Stadskroniek Tingeling

 

Zestig jaar geleden, bijna elke woensdagnamiddag met moeder naar het stad. Te voet heen, met de tram terug. Beginpunt Deurne Noord. Nog geen autostrade, Lotto Arena of benzinestations. Wel nog stukken van vesten, het Schijn, en het toen nog gezellige en mooie Lobroekdok. Eerste stop was de confiserie, juist naast de Lange Beeldekensstraat in de Kerkstraat, steevast door iedereen “ Bij de stal van den tram genoemd”. En ja juist daarover waar nu de gore ZNA parking is, was er een depot van de toenmalige MIVA, vooral met trolleybussen. Een trolleybus reed trouwens daar nog een poosje door de Somméstraat. En voor de nostalgische zoete bekken, een steenworp van deze confiserie waren er nog 2: Bij de Sus in de Offerandestraat en Lion in de Lange Beeldekensstraat.   Verder naar de Priba en Sarma in de Carnotstraat en dan naar huis. Ofwel tram 3( geel ,die ons tot voor het Sportpaleis bracht, of degene met rood, tram 12, die toen nog in het midden van de Ten Eeckhovelei reed. Later zocht hij de zijkanten op tot de lijn daar voorgoed verdween.

Allemaal nostalgie dat op dinsdag 23 mei weer volop bovenkwam toen in het Vlaams Tram-en Autobusmuseum aan de Diksmuidelaan te Berchem, de stadskroniek Tingeling, 150 jaar tram in Antwerpen werd voorgesteld. Jawel 150 jaar, op 25 mei 1873 reed tussen Berchem kerk en de Meir de eerste tram!

Dit boek kwam tot stand door de samenwerking van onder meer VLaTam ( Vlaams Tram- en Autobusmuseum, META ( Mobiel Erfgoed Tram en Autobus ) De Lijn en het Erfgoed LAB stad Antwerpen.

Stadskronieken zijn erfgoedverhalen over Antwerpen en zijn districten. Ze zijn verzameld en geschreven door bewoners of verenigingen. Samengevat; stadsgeschiedenis, erfgoed en historische en actuele informatie.

Men ging voor Tingeling te rade bij literaire teksten, archieven, oude krantenartikelen, reglementen, persoonlijke verhalen van de schrijvers, en natuurlijk een schat aan foto’s om door te nemen. Zelfs interviews werden gedaan met personen die de vroegere jaren hebben meegemaakt. Zware technische informatie krijgen we niet over ons heen. Het verhaal in verschillende hoofdstukken werd door beide schrijvers luchtig gehouden.

Het is de geschiedenis MET de tram niet VAN de tram. Maak boze koetsiers mee, belle epoque achtige dames met reuzehoeden of uniformoorlogen.

Tien hoofdstukken brengen je naar 2023 met ludieke verhalen. Zeven hoofdstukken over de periode 1873 tot nu en als zijspoor drie levensverhalen van drie trams: een oude stadstram, een boerentram en een PCC. Ga mee met de conducteur en de wattman. Dit alles hebben auteurs Bob Morren en Willem Maes voor iedereen in peto.

De Antwerpse tram is een deel van het collectief geheugen, een deel van het Antwerps Erfgoed zoals De Strangers, De Sinksenfoor, Elixir d’ Anvers, Stampe en Vertongen te Deurne of Radio Minerva. Leuk was dat bijna op hetzelfde moment van de boekvoorstelling te Berchem ( s ’anderendaags) in Café Minerva het sequeel van Jeroen Maes –Minerva veur Altijd- werd voorgesteld. Een tweede komedie na Viva Minerva.

Het boek Tingeling kost 10 euro en is te verkrijgen bij  het Museum op de Diksmuidelaan, de webshop  van 150 jaar tram en bij de Antwerp City shop in het Steen.

Om te eindigen nog wat leuke weetjes: wattman, steeds met tweemaal een “t” hoor. Hij voorzag vroeger de tram ( of trolleybus) van stroom ( dixit watt).

PCC staat voor Presidents Conference Committee. (Amerikaanse makelij).

En het museum aan de Diksmuidelaan nog tot 15 oktober alle zaterdagen en zondagen + feestdagen van 13.00u tot 17.00u.