Fleddy Melculy met wervelende EP ‘And Just Niks For All’  Let’s have some fun!

Het muzikaal live landschap ontwaakt in Vlaanderen na Corona en dat zal Fleddy Melculy geweten hebben. Vrijdag  3 september brengt deze Vlaamse metalband nog geen anderhalf jaar na hun derde album “SABBATH FLEDDY SABBATH”, een nieuwe EP uit.  Een plaat geschreven tijdens de Corona-periode met de veelzeggende titel ‘…AND JUST NIKS FOR ALL’. Er moet niet alleen geluisterd worden, maar er mag nog gelachen worden ook.

De EP bevat 8 volwaardige nieuwe tracks waaronder de reeds uitgebrachte singles ‘T-SHIRT VAN FLEDDY MELCULY’, ‘NIKS’, ‘FREDDIE’ en als bonustrack een cover van de nineties cultgroep Belgian Asociality.

Allkinds  zocht frontman en bezieler Jeroen Camerlynck op in muziekcentrum Trix Antwerpen.

Waarom een EP en geen nieuw album na jullie derde album?

“De EP hebben we gemaakt een maand of 4 nadat het laatste full album is uitgekomen.  Sabbath Fleddy Sabbath is aan het begin van Coronatijd uitgekomen.  Ik stelde me de vraag:  moeten we nu terug aan een nieuw album beginnen schrijven nu deze pas in de winkel ligt?  Nee!  Geen full album, maar een EP dat in het verlengde ligt. Er was in 2020 ook geen duidelijkheid naar het live gebeuren.  De songs voor de EP zijn zeer snel ontstaan en er is goed over nagedacht, zoals over alle albums.  2 songs zijn gesneuveld  en 2 nieuwe songs werden toegevoegd, omdat de andere groepsleden vonden dat de plaat te serieus werd.  We wilden geen serieuze Fleddy na Corona! It was a shitty time, let’s have some fun again!”

De EP werkt inderdaad op de lachspieren vanaf de eerste seconde en wat met die EP titel ‘And Just Niks For All’?

“We hadden Metallica persiflages in ons hoofd.   Er zijn er enkelen gesneuveld om dan uit te komen bij deze titel.  Het had ook kunnen worden The Brak Album of Master of A Puppets,…  Je kan er eindeloos ver in gaan.  We vonden het passen bij Corona, niemand heeft iets gehad en wij ook niet!”

Op de EP cover, toch wel een piekerende Fleddy onder neon lichten, zo serieus!?

“Op de front wilden we een diep teleurgestelde band laten zien. ‘Zie eens wat we hier nu allemaal hebben meegemaakt!’ De achterzijde van het album is totaal paradoxaal, Fleddy vollen bak aan het spelen met zijn band met een zee van blote vrouwen! (lacht)  Depri versus Yeah! Hier zijn we weer!”

Mooi visueel werk op die cover, denken jullie soms wel eens aan een Fleddy Melculy strip?  Het visuele, de figuurtjes en de humor hebben jullie al vast mee.

“Zeker, maar er hangt een serieus financieel plaatje aan vast. Vooral het laten tekenen is duur.  Als het ooit zover komt, zal ik de aanzet wel geven aan de tekenaar Robin De Groote en dan ping pongen we zo verder.”

Hoe verloopt het schrijfproces?

“Het schrijven en het gros van de muziek vertrekt altijd bij mezelf.  Ik ontwikkel het idee, neem de demo’s op en ga daarmee naar de band.

Wat deze EP betreft, had ik een lijst met keistraffe ideeën die mij te binnen schoten.  Neem nu backstageruimtes, iedereen zegt daarover ‘dat moet toch een speciale wereld zijn!’.  Grootste bullshit dus!  Of een nummer over Freddie Mercury, lag ook al lang op mijne lever.  Bij deze EP heb ik echt aan cherry picking kunnen doen.  Een speeltuin voor mij op alle vlakken.”

Met de intro van Urbanus scoren jullie al voordat de muziek begint.

“Een samenwerken tussen mij en Urbanus.  Ik geef den aanzet en hij maakt het dan helemaal af.  Vanaf de eerste 3 seconden is het met uw eigen gezicht lachen!  Urbain speelt ook mijn vader in de video  T-shirt van Fleddy Melculy.”

