’t Hof van Commerce, genieten op zijn Bourgondisch

 

De Grote Goesting is toe aan zijn 25e editie. Het heerlijk boekje dat een inspiratiebron is om de Westhoek te proeven en te smaken. Op blz. 46 van deze Westhoekpocket in het streekgedeelte Alveringem lezen we’ ’t Hof van Commerce, dit sfeervolle café-restaurant aan de boord van de IJzer te Stavele is al  sinds 2000 een begrip bij mensen van het goede leven. ’t Hof van Commerce is recent in handen van de 2e generatie. Henri & Astrid verwelkomen jullie elk weekend uitbundig samen met hun hele team. Uitbundig, want dat enthousiasme krijgen ze erin gestampt van Iris & Paul. Iris, die nog niet weg te slaan is van haar levenswerk’.

Een geschikt moment om Astrid het verhaal te laten doen over de 180 jaar oude herberg en zijn thema.

 

Kan je ons wat vertellen over het idee, begin en ontstaan?

 

Op de boerderij van mijn schoonouders werd er geregeld een varken geslacht en charcuterie gemaakt. Voor familie en vrienden werd er dan een feestje geregeld. Stilaan ontstond het idee om er een zaaltje voor te bouwen. De plannen waren al aanwezig toen mijn schoonouders onverwacht deze locatie zagen die te koop stond. De 180 jaar oude authentieke herberg is gelegen aan de Stavele brug met zicht op de IJzer. Iris en Paul, mijn schoonouders kochten het pand in 2000 van Madeleine, die er 53 jaar café had gehouden. Het was een volkscafé maar ook een paardenhandel, een boerderij met varkensstallen tot zelfs een kolenhandel. Iris en Paul verbouwden de verschillende ruimtes en stallen tot themacafé. Authentiek interieur en allerlei nostalgische gebruiksvoorwerpen zorgen voor de gezelligheid. De beenhouwerij vervolledigde het geheel. Ze werd opgekocht bij een slager uit Poperinge die met pensioen ging. Zoon Henri is ook slager-traiteur van beroep en kwam mee in de zaak. In 2015 vervoegde Astrid als jong studentje het team. Al die jaren is het Breughelbuffet een succesformule. Ga de beenhouwerij binