Super picknicken in West-Vlaanderen

 

De Maerebrug in Adinkerke/ De Panne is een symbolische grensplaats. Hier loopt: “ De Schreve”. Op de brug ben je echt in niemandsland. Donder je aan de westkant in het water dan ben je in Frankrijk. De brug ligt over het kanaal van Veurne naar Duinkerke en ze ligt op de grote Kustfietsroute die in Frankrijk start en zelfs loopt tot Kiev! Hier werd op 4 mei het ambitieuze picknickplan West-Vlaanderen voorgesteld. Een initiatief van Provinciebedrijf Westtoer en alle West-Vlaamse gemeenten. Er is grote vraag naar meer rust-en picknickplaatsen op de verschillende wandel-en fietsroutes.

 

Heden zijn er te weinig plaatsen met comfort, de meeste zijn niet kwaliteitsvol. Voor de uitrol van het plan maakte men eerst een inventarisatie naar aanbod en zocht men als het ware naar blinde vlekken. Bovenop de bestaande picknickplaatsen vond men hoogwaardige zones in overleg met alle 64 West-Vlaamse gemeenten. Het doel is er om minstens 1 nieuwe in elk van deze gemeenten te creëren.

De locaties zijn doordacht:

-Knooppunten van wandel- en fietsroutes.

-Afgelegen plaatsen zonder bv. een café of andere gelegenheid.

-Locatie naar uitzicht.

Intussen zijn er al 19 ingericht. Er zijn er 7 ingepland en 18 in voorbereiding. Tegen 2024 wil men tot een totaal komen van 76.

Door de enorme gastronomische troeven van de regio trekt West-Vlaanderen volop de kaart van “het Lekkere Westen” en “ de Grote Goesting”. Alvast een twintigtal producenten van lokale producten biedt zeer verzorgde picknickmanden aan. Ze kunnen op voorhand besteld worden en afgehaald worden bij de lokale leveranciers. Een unieke manier om de West-Vlaamse streekproducten en de lokale ondernemers uit de regio te ontdekken. Picknicken in het Brugse Ommeland, aan de waterkant of in de Westhoek, de picknickmand met lekkere streek-en hoeveproducten is er voor jou.

Een mooi voorbeeld is: “ Goeste” uit Poperinge. Goeste is een ambacht en korte keten. Ze werken met lokale producten uit de Westhoek en Noord-Frankrijk. Ze hebben in Poperinge een ijs-& eethuis. Ze maken onder meer gebruik van lokale kaasmakers, tuinsappen, groenteboeren, en lokale wijnen en koekjes. Boek jouw” bak vol Goesting”, een complete box gevuld met enkel streeklekkers. Bestek, servies en picknickdekentje inbegrepen. Hun streekpicknickmanden kan je verkrijgen in verschillende formules. Kies de Drop-de-bak-service en je picknick wordt klaargezet opeen unieke picknicklocatie in de Westhoek. De picknick kan ook in een handige koelrugzak.  www.goestepoperinge.be

Het design van het picknickmeubilair  heeft ook iets speciaals. Stefan Schöning ontwierp in 2011 al stijlvolle picknicktafels en wegwijzers voor de Kustwandelroute. Hij bouwde verder op dit basismodel en creëerde een complete reeks terreinmeubels: van zit-en ligbanken over picknicktafels en barmeubels tot spelelementen, informatiedragers en fietsparkeersystemen. Dit alles in een uniforme stijl en producten die perfect moduleerbaar en combineerbaar zijn. De banken worden gerealiseerd door Claerbout metalen in Roeselare, de infoborden door een firma in Hasselt. Er wordt gewerkt met drie verschillende houtsoorten. Westtoer beheert de aankoopcentrale en de lokale overheden van West-Vlaanderen kunnen er op intekenen. Westtoer heeft ook een catalogus met alle elementen.

Alle info over picknicken in West-Vlaanderen vind je op:

www.westtoer.be/nl/picknicken-west-vlaanderen

Tekst en foto’s : Gust Charrin.