‘God is een kapper’

“Ik vind het altijd grappig die link tussen metal en satan. De kritiek op het lange haar, daar moet wel iets achter zitten.  God, die tegen metal is, hij wil het de kop indrukken door het lange haar af te knippen.  Toen we dat nummer aan het opnemen waren, was het in de media hot news dat die kappers allemaal van hun kloten aan het maken waren omdat hun zaak niet mocht openen. Ik had zoiets, Jesus Christ!  Mensen kunnen toch wel enkele maanden zonder kapper!  Het moest dus toch wel belangrijk zijn dus…..God is een kapper!”

En het evolueert naar God is (waarschijnlijk) een kapper.

“Ja, want ik ben niet helemaal zeker.  Dat vind ik grappig, het is zo een gang vocal.  Je kan het met 20 man uitroepen maar niemand gaat zo’n moeilijk on-sexy woord als waarschijnlijk in zo’n vocal roepen en daarom vond ik het zo leuk om het eraan toe te voegen.”

Een songtitel die wellicht volgzaam meegebruld zal worden live.

“We zullen het eens testen binnenkort!”

‘Freddie’ zou over een telefoontje gaan waarbij jullie gevraagd werd om op te treden als een Freddie Mercury tribute band. A real story?

“Het is een omgebogen real life story.  Een bekend radiostation vroeg ons om een cover te komen spelen naar aanleiding van het overlijden van Freddie Mercury 25 jaar geleden.  Pfff….. Ik vroeg of we dan ook onze nieuwe single zouden mogen spelen waarop het antwoord ‘nee’ was.  Voor mij hoefde het al niet meer.

We duiken meer en meer op in buitenlandse pers naar aanleiding van de Europese toer met de terugkerende vraag: ‘Has it something to do with Freddie Mercury?’  Het is ne running gag die je zelf gecreëerd hebt door uzelf zo te noemen.”

‘Slaap’, een nummer dat een zekere druk symboliseert? Ik citeer: ‘De stemmen in mijn hoofd die me niet loslaten’.

“Het serieuzere nummer op de plaat en tevens autobiografisch omdat ik ernstige slaapproblemen heb.  Ik trek me alles aan en pieker veel.  Ik heb de voorbije jaren veel adrenaline moeten slikken, omdat er zoveel toffe shit was om mee te maken.  Je doet iets cool vandaag, maar als dit gedaan is, ben ik al aan het denken aan wat we morgen gaan doen.  Moest ik dat niet hebben, dat zou het ook niet zo’n gang gegaan zijn.  Je wil vooruit en je wil blijven schrijven. Ik zou bijvoorbeeld geen pauze in kunnen lassen en 3 maand niets doen.  Ik wil altijd meer, maar je voelt dat je ook geen 25 maar bent.  De honger wordt altijd maar groter, we zijn trouwens met nog ne nieuwe band begonnen Coffin Feeder.  Eén uur geleden hebben we een nieuwe show aangekondigd en dit werd onmiddellijk geboekt in de Muziekodroom.  Coffin Feeder bestaat uit groepsleden die afstammen uit verschillende bekende bands (Aborted, Leng Tch’e, Fleddy Melculy).   Extra werk, extra puzzelen,…”

‘T-shirt van Fleddy Melculy’ is een reactie op de song ‘T-shirt van Metallica’.

“Het is ne halve cover van ons eigen werk.  We zitten al 5 jaar reclame te maken voor Metallica, maar wanneer zien wij daar eens iets van terug?  Nooit of nooit dachten we dat dit bij de band zou geraken en het grappige is, dat 3 dagen na de release het al bij Metallica aangekomen was!  Lars Ulrich (drummer) vond dit wel grappig.  Dikke reklam zoiets hé! “

Recent stonden jullie op het Alcatraz Festival in Kortijk.

“Supergek!  We hebben ons helemaal gesmeten en het publiek was gigantisch.  De mensen waren ons duidelijk nog niet vergeten.  Een bevestiging voor ons voor het harde werk de afgelopen jaren.  Zoveel Fleddy T-shirts!”

Hoeveel energie vraagt dat van een mens ?

“De adrenaline blijft lang in je lichaam aanwezig en begint pas weg te zakken als je in uw bed ligt.  Bij de meeste van onze bandleden is dat na de show een partygehalte van hier tot ginder.  Als ge ons laat doen, is dat elke avond.  We gaan dat ook niet blijven volhouden, zeker als we op Europese toer gaan en 36 shows achter elkaar moet spelen.  We zullen dan regelmatig gewoon eens in ons bed moeten kruipen.  We zijn 40 dagen weg, maar we hebben zoiets van ‘Let’s do it!’.  Toch bijzonder, een Belgische metal band die in het Vlaams op Europese toer gaat.”

