’ T GROOT LOT

 

November staat steeds garant voor een nieuwe komedie van De Komedie Compagnie in productie van Theatertainment. Voor de vierde maal kozen ze voor een klucht van de Engelse successchrijver Ray Cooney. Funny Money werd bij ons gewoon t ‘ Groot Lot.

Vrijdag 15 november ging het stuk traditioneel in première in de “comedy zaal “ bij uitstek ,Theater Elckerlyc. Tien miljoen euro in een koffertje zorgt na nog geen vijf minuten reeds voor onverwachte situaties die voor en na de pauze doorgaan aan een immens tempo. Boosdoener is niet alleen het koffertje maar ene Alain De Vlieger ( Dirk Van Vooren) die zijn koffertje ( met exclusieve sjaal en een half broodje met choco) per abuis op de tram verwisselde met de geldkoffer van een notoire Russische gangster. Sylvie ( Jasmine Jaspers ) is zijn vrouw , nogal vastgeroest in haar leven en dus weinig zin voor avontuur. Impulsieve Alain wil haar sito presto , geldkoffer incluis , meenemen naar een verre bestemming zonder retour. Op vijf minuten heeft hij een ticket Rio en een taxi geregeld. Bevriend koppel Jean-Philip & Véronique ( Christophe Stienlet en Joyce De Troch) staan echter voor de deur voor Alain’s verrassingsverjaardagsfeestje en twee totaal verschillende politie-inspecteurs maken het kluwen nog ingewikkelder. Inspecteur Onraedt ( David Michiels ) is niet vies van omkooppraktijken en collega inspecteur Dezutter ( Ludo Hellinx ) is een geduldig en stipt figuur . Geduld dat echter zo op de proef wordt gesteld tot hij explodeert. Taxichauffeur Bob ( Peter Van Asbroeck ) heeft na twee uur nog niemand in zijn taxi en zit al aan een wachttijd van 56 euro.

De Vlieger tovert om de haverklap andere namen uit zijn hoed en de onverwachte wendingen zijn legio. Een komedie die nooit verveelt ( 1u 15 voor de pauze en nog een dik uur erna )Kijk zeker aandachtig naar de “ stoelendans” der koffertjes!

Dirk Van Vooren is in de hele opvoering bijna nooit van het podium weg en zorgt voor een blijvend ritme in de opvolging van misverstanden en hilariteit. Jasmine zagen we al in “ Ene Gast twee Bazen “ hier in Elckerlyc en wou dolgraag eens een dronken rol spelen. Hierin slaagde ze con brio .

We zouden het nog vergeten : de Russische Godfather ( Kaffer) duikt op het allerlaatste ook op en wordt vertolkt door Frank Hofmans.

Traditie getrouw op de dag van de première ook een aantal BV’s. Zelfs een aantal voetballers waren afgekomen naar Elckerlyc onder meer doelman Davino Verhulst en Benito Raman , die nu in Duitsland speelt.

Tot slot sterk acteren heeft geen groots decor nodig. De Komedie Compagnie koos voor een sobere aanpak met een decor dat door heel de vertoning weinig of niets wijzigde of een impact had op de acteurs. Deze sterke groep had bijna geen decor nodig.

Nog tot 8 december in Theater Elckerlyc: info : http://www.elckerlyc.be/

 

Tekst en foto’s: Gust Charrin.