Eerste witte asperges uit volle grond in het Provinciehuis
Het aanbieden van de eerste aardbeien door het Genootschap uit Hoogstraten aan de gouverneur en de Antwerpse deputatie is reeds lang een traditie. Sinds 1993 hebben ook de grootmeesters van het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges hun traditie om dit witte goud uit volle grond aan te bieden aan de gouverneur en deputatie. Provinciegouverneur Cathy Berx is zelfs ridder in het Grafelijk Genootschap. Op donderdag 25 april kreeg zij de eer om de nieuwe oogst te proeven.
De grootmeesters zijn de ambassadeurs van de witte asperges. Hun traditionele kledij is bruin, wit en groen met daim overtrokken. Bruin staat voor de berm waar de asperges in groeien, wit staat voor de kleur van de asperges zelf en groen voor het loof.
Het genootschap hecht veel belang aan de traditie. Het doel is de asperge in ere te houden en ere aan te doen. Het is erfgoed en de regio mag er fier op zijn.
Het genootschap kondigde ook verschillende evenementen aan, allen in functie van de asperge.
In het eerste weekend van mei zal het aspergedorp centraal staan. Op 3-4, en 5 mei staat het dorp op de terreinen van het Fort van Liezele. De asperge wordt hier culinair op de kaart gezet en men gaat voor duurzaamheid en kwaliteit. Ook de lokale middenstand zal aan dit event meewerken. Ook zal hier de Gouden Asperge worden uitgereikt. De uitreiking zal plaats vinden op de vrijdag van de driedaagse. De genomineerden zullen allen initiatieven ondersteund hebben die bijdragen tot het in ere houden van de aspergeteelt in de regio.
Elk jaar riddert het Genootschap nieuwe leden. Dat doen ze telkens bij het begin van het Aspergefestival in Puurs-Sint-Amands. Dit jaar zal de eer gaan naar de ceo’s van Studio 100, Anja Van Mensel en Hans Bourlon. Eerder werden Jelle en Clara Cleymans, weervrouw Sabine Hagedoren en sportjournalist Ruben Van Gucht geridderd.
Verder is er op 13 mei het galadiner in Bornem. Hier gaat zoals gewoonlijk de opbrengst naar het goede doel. De laatste maal was dit goed voor 10.000 euro. dit jaar zal de opbrengst gaan naar de Alzheimer Liga.
Ook in lokale Culturele Centra zullen er kook workshops met asperges doorgaan. Ook wandelingen om de asperge in de kijker te stellen staan op het programma.
Het Genootschap denkt nog verder en een geweldig project wordt een belevenisplaats over de asperge. Dit initiatief doet men samen met de gemeenten en Toerisme Vlaanderen. Het aspergepunt komt er te Kalfort in het Hof Van Coolhem. Men zal onder meer het productieproces van de asperge tonen van begin tot einde. Een beleving met veel aspergeverhalen.
Als apotheose bracht een der grootmeesters het gedicht ‘ De Verliefde Asperge’ van Piet Paaltjens ( dichter-dominee 1835-1894) naar voren:
DE VERLIEFDE ASPERGE
Ik lag met jou in hetzelfde bed. We sliepen wel rechtop. Jij stak er net wat bovenuit. Vandaar jouw blauwe kop.
Ik was stapel op jouw lange lijf. Dat mag je nu best weten. Ik vond jou echt een reuze wijf. Gewoon om op te vreten.
Laatst droomde ik de hele nacht aan een stuk over jou. Jij werd mijn bruid in het wit. Omdat ik van sleepasperges hou.
Plots werd mijn droom bruut verstoord; Ik bloedde aan mijn kuiten. We werden allebei vermoord. Ze ruilen ons voor………duiten.
We werden in een kist gelegd en spoedig daarna gewassen. Mijn rug was krom, de jouwe recht. Jij werd dus eerste klasse.
Wat wreed toch van zo’n boer, ons zo uiteen te rukken. Ik heb jou daarna nooit meer gezien, want ik lag bij stukken.
Weet je wat ik het gekke vind? Het is eigenlijk heel stom: terwijl ons leven in de grond begint, is het bij de mensen, net andersom.
Tekst :Gust Charrin
Foto’s: Diane Schroven.