Spurn National Nature Reserve

Spurn National Nature Reserve is een smalle zandstrook gelegen aan het uiteinde van de kust in de East Riding van Yorkshire. Je vindt ze aan de noordelijke kant van de monding van de Humber. De strook is bijna 5 km lang en op sommige plaatsen niet breder dan 50 meter. Het gebied wordt een eiland bij hoogtij dankzij een storm in het begin van 2017. Sinds 1960 is het beheer in handen van The Yorkshire Wildlife Trust. Zij zorgen voor het onderhoud, toezicht en de informatie. Het gebied heeft ook historisch veel te bieden en hier zorgt de Trust ook voor. Je kan er alleen te voet binnen, honden zijn niet toegelaten en je moet zeker rekening houden met de opkomende tij. Voor degenen die Spurn wat grondiger willen zien, beschikt het reservaat over een speciaal voertuig. De alle-terrein-Unimog is een afdankertje van het Nederlandse leger en met banden van bijna 1,50 meter hoogte geschikt om door het mulle zand te rijden. De open achterzijde is goed voor ongeveer 22 personen. Wij hadden het geluk om naast de chauffeur/gids te mogen plaatsnemen en hier kan je je hoofd nog door de geschutruimte steken, op de plaats waar het boordkanon gezeten heeft.

DSC_0269

Deze tour heet de Spurn Safari en duurt ongeveer 2 ½ uur. Onderweg krijg je voldoende uitleg over het reservaat. De eerste stop is de vuurtoren. De vuurtoren was in gebruik tot 1985 en is nu volledig gerestaureerd. Het zicht van bovenaf is geweldig en geeft je een idee van het veelvuldige scheepverkeer in de Humber. Tevens is er op elke verdieping meer uitleg over de geschiedenis en het erfgoed van dit gebied. Ben je je mondvoorraad vergeten, geen nood, de curator op de begane grond kan je nog helpen met een drankje of een pakje chips.

Na een stop van een halfuurtje neemt de Unimog je verder in westelijke richting, waar Humber en Noordzee elkaar ontmoeten. Hier kom je als het ware een afgelegen nederzetting tegen met een aantal huizen. Tot voor enkele jaren was dit zelfs nog een zeer bloeiende bedrijvigheid. Er was toen een beperkte legeraanwezigheid, je had de mensen van de vuurtoren en de controletoren die het verkeer regelden in de Humber. De controletoren staat er nog, maar wordt niet meer gebruikt. Een nieuw digitaal controlecentrum waakt nu over de Humber-scheepvaart vanaf een gloednieuw gebouw in Grimsby, aan de overzijde. De enige zichtbare aanwezigheid is die van de RNLI, de “Royal National Life-Boat Institution”, een liefdadigheidsorganisatie, gesticht in 1824, die over heel Groot-Brittannië instaat voor de veiligheid van de kustscheepvaart. De bemanning in Spurn werkt hier voltijds en heeft steeds een standby-groep in het reservaat. Zij beschikken over twee volwaardige reddingsboten die gemeerd zijn aan de steiger tegenover de nederzetting waar zij verblijven. Voor de deelnemers aan de Spurn Safari zijn hier ook de zeer welgekomen toiletten gelegen. Het laatste deel van de safari doe je met de gids te voet. In ongeveer een halfuurtje brengt hij je naar de zuidelijkste tip: Spurn Head of ook Spurn Point genoemd. Onderweg kom je nog restanten tegen van de artillerie kustbatterijen, die hier tijdens Wereldoorlog I geplaatst werden. Ook zie je nog overblijfselen van een door het leger aangelegde spoorweg, die zelfs nog dienst heeft gedaan tot en met 1950.

DSC_0285DSC_0286

Op het zandstrand op dit uiterste punt aanschouw je een opmerkelijke combinatie. Enerzijds het enorme scheepsverkeer dat hier passeert, anderzijds ook de vele zeehonden die enkele meters voor je hun kopjes uit het water laten zien. Buiten deze zeehonden is er ook een enorme overvloed aan fauna en flora. De mix van zand, grasland en onderwaterlopende grond maken het een ideale broed- en verzamelplaats voor allerlei vogelsoorten, een hemels gebied voor vogelspotters. Ook veel vlindersoorten bevolken het gebied. Om het gras op hoogte te houden beschikt de Trust over een kudde Hebridenschapen, een ras dat zeer wind-, regen- en koubestendig is. Ook zorgen vrijwilligers van tijd tot tijd, vooral na stormachtig winterweer, voor een zogenaamd “beach cleaning” om vooral het aangespoelde materiaal te verwijderen.

DSC_0292DSC_0311DSC_0328

Voor volgend seizoen staat de opening van een klein informatiecentrum bij het begin van de Spurn op het programma.

Nog te vermelden dat je een bezoek aan het natuurreservaat kan combineren met een autotocht langs de kust van East Yorkshire. Vanaf Bridlington even de A 165 en daarna volg je de hele tijd de B 1242 tot je de aanwijzers Kilnsea-Spurn ziet.

Alle info www.ywt.org.uk