante kapper Tony( Dirk Van Vooren ) Barbara ( Britt Van der Borght) is zijn wulpse hulpje . Boven de zaak woont een oude pianiste, die tevens eigenaar is van het gebouw. Zij is op haar retour en zoekt naar een come- back. Wanneer zij vermoord is gaan de poppen aan het dansen. Samen met Tony en Barbara zijn ook de twee cliënten , Eddy de antiquair ( Patrick Onzia) en Madame Delrey ( Greet Rouffaer) potentiele verdachten. Politie-inspecteur Nick( Christophe Stienlet) gaat samen met zijn nogal simpele hulpinspecteur Mike ( Dirk Lavrysen) aan de slag om de moord op te lossen. Dra echter vraagt Nick de hulp van het publiek en vooral in het deel na de pauze kan men bijna zeggen dat het publiek de baas is. Hier vooral is het improviseren geblazen voor alle acteurs die dit meesterlijk doen. Uiteindelijk zal het publiek een dader aanduiden , maar is hij of zij die wel? De lengte van het stuk wordt hierdoor ook enorm bepaald en tijdens het interactief gedeelte is ook de zaal terug verlicht wat ook een soort van bijhorend gevoel geeft aan zowel acteurs als publiek.

Onze zes acteurs kregen tijdens de première ook nog te maken met collega’s die onder het publiek zaten en het hen zeker niet gemakkelijk maakten met soms zeer doordachte opmerkingen. De improvisatie van onze zes acteurs was bij wijle top en dit stuk gaat een mooie toekomst tegemoet.

Nog tot eind mei in Elckerlyc met misschien daarna nog een tournee door Vlaanderen. Alle info:  www.dekomediecompagnie.be

 

Nog dit , zoek niet naar een actrice voor de oude pianiste, die krijg je niet te zien.DSC_0009

 

 

 

 

DSC_0016DSC_0019DSC_0021