Grote muzikale waarden meren aan op het Nostalgie Beach Festival 2022

Afgelopen zaterdag meerden een aantal muzikale waarden aan in de jachthaven van Nieuwpoort met als vlaggenschip Simple Minds in de line-up.

Terwijl het zomers geklede festivalpubliek zich insmeert met zonnecrème en nog wat koffiekransjes houdt op de flashy zitzakken en picknicktafels onder de bomen, doen de Nostalgie All Stars coverband en Emmy d’Arc de verschroeide Maritieme wei ontwaken.

Als de eerste hamburgers verorberd worden op het terrein, is het tijd aan Steve Harley & Cockney Rebel, koploper qua leeftijd en met een Nostalgie factor 50+.  Inmiddels 50 jaar shows en onweerstaanbare hits, zoals het innemende gevioolde ‘Sebastian’ en ‘Here comes The Sun’. Met Steve’s uitspraak “My good old friends Jim & Charlie ” en het zingen van ‘Make me Smile’ beginnen de Simple Minds fans al te watertanden naar een duet, want Steve zong in 2017 dit nummer samen met Simple Minds, maar helaas…

Nostalgie gaat alleszins de verjongende factor niet uit de weg met de programmatie van Emma Bale, die de main stage maar al te graag als catwalk inpalmt.  Haar laatste album Retrospect dateert van 2021, maar ondertussen liet ze voorzichtig al nieuw werk op het publiek los.

Anouk, de populaire rockzangeres uit Nederland met oranje veters en een Winston cup 1993 sweater, scoorde moeiteloos bij het publiek, want alle songs kwamen oprecht straight from the heart. Pareltjes die blijven nazinderen: ‘Nobody’s wife’, ‘Ms. Crazy’, ‘Girl’ en ‘Lost’.  “En zeer opvallend, jullie praatten niet tijdens mijn ballades, een compliment! Of zijn jullie oud?”, grapte Anouk.

Nog maar net de Werchter wei ontgroeid en hier staan ze al terug, Bazar!  Kapitein Mathieu Terryn lijmt met zijn mannen de 3 M’s aan elkaar: muziek, moves en modieus gekleed.  De ambiance verspreidt zich als een golf over de venue en deint uit tot in de nabije vaargeul, waar zeilmasten heen en weer wiegen.  Mathieu had dit graag fysiek vertaald gezien en roept het uit: “Nieuwpoort, handen op elkaar!”, niet slecht als opwarming voor het legendarische Jim Kerr gebod: “Let me see your hands!”

21u25 Als ‘So May We Start’ van Sparks wordt ingezet, bewegen Simple Minds zich vanuit de Artist Zone richting stage om 5 minuten later nog eens te laten zien waar het bij hen allemaal om draait, it’s all about love & rock!  De intro song ‘Act of Love’(update versie van het originele uit 1978) gaf het publiek alvast een energieboost voor de komende anderhalf uur Greatest Hits.  Heel wat aanwezige BV’s en artiesten kwamen vanop de wei van deze rockiconen genieten.  De groep staat er nog steeds en kan rekenen op ongeziene girl power van Cherisse Osei (drum), Sarah Brown (vocal) en Berenice Scott (keyboards).  De lalalala’s van ‘Don’t You Forget About Me’ worden nog altijd eindeloos meegezongen, terwijl het bij ‘Belfast Child’ stil wordt, gezien de blijvende actualiteitswaarde.  De fans mogen ook kennismaken met ‘Vision Thing’ van het aankomend album in oktober. “A celebration of life”, voegt Jim eraan toe.

Dirk Stoops mocht met een spetterende afterparty deze geslaagde editie op een toplocatie afsluiten.

De Nostalgie Radio studio op het terrein zorgde gedurende het ganse festival en ook the day after (met live fragmenten) voor de nodige radio animo.

Na afloop van het festival, werden de tramperrons in de buurt overbevolkt. Misschien een waterbus inleggen editie 2023?

www.beachfestival.be

Tekst en Foto’s: Peter Minnebo.