In een van onze vroegere kronieken dit jaar (’t Periodiekske nummer 8 – 24 april blz. 60-61), hebben we een tiental “oer”Britse producten uit de doeken gedaan. Ik kreeg er een aantal reacties op met de eenvoudige vraag waar men deze producten hier kan kopen.

Het was echter niet zo simpel om er een grondig antwoord op te geven. Na wat opzoekwerk en ook met de vriendelijke hulp van een “collega-anglofiel” vonden we in hartje Antwerpen op de Vlasmarkt ‘Little Britain.’ Little Britain een kruidenierswinkeltje avant la lettre. Het wordt sinds begin dit jaar uitgebaat door Janine Pieperbrock, een Nederlandse van origine. Ze woont al 8 jaar in Antwerpen. Met haar Engelse vriend, afkomstig uit Liverpool, had ze reeds heel wat Europese steden bezocht en zoals het een echte Brit betaamt, zocht hij naar typisch Britse producten. Dit was nergens een probleem, alleen hier in Antwerpen bleef hij op zijn honger zitten. Op de Meir werd in 2001 de goeddraaiende Marks & Spencer gesloten.

Janine en haar vriend bleven niet bij de pakken zitten en besloten om zelf een winkeltje in Britse producten te openen. Je kan het vergelijken met de kleine kruidenier die je op het Britse platteland vindt – alleen is er geen postkantoor aan verbonden.

Noem maar op, je vindt er in kleine hoeveelheden bijna alle “oer”Britse producten en merken: van teas, marmalades, cider tot soepen, snoep en bier. De naam “Little Britain” verwijst gedeeltelijk naar de Britse komedieserie en gedeeltelijk naar de kleinschaligheid.

Janine vertelde ons dat het cliënteel veelzijdig is met allereerst mensen uit de Britse gemeenschap in Antwerpen. Sommige mensen komen nu ook naar Little Britain met recepten die ze door toedoen van de vele Britse tv-chef-koks hebben ontdekt. Ze vragen dan naar ingrediënten uit die kookboeken.

Dinsdag is de winkel gesloten en dan gaat het koppel over het Kanaal om de voorraad aan te vullen. Mensen die iets speciaals willen, kunnen dit ook melden en dan trachten Janine en haar partner er in de mate van het mogelijke voor te zorgen.

Min of meer verse waren zoals kazen; Engels toastbrood, scones en Schotse pannenkoeken worden ook op dinsdag meegebracht in kleine hoeveelheden.

Tot slot: je kan er ook betalen in Britse ponden en van de producten die we bespraken in ’t Periodiekske nummer 8, ontbrak er maar 1: de Camp koffie. Janine heeft er nota van genomen …

Little Britain – Vlasmarkt 13 – 2000 Antwerpen – weekdagen (behalve dinsdag) open van 11h tot 18h – zondag tot 17h.