Lady Agatha , het verhaal van Agatha Christie in de Fakkel

 

Agatha Christie, Queen of Crime. Met haar associëren  we een heleboel namen en karakters. Noem maar op: Poirot, Inspector Japp, Captain Hastings, Miss Marple, Tommy and Tuppence, Orient Express enz. Maar ook namen van acteurs zoals Peter Ustinov, David Suchett ( voor mij de beste Poirot ooit). Margareth Rutherford, Geraldine McEwan, Julia McKenzie en Joan Hickson ( ook de beste Miss Marple.

Ze liet ons genieten van de Engelse countryside, zelf was ze van Torquay  en leefde ze later op het platteland van Oxfordshire. Hier is ze ook begraven in Cholsey op de begraafplaats St. Mary. Misschien een hint naar St. Mary Mead, het fictieve dorpje waar Miss Marple woonde? Meer dan 60 detectiveromans maakte ze, vertaald in meer dan 100 talen. Aantal boeken verkocht legio!

Maar wie was ze? Een leven vol mysterie, raadsel en intriges, zoals haar boeken. Een feministe-avant-la-lettre. Waarom haar verhaal niet brengen?  En wie is hier niet beter voor geschikt dan Loge10 Producties. Loge 10 die al zovele Christie verhalen en aanverwante Engelse whodunits op de planken brachten.

Loge 10 koos voor een regie en vertaling van het Agatha Christie verhaal van Cristos Mitropoulos en Ali Bougheraba. Agatha zal ons zelf haar levensverhaal vertellen van bij de geboorte. Maak kennis met haar familie, een familie waar ze een gelukkige jeugd mee doormaakte.

Een rode draad doorheen haar verhaal is de roes naar avontuur, avonturen uittesten, vooral degenen die bijna niet geschikt waren voor een vrouw. Een podiumoptreden is niet voor haar weggelegd- teveel stress- maar verpleegster en apothekersassistente zijn voor haar geschikt, tijdelijk tot ze beseft dat schrijven haar droom en visie is.

Een sterke vrouw die twee wereldoorlogen meemaakte, en ook twee huwelijken. Door haar drang naar avontuur komt ze ook haar ideeën tegen om te schrijven en ontdekt ze haar twee meesterlijke karakters, Poirot en Marple. Haar reisdrang brengt haar op locaties die ze ook dankbaar zal gebruiken in haar boeken. Een schrijfster, die door haar intelligentie  de uitbuit strategie van haar eerste uitgever overboord kan gooien en uiteindelijk in zee kan gaan met de groten in de boekenwereldhandel.

Haar kinderdroom om ooit Lady genoemd te worden komt uiteindelijk uit wanneer ze de koningin Elisabeth II ontmoet tijdens haar huldiging.

Een familieverhaal over een sterke dame. Als die-hard van de boeken kom je misschien niet tot je trekken. Buiten Hercule and Miss Marple kom je niemand tegen uit haar boeken. Ook komen er maar enkele van de werken aan bod.

Geniet wel van de overige 5 acteurs, die in de huid kruipen van misschien wel meer dan 80 karakters, van de ouders van Agatha, over haar twee echtgenotes tot treinbestuurders, bootpersoneel en verkopers uit het Midden Oosten. Samen met dit vijftal komen we op ontelbare plaatsen, plaatsen die herkenbaar worden door geraffineerde trucjes met een simpel decor. Een bevallingstafel maakt vlug plaats voor een stoomboot die dan weer overgaat in een gevechtsvliegtuig.

De 5 rollen zijn in handen van: Danny Timmermans, Karin Jacobs, Dirk Van Vaerenbergh, Ann De Winne en Arno Moens.

En zeker niet vergeten Lynn Van Den Broeck als Lady Agatha.

Nog tot 9 juni in Fakkeltheater Antwerpen.

www.loge10.be

Gust Charrin.