De mooiste panorama’s van de Moezel

 

De Moezel heeft vele duizenden jaren geleden het leisteenplateau tussen Eifel en Hunsrück doorsneden en heeft zo een rivier gevormd met vele meanders en diepe dalen met steile hellingen. Van op een hoogte boven het dal  heb je talrijke uitzichtpunten over een uniek landschap met wijngaarden, bossen en kleine stadjes. We maken een kleine selectie van de mooiste panorama’s die goed bereikbaar zijn.

  • Burg Landshut in Bernkastel
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op deze plaats stond al in 1140 de burcht van de keurvorsten van Trier. Een brand herleidde deze strategische plaats tot een ruïne waarvan de toren overeind bleef. Na een geslaagde renovatie is een bezoek de moeite waard. Informatieve borden geven wat uitleg. In een vroegere vleugel is er een modern restaurant. Prachtig uitzicht over de omgeving, zowel te voet als met een pendelbusje vanuit het centrum bereikbaar.

  • Panoramaroute van Kröv naar de Mont Royal in Traben-Trarbach

Van Kröv loopt een weg naar Reil waarbij je ook Mont Royal kunt bereiken. Onderweg zijn er mooie uitzichtpunten. Aansluitend kan je  wandelen langs de ruïnes van de indrukwekkende Mont Royal.

  • Uitzichtpunt in Starkenburg langs de weg van Enkirch via Starkenburg naar Traben-Trarbach en de ruïne Grevenburg in Traben-Trarbach

Deze is te voet door een bosrijke omgeving of met de auto bereikbaar. Hier moet vroeger een indrukwekkende burcht gestaan hebben waarvan enkel muren overeind gebleven zijn. Romantisch uitzichtpunt vooral bij de ondergaande zon.

  • Marienburg in Zell

Oorspronkelijk een burcht was de Marienburg een klooster en vandaag een religieus vormingscentrum. Van de parking ga je te voet naar boven van waaruit je een mooi uitzicht hebt over de wijngaarden en het geklasseerd dorpje Pünderich aan de Moezeloever. Wandel verder naar de Prinzenkopf, boven deze toren kan je de grootste meander van de Moezel aan beide zijden zien.

  • Calmont in Bremm, Petersberg in Neef en de Valwiger Berg

Vanuit Bremm kan je de wandelweg naar het Gipfelkreuz nemen van waaruit je een uniek uitzichtpunt hebt over een van de mooiste meanders van de Moezel. Ook met de auto is het bereikbaar via de weg naar Beuren, onderweg is er een parking. Vanuit Neef kan je te voet of met de auto naar de Petersberg een spectaculaire route volgen langs de steile wijngaarden met uitzichtpunten. En dichtbij Cochem is er de Valwiger Berg, waar je ook een panorama hebt over de omgeving.

  • Reichsburg in Cochem

Deze burcht die 100 meter boven de stad uittorent heeft een geschiedenis van bijna duizend jaar. In de middeleeuwen was deze burcht in koninklijke handen nadien werd ze uitgebreid door de keurvorsten van Trier. Na de verwoesting door het Franse leger werd ze in de 19de eeuw heropgebouwd in de stijl van die tijd. Vanop het platform vooraan de burcht maar ook tijdens je bezoek heb je een mooi stadspanorama en een blik over de omgeving.

Foto’s: de T.I. van Bernkastel-Kues, Traben-Trarbach en Cochem

Info over de regio Bernkastel – Cochem : herman.taelman@skynet.be