Interview Frankie Fame  over debuutalbum met kosmische inspiratie

 

Begin zijn twintiger jaren was Frankie de frontman van de funky ruimte-popband ‘Skinny Dynamite’. Daar bloeide hij op door de energie van live optreden en de verbinding met het publiek. De band deed het jarenlang goed, met veel opwindende optredens in regio Antwerpen.

Hij stopte met live spelen en begon thuis geluidsopnames te bestuderen. Sindsdien is hij op zoek naar zijn eigen unieke geluid. Die sound heeft vorm gekregen na veelvuldig experimenteren: de sleutel ligt in de mix van zang, synths, beats en de liefde voor groove.

Frankie’s muzikale kennis is grotendeels onderbewust; muziek stroomt door hem heen in willekeurige flitsen van kosmische inspiratie. Frankie leerde te cultiveren wat hij ‘Space’ noemt: de sfeer zo beïnvloeden dat hieruit inspiratie en creatie op een natuurlijke manier vloeien. Door Space kunnen ideeën uit het niets ontstaan, zoals opborrelende gitaarriffs of een sound die je hoger tilt. Of een weerkaatsende energie die wordt gecreëerd door specifiek gekozen muzikanten in een kamer te plaatsen.

En nu, met een team van co-producer Tobie Speleman en andere goede vrienden achter hem, heeft de Fame-trein het station verlaten. Bestemming: Kosmos.

Allkinds neemt samen met Frankie Fame een ticket voor de Star Wars A-wing richting Kosmos.

Laten we starten met uw artiestennaam, doet denken aan de song ‘When will I be famous’ van BROS (1987).

(lacht)  “Ik heb al enkele achtervoegsels in mijn artiestennaam gehad en dit bekte het best. Mensen denken ook aan een foute charmezanger!  Het heeft iets komisch, het houdt de spanning erin. Mijn muziek is geen schlager, nog niet!” (lacht)

Het album is gelijknamig, wilt u hiermee duidelijk maken, ‘This is really me’?

“Voor mij is het eerste album een collectie van songs, ik was van mening ‘self-titled’ is goed voor een debuutalbum.”

Als u terugkijkt op uw vroegere groep Skinny Dynamite, waren er al aanwijzingen naar de stijl die u nu hanteert?

“De stijl van Skinny Dynamite was vele ruwer, dit album is veel poppier, het is eruit voortgevloeid.  Skinny Dynamite was een band, terwijl Frankie Fame een soloproject is.  Ik koos bewust om solo te gaan, omdat ik niet meer afhankelijk wou zijn van andere bandleden om muziek te maken.”

Op de cover een mix van diverse afbeeldingen: planeten, een zeester, een kitscherig Mozartbeeldje.

“Camilla Ardui ontwierp het artwork.  En wat de kosmos betreft, dat is mindblowing.  We zitten op een blauwe bol rond te draaien in de kosmos en in Space Philosophy kan ik me wel vinden.”

En ook liefhebber van Star Wars toestanden?

“Ik hou wel van oude foute Science Fiction, ik lees het graag.  De verbeeldingskracht van die oudere Sci Fi auteurs is waanzinnig.”

En is er dan een link van het kosmische naar de muziek op dit album?

“Ik hou gewoon wel van spacy, kosmische geluiden.  Ik ben niet het type muzikant dat met de computer muziek kan maken.  Ik probeer dus van alles uit door manueel geluiden te produceren, ook het performen van akoestische geluiden. Misschien is het omdat ik niet zo’n geweldige sound engineer ben, dat ik niet die crystal clear natuurlijke sounds kan maken, en dan ga ik het andere spectrum uit.”

Beschikt u over een eigen studio?

“Via leegstand beheer zit ik in een kasteel op een zoldertje, het idyllische Sterckshof in Deurne.”

Als u nu random inspiratie krijgt, schrijft u dan automatisch in de Frankie Fame formule?

“Dat is een innerlijke strijd, ik waardeer veel verschillende stijlen, zoals folk. Sowieso wil ik de sound laten evolueren op een volgend album, meer directer, into the face.”

U zou als volgt te werk gaan: weerkaatsende energie creëren door specifiek gekozen muzikanten in een kamer te plaatsen. 

“Het tweede album zal meer op die basis zijn, ik ben deze zomer naar een studio van een vriend getrokken, zonder ideeën, we hebben alles ‘on the spot’ uitgewerkt. Sommige dingen werken goed als je dit alleen doet, andere dingen ontstaan in de magie door het samenzijn met de spontaniteit van anderen.”

De song Mellow Jitter, letterlijk vertaald een digitaal signaal. Vanuit de ruimte?

“Een contradictie van u wat ongemakkelijk voelen tegenover de mellowness, zwoeler, zachter.”

Het populaire disco genre is subtiel in ‘Make up’ binnengeslopen.

En met een high kick refrein!”

Aan uw reactie te zien, een song waarbij u zich uitleeft, ook op het podium?

“Het podium is mijn eerste liefde, daar vertoef ik graag en ik heb supertoffe bandleden.”

De ‘Not me’ clip met kosmich artwork doet me denken aan de spiral designer Spirograph voor kinderen.

“Het ontwerp is van de hand van mijn vriendin, met stop-motion.  Collagewerk, waar ze heel veel tijd in gestoken heeft. Ze had veel tijd in de periode van de eerste lockdown.”

Het up tempo stevige ‘Tuesday’, zou een song zijn die een beeld geeft van wat u eigenlijk wil doen.

“Het is het enige nummer op de plaat, samen met de band. Het is ontstaan in een sessie met een improvisatiegroep.  Hier heb ik enkel het vocal arrangement uitgewerkt.”

Voor de aandachtige luisteraar, in ‘Over U’ is een fluitinstrument te horen.

“Ik probeer fluit en sax momenteel stapgewijs aan te leren, het is niet zo gemakkelijk.  Het geeft een bijzondere combinatie, de synthesizers met luchtinstrumenten, het geeft de plaat een supermooie kleur. In de toekomst zou ik graag dit alles live integreren, samen met achtergrondzangeressen.”

Individualiteit komt aan bod in het catchy Perfect Pose, met a happy feeling sound.

“Vooral het oppervlakkige van sociale media wordt hier bedoeld.”

Er circuleert een foto van uw aangezicht, gedeeltelijk bedekt met een cactus. Dat plantje komt nog eens terug op een afbeelding met een fluitist op één been.

“Ik had een fotoshoot en die cactus stond toevallig in mijne living.” (lacht)

We begeven ons even buiten het nieuwe album, ‘Spacelove’ staat er niet op. Het werd een clip met een Amerikaans sfeertje, jij op de roller blades on the beach!

“Spacelove is eigenlijk het oudste nummer.  En Sint-Anneke Plage  was de beste plaats om te rolschaatsen.  Die overgesatureerde kleuren doen zeer Amerikaans aan!”  (lacht)

Hoe zien je korte termijn plannen eruit?

“Ik ben momenteel aan mijn 2e en 3e plaat tegelijkertijd bezig.   Ik zal sowieso blij zijn als ik voor mensen live kan spelen.  Onze releaseshow in april in Trix is ondertussen uitgesteld, hopelijk misschien in augustus.  Live stream concerten blijf ik toch iets raar vinden.”

 

Release album 16 April

Tekst: Peter Minnebo.  Foto: Monday Agbow Jr.

https://frankiefame.com/