De Fleddy muziek vraagt een bijzonder stemgeluid, hoe zet je die stemknop aan?  Je kan misschien evengoed een Schlagernummer neerzetten.

“Het is een stemgeluid dat ik van mezelf ook verdraag.  Met de groep Fleddy heb ik mijn stem gevonden, waarbij ik voor 100% weet dat ik aan het doen ben. Het is een zoeken naar wat je aankan. Als ik sommige fragmenten van De Fanfaar terug beluister, dan zou ik dit nooit meer op die manier zingen. De stem komt vanzelf met de mindset ‘come let’s go en we gaan hier gans het kot afbreken’.”      

Urbanus zou nu jullie  intro kunnen doen on stage zoals op de EP.

“Hij heeft ooit al eens een guest appearance gedaan op Rock Zottegem bij het nummer ‘apu van de nightshop’.  Eén van onze roadies speelde dan apu en smeet Bifi Rolls in het publiek.  Maar toen was het Urbapu van de nightshop.  Met grote trom begon hij van zijn kloten te maken. ‘wat doede gij hier? Gans de tent ging door zijn dak.”

Wat voor een gevoel geeft het, net voor je on stage gaat?

“De laatste tien minuten voor een show zijn altijd kak!  Een gevoel van ‘waarom moet dat altijd zolang duren?’  Eens op het podium, duurt het maar 30 seconden voor je weet welk vlees je in de kuip hebt.  Dan ben je vertrokken. Soms heb je ook het gevoel van, hier moeten we precies wat opkrikken.  Of soms moet je helemaal geen moeite doen.”

Was u tijdens uw tienerjaren ook al bezig met metal?

“In 1998 ben ik in bandjes beginnen spelen. Ik begon gitaar te spelen in een band in Halle.  Met de metalband Grey hebben we in Vlaanderen gespeeld tot 2004. Ik was het wat beu en kreeg eerder interesse voor muziek à la Flip Kowlier.  Ik ben toen met De Fanfaar begonnen, in het Brussels dialect.  Ik ben altijd naar shows blijven gaan ook hier in Trix.  Het interesseerde me niks om het zelf terug te gaan doen.  Tot op een moment dat Peter Mulders (Brutus) me opbelde met de vraag of ik geen zin had om een Refused tribute band te beginnen.  Ik vroeg hem waarom hij aan mij dacht.  Zijn antwoord: ‘omdat ik u gezien heb met een T-shirt van Refused’.  Bij de eerste repetitie had ik iets van, ‘damn ik kan dat eigenlijk wel’.  Ik kreeg de smaak te pakken.  In 2012 werd Brutus opgericht en ik ben voortgegaan met De Fanfaar.  Ik had al enkele jaren een plan, samen met Bart Govers (gitarist), om een metal band te starten.  Na 4 jaar is Fleddy dan concreet geworden.  Brutus en Fleddy hebben dus een link en doen het goed.”

28 oktober staan jullie hier in Trix met in het voorprogramma Knives To a Gunfight

“Een band uit het Antwerpse, die we al enkele jaren kennen.  Ze passen in dit kader en we willen hen ook een kans geven.  Zanger Mick heeft al veel energie en tijd in de groep geïnvesteerd en is ook een ‘figuur’. Het klikt ook tussen de bands.  Ik vind het belangrijk om iets terug te kunnen doen.”

Eindhoven en Zwolle zijn al uitverkocht!

“Inderdaad en een aantal shows die naar uitverkoop gaan. Het ziet er goed uit.  Eindhoven is écht de rockcity en er is een grote fanbase.  De mensen hebben weer goesting om naar shows te gaan!”

 

Tracklist:

1.Papa

2.God Is Een Kapper

3.Backstage

4.Freddie

5.Slaap

6.NIkS

7.T-shirt van Fleddy Melculy

8.Bonustrack: De Gefrustreerde Automobilist

Dit najaar speelt Fleddy Melculy 30 concerten in de Benelux en vanaf februari 2022 volgen er 36 concerten als onderdeel van een Europese Tour.

Alle info: https://www.fleddymelculy.com/

 Tekst: Peter Minnebo

Foto: Citizen Panic.