Rookvrije zones voor Rivierenhof

 

Na de sensibiliseringscampagne i.v.m. aangepast fietsgedrag werd er vandaag op Wereld Anti-Tabaksdag in het Rivierenhof te Deurne, de start gegeven van de introductie van rookvrije zones en werd er ook het “ Generatie rookvrij “ Charter ondertekend.

Peter Verdyck, directeur van Provinciaal Groendomein Rivierenhof schetste een gezondheidssituatie waar velen mee geconfronteerd worden. 14.000 overlijdens gerelateerd aan roken in België, een kans op 4 jaar minder te leven en een zeven jaar mindere kwaliteit van het leven. Harde woorden maar de realiteit.

Vanaf vandaag zijn een aantal zones rookvrij gemaakt. Ruwweg een 15 % van het park. Het gaat om de sport-en speelzones, de collectietuinen, de verkeerstuin en de boszones. De Provincie Antwerpen wil met deze nieuwe sensibilisatiecampagne sigarettenrook en tabak zoveel mogelijk uit de buurt van kinderen houden. Natuurvervuiling en brandgevaar gaat er ook mee samen.

Gedeputeerde Mireille Colson ondertekende hier samen met andere vertegenwoordigers van o.a. sportclubs uit het Rivierenhof het charter “ Generatie Rookvrij”. Het Rivierenhof is het derde provinciaal domein dat deze charter onderschrijft. Want zien roken, doet roken dixit Mrs. Colson. Streven naar een maatschappij waarin ieder kind rookvrij kan opgroeien. Kinderen hebben het recht om rookvrij op te groeien. Spelen in de natuur is belangrijk voor de gezondheid en we willen dan ook een optimaal kader creëren om de jonge en oude bezoekers van het park volop van de frisse lucht te laten profiteren. Sigaretten en e-sigaretten horen daar niet bij.

Het park rekent op de steun en medewerking  van de bezoekers. Rivierenhof deed onlangs een bezoekers enquête en daaruit bleek dat er wel degelijk een draagvlak is voor de rookvrije zones. Zo vindt 77 % van de ondervraagde bezoekers het erg als jongeren beginnen te roken, 62 % vindt dat rookvrije zones een belangrijk signaal geven en 78 % vindt dat de speeltuinen en speelzones in het Rivierenhof rookvrij moeten zijn.

Er zijn verbodsborden geplaatst met pictogrammen en fotoborden met positieve slogans. Je kan ook een plan raadplegen dat de rookvrije zones aangeeft. Er komt geen bestraffing wel wachters die actief de mensen aanspreken en die de mensen een gadget aanbieden om hun peuken in te doen. De toxische stoffen van tabak blijven ook zeer lang de bodem bevuilen als ze als vuilnis worden weggegooid.

Ook het OLT ( openlucht theater ) doet mee. Directeur Milan Rutten  gaf de boodschap dat alle concerten rookvrij doorgaan. Niet roken op de tribunes. Er is nog wel een rookzone bv. op het binnenplein. Bij uitsluitend producties voor kinderen komt dit echter ook te vervallen. Het is een concertzaal zonder dak en de security zal alles opvolgen. Ook zijn er dan afspraken met de crew en de artiesten.

Tenslotte zal ook het terras van het Kasteel- café restaurant, rookvrij worden. Wel alleen het terras aan de achterzijde met zicht op de speeltuin.

Tekst en foto’s: G. charrin