Limburgse introductie elektrische vliegtuigen in Deurne

 

ASL Academy is een onderdeel van het Limburgs bedrijf ASL Group. Zij gaan op de luchthaven van Antwerpen zorgen voor de eerste elektrische vliegtuigen. Duurzame luchtvaart en het omarmen van innovatieve technologieën. De eerste twee toestellen zijn nu in Deurne aangekomen en gaan zorgen voor de opleiding van piloten. ASL kocht de toestellen aan bij het Sloveense bedrijf Pipistrel. De huidige toestellen hebben een batterij om maximaal 1 uur in de lucht te blijven. In de praktijk komt dat op een 40 minuten daadwerkelijke vliegtijd om reserve in te bouwen. Vol laden duurt anderhalf uur. Het toestel is volledig geluidloos en voor twee personen. Het maximum gewicht van deze personen samen mag maar 160 kg zijn!

Alleen op kleine luchthavens kunnen deze innovaties uitgetest worden. Zij zijn de pioniers.  Verder kan men dan bouwen naar milieuvriendelijke opties in de zakensector met kleine vliegtuigen voor korte afstand. De zakenluchtvaart speelt hierbij een belangrijke rol want het is net in dit segment met doorgaans kleinere toestellen en kortere afstanden dat de eerste elektrische vliegtuigen hun nut kunnen bewijzen. Onder meer Fokker is al stevig bezig met een toestel te maken dat plaats biedt aan meerdere personen en een Duits bedrijf is nu ook in de markt met het produceren van een vliegtuig voor zes personen met een radius van 175 km. Elektrisch vliegen betekent  een grote technologische uitdaging, maar de innovatie gaat razendsnel dankzij steeds krachtigere batterijen.

Bij de introductie op 26 maart sprak Burgemeester De Wever over een luchthaven die meer dan ooit klaar is voor de toekomst.  De burgemeester deed ook een testvlucht met een van de piloten. En Minister van mobiliteit en openbare werken, Lydia Peeters, sprak over een concrete invulling aan de strategische visie  voor de regionale luchthavens. Elektrisch vliegen betekent een ware revolutie voor de luchtvaartsector en heeft gunstige effecten zowel voor de omgeving, de passagiers en de piloten. Aldus de minister.

Nu eerst de pilootopleidingen, maar Philippe Bodson CEO ASL Group verwacht dat we tegen 2030 van Antwerpen naar Hamburg kunnen vliegen.

Tekst en foto’s: Diane Schroven