Hoeve Roosbeek: Vijfsterren B&B tussen de bloesems en de vruchten

 

Door Miet Waes.

 

met een arrangement korting voor de lezers van Allkindsofeverything

 

“Wie hier eens komt, komt terug. Dit geldt voor 70% van onze gasten”, zegt Matthias, Maïtre, receptionist van dienst en manusje-van-alles. Niet verwonderlijk, Hoeve Roosbeek behoort niet alleen tot de top op gebied van accommodatie en restaurant, maar doet er bovendien alles aan om zijn gasten een warm thuisgevoel te geven.

 

Misschien niet de grootste fruitstreek van Europa, maar wellicht de mooiste

Zoals vroeger drommen bedevaarders in de maand mei naar Scherpenheuvel stapten, trekken nu horden fietsers en wandelaars naar Haspengouw om er te genieten van de bloesems. Het is dan ook een drukte van jewelste in Hoeve Roosbeek. Door samenwerking met een verhuurbedrijf staan er Vespa’s, elektrische fietsen en helmen klaar voor een testrit alvorens gasten een van de vele fietsroutes langs de bloeiende boomgaarden gaan verkennen. Een elektrische fiets of vespa is geen overbodige luxe want in de trajecten tussen de fietsknooppunten zitten pittige hellingen. Sommigen hebben een lunchpakket besteld, anderen niet. Mathias legt ook uit dat ze, in geval van panne, beroep kunnen doen op de diensten van de verhuurmaatschappij.

 

Een nieuwe uitdaging werd…

 

Matthias neemt momenteel de honneurs waar in Hoeve Roosbeek. De eigenaars, Daphne en Kim,  zijn er enkele dagen tussenuit om even bij te tanken. Door een eerder contact kenden we het verhaal van hun successtory. Na tien jaar voor de klas gestaan te hebben was Daphne, nu ongeveer vijftien jaar geleden, toe aan een nieuwe uitdaging. Een kleine B&B met een viertal gastenkamers zou een nieuwe dimensie aan haar leven geven. Toevallig ontdekten ze tijdens een wandeling de oudste hoeve in Zepperen waarvan de renovatiewerken on hold waren gezet na problemen met de eigenaar. Verliefd geworden op dat stukje uniek erfgoed begonnen Daphne en Kim te rekenen, te onderhandelen, te plannen, te dromen…

 

een successtory

 

Bij de renovatie en de uitbouw van de hoeve werden authentieke materialen hergebruikt in combinatie met hedendaagse accenten. Op de binnenplaats zorgt een arcade voor lommerrijke zitjes, terwijl een trendy waterpartij en een metalen beeld voor de sfeer zorgen. Ondertussen telt de B&B een gerenommeerd restaurant en 15 kamers, die tijdens de corona periode allemaal werden gerenoveerd. Elke kamer is heel stijlvol ingericht, vaak met planten en mooie accessoires. De zijdeachtige lakens , de dikke zachte handdoeken, de producten in de badkamer zijn van de beste merken; Witte Litaer voor de handdoeken, Ritual voor de body lotion en de was- en shampoogel. Een wellness ruimte met zwembad, Finse sauna, hamam, infra rood cabine kan privé worden afgehuurd, net als enkele ruimtes voor intieme feestjes. De B&B groeide en bleef groeien zodat na Daphne ook Kim ondertussen zijn job als technisch  directeur van Tennis Vlaanderen had opgegeven om voltijds te kunnen mee draaien.

 

Een culinaire totaalbeleving

 

Omdat Hoeve Roosbeek een totaalbeleving nastreeft, besteden ze veel aandacht aan een koninklijk ontbijt en gastronomische maaltijden, gaande van een tweegangen lunchmenu tot een vier-, vijf- of zevengangen degustatie diner. We kiezen het vijfgangen menu. Als aperitief hebben we, naast  champagne, o.m. de keuze  tussen een atypisch biertje (Ultima) uit Diepenbeek, gemaakt volgens de methode champenoise. Ik laat me verleiden tot een cocktail op basis van een likeur van lentebloesems, mijn partner kiest voor de mocktail op basis van gember. Matthias gaat er prat op dat hij ieder seizoen uitpakt met een nieuw origineel cocktail. Bij elk aperitiefhapje is het genieten van de originele samenstelling en presentatie. Home made is hier het sleutelwoord. Wat huisgemaakt kan worden, wordt hier ontworpen en uitgetest zoals het knapperige verse zuurdesembroodje bij de maaltijd en het ruime assortiment versnaperingen bij de koffie. De aarden schotels- en kommetjes en het keramiek koffieservies boetseerde kunstzinnige Daphne dan weer in haar weinige vrije uurtjes.

Gastronomisch genieten

 

Het vijfgangenmenu is een ware culinaire ontdekkingstocht. Een symfonie van kleuren, geuren en smaken, klaargemaakt met overwegend seizoensgebonden producten van topkwaliteit uit eigen regio zoals de caviaar uit Turnhout en het Haspengouwse rundsvlees. De magische kunstenaar kok, Wouter Van Hoof scoort een 13,5 op 20 op de Gault Millau, maar bij vergelijking met andere gelegenheden en rekening houdend met de kwaliteit van het voedsel en de arbeidsintensiteit verdient hij voor ons een hoger cijfer. Wouter leerde na  zijn schoolse opleiding in Ter Groene Poorte, de knepen van het vak in gerenommeerde zaken in binnen- en buitenland waaronder de sterrenzaak ‘t Zilte in Antwerpen. Bij elk gerecht is er een aangepaste wijn, met ook hier weer voorkeur voor de wijnen uit eigen streek zoals de heerlijke Chardonnay-Auxerois afkomstig van de Groote Mot in Borgloon.

 

Van bloesems tot vruchten

 

Naarmate laagstammen, omwille van het oogstgemak en het hoger rendement, de hoogstammen vervingen, verdween ook de veeteelt tussen de bomen en nam het aantal fruitbomen per hectare beduidend toe. Een oordeelkundige diversificatie en spreiding van de fruitvariëteiten, o.l.v. de Belgische FruitVeiling, zorgt niet alleen voor een betere afzet, maar ook voor meer kleurschakeringen tijdens een langere periode. Maar ook na de bloesemtijd valt hier veel te beleven. Elke fase van de fruitteelt brengt immers typische activiteiten mee met als apotheose de oogst. Na een geslaagde kersen-, peren- of appelpluk zijn er de typische feesten. Nieuwe bedrijfjes verwerken op creatieve wijze de fruitoverschotten tot dranken en andere producten, die ze in het voorjaar in de bloesemsbars promoten. Ook duurzaamheid is hier geen ijdel begrip want het gebruik van insecticiden is er maximaal terug geschroefd door beroep te doen op natuurlijke vijanden.

 

Pop up bars,  de bloesembus, de pipotrein, een golfkarretje…

 

Kan je niet fietsen, vind je de vespa te gevaarlijk, het wandelen te vermoeiend ? dan zijn er nog tal van andere mogelijkheden om te genieten van het bloeiend Haspengouw. Met een fruitwagentje, een soort golfkarretje, kan je gedurende vier uren tussen de boomgaarden rijden. Er is een picknick voorzien en een bezoek aan een lokaal wijnbedrijf. Ook de pipotrein rijdt tussen de boomgaarden en eindigt met een proeverij van verschillende pipo-sappen. En dan is er nog de bloesembus met verschillende stops, rondleidingen in boomgaarden en proeven van de heerlijke Haspengouwse specialiteiten. Naar sommige pop up bars rijdt er een shuttle bus.

Liever wat cultuur opsnuiven ? dan kan je in Sint-Truiden gebruik maken van de Trudopas die in het weekend twee dagen geldig is  en waarmee je verschillende monumenten en musea kunt bezoeken.

Maar ook andere mooie stadjes zoals Borgloon, Tongeren en Hasselt zijn meer dan een bezoekje waard.

 

Het Allkindsofeverything arrangement

 

Daphne en Kim bieden een speciaal arrangement aan aan de lezers van Allkindsofeverything bij vermelding van ‘Allkindsofeverything arrangement’. Dit omvat:

– Gratis overnachting op zondagavond

– Ontbijt op maandag

– 3-gangen diner op maandag

– Overnachting op maandag inclusief ontbijt

Prijs €149,00 pp op basis van een 2-persoonskamer

Dit kan met aankomst op eender welke zondag in 2024.

Naast een korting van €10 geniet de lezer van Allkindsofeverything nog van een extra gratis overnachting met ontbijt.

 

Tekst: Miet Waes

Foto’s: Frans Oyen

 

Www.hoeveroosbeek.be

www.visitsinttruiden.be

www.toerismelimburg.be