Een dagje Salzburg

Salzburg, de stad aan de rivier de Salzach, heeft een betoverende omgeving wat betreft architectuur en natuur. Barok in de stad en een imposante achtergrond met de Mönchsberg, Festungsberg en Kapuzinerberg. Tijdens een verblijf in Beieren vonden we een middel om de stad op een dag te bezoeken. Ben je in de omgeving van Berchtesgaden neem dan gerust hier de lijnbus nummer 840 voor het station om naar Salzburg te reizen. Ze rijdt in de week ongeveer 12 keer per dag, in het weekend iets minder. De lijnbus brengt je via verschillende stopplaatsen naar hartje Salzburg in ongeveer 50 minuten. Eindhalte is Salzburg Hauptbahnhof, maar stap liever een halte vroeger af bij Salzburg Mirabellplatz.

Wie voor het eerst in Salzburg komt, is geneigd zich direct in het gewoel te storten richting Getreidegasse (de mooie winkelstraat) of aan te schuiven bij het geboortehuis van Mozart. Maak liever eerst kennis met de stad vanaf de Mönchsberg. Ga richting Mönchsberg door de tuin van het Mirabellpaleis over de rivier. De Mönchsberglift brengt je door de rots heen binnen de 30 seconden naar een van de mooiste uitzichtpunten van de stad. Hoe vroeger je er bent, hoe specialer de beleving, je bent immers de drukte voor. Humboldt–Terrasse is genaamd naar de Berlijnse natuurkenner en ontdekkingsreiziger. Hij riep deze plek in 1798 uit tot een der mooiste uitzichtpunten op aarde. Het gebouw ernaast is het Museum der Moderne (eigentijdse kunst). Geniet hier van het uitzicht en van een heerlijke Sachertorte en koffie. Je kijkt over de hele stad en de torens van de Altstadt lijken zo dichtbij alsof je aan het inzoomen bent met een denkbeeldige camera.

Nu naar de binnenstad, gemakkelijk te voet te verkennen. Alles is aangenaam en overzichtelijk gebleven. Doe je de stad op een dag, misschien nergens binnengaan in de musea en dit bv. houden voor een latere citytrip.

Voor je het DomQuartier bereikt, kom je door de Getreidegasse. Dit is de belangrijkste winkelstraat van de Altstadt. Achter keurig verzorgde gevels en fraaie portalen vind je talloze winkels: van smeedwerk, handgeweven stoffen, de echte klederdracht met dirndljurken en leren broeken tot de topfashionwinkels genre Vuitton etc. Je vindt er ook delicatessenwinkels en de authentieke RB Salzburg shop, de voetbalploeg van Salzburg. Op 27 januari 1756 werd Wolfgang Amadeus Mozart geboren in nummer 9.

De Alter Markt is een der oudste buurten van Salzburg. Pastelkleurige herenhuizen alom in deze buurt, een stadskern in barokstijl. Café Tomaselli heeft zelfs een balkon dat over de Alter Markt uitkijkt. Om de hoek, bij het begin van de Brodgasse, kun je terecht voor een van de lekkerste souvenirs uit Salzburg in Konditorei Fürst. De Mozartkugeln werden hier uitgevonden en worden er nog tot vandaag vervaardigd. De kleuren van de unieke originele Mozartkugel zijn niet rood en goud zoals velen denken, maar blauw en zilver. De drie miljoen bonbons die banketbakkerij Fürst elk jaar vervaardigt, worden verpakt in blauw en zilverkleurig zilverpapier. Alleen Fürst mag zijn bonbons origineel noemen.

Het DomQuartier met zijn twee ‘Residenzen’ is op zich een uniek kunstwerk. Domplatz is het geografische centrum van de Altstadt. Het theatrale karakter van de met talloze standbeelden getooide domgevel heeft een imposante koepel en twee torens. Voorbij de hoog-romaanse Stiftkirche kom je werkelijk in een oase van rust, misschien hier toch even binnenwippen. Het Petersfriedhof is met zijn arcaden graven en smeedijzeren kruisen vast en zeker een van de sfeervolste begraafplaatsen in Europa. De grotkapellen, die de ietwat verwarrende naam catacomben dragen, zijn mits een kleine bijdrage te bezoeken. Het zijn kapellen die bereikbaar zijn via in de rotswand uitgehouwen trappen. Ze werden al in de 3de en 4de eeuw gebruikt door vroege christenen als plaatsen voor samenkomsten en erediensten.

De voormalige ambtswoningen van de heersers van Salzburg vormen nu de kern van het museumlandschap van Salzburg, in het midden de kolossale ‘Residenzbrunnen’.

Wie nog veel tijd heeft, kan achter de dom een kabelspoorweg nemen die je 120 meter hoger brengt naar de Festung Hohensalzburg, een van de grootste volledig behouden gebleven middeleeuwse burchten van Europa.

Voor ons, maar 1 dag in Salzburg, is het nu tijd om naar Mirabellplatz te gaan om de bus naar Berchtesgaden te nemen. Weer de rivier over via de Makartplatz waar je Mozarts woonhuis vindt, hij verbleef er van 1773 tot 1781.

www.salzburg.info

Tekst en foto’s: G. Charrin