Krakers onder de Kerstboom

 

Dit is de titel van de tweede productie van de Sven de Ridder Company en ze ging in première op vrijdag 14 december in het Fakkeltheater. Sven en Brik schreven een comedy die zeker niet zo misstaan in The West End. Noem het een kerstspecial met nostalgische ingrediënten.

DSC_0008

Twee onhandige inbrekers Ben en Lesley ( Sven de Ridder en Mieke Laureys) ontmoeten elkaar toevallig tijdens een inbraak in een villa. Wil het nu juist zijn dat de eigenaar er voor 14 dagen is op uit getrokken voor een luxueuze skivakantie. Bedien hebben ook dezelfde heler “ de Schuur “( Brik Van Dyck) zonder het van elkaar te weten. Als echter broer en zuster van de eigenaar hun opwachting maken , Didier en Marie-Christina ( Herman Verbruggen en Nicoline Hummel) moeten ze zich willens nillens voordoen als de house sitters. Dit brengt echter een massa hilarische toestanden en misverstanden met zich mee dat het duo constant zijn strategie moet aanpassen . Hoogtepunt wordt het kerstdiner met dito pakjes en een apotheose waar zelfs nog romance in zit.

Je proeft de kerstsfeer de hele tijd met een mix van comedy en nostalgie. Sven zei zelf achteraf waar kan je dit niet beter proeven dan in een theater. Zoals Stany Crets vaak ook doet grijpt Sven dikwijls terug naar de ’80 s. Muziek van Sandra Kim , Wham en Europe begeleiden het stuk. Een groot aandeel in het verhaal is er ook voor de vroegere telefoon met antwoordapparaat.

Een genieten voor jong en oud , kortom voor de hele familie. Subjectief is deel één bijna te vlug voorbij , je zou bijna wensen dat er geen pauze was. Deze was echter noodzakelijk voor een decorherinrichting.

DSC_0018DSC_0031

Alle vijf de acteurs laten je hun veelzijdigheid zien. Van Sven wisten we dit al en Brik wordt beter en beter bij elke productie. Het “ louche “ type gaat binnenkort een handelsmerk worden van hem. De twee dames spelen twee uitersten , de simpele onhandige inbreekster en de rijke , aristocratische mannenverslindster. Hierdoor vullen ze elkaar exact aan. Herman tenslotte kan een klein beetje afwijken van zijn “Vertongen –kieke” figuur.

DSC_0024DSC_0029

Tenslotte voor mijn hoogtepunt de subtiele “ Roeke….loos” uitspraak van Sven tijdens het kerstdiner , wanneer er nota bene “ duif “ op het menu stond. Zeker gaan kijken!

Nog tot 6 januari in de Rode Zaal van het Fakkeltheater met ook middagvertoningen.

www.fakkeltheater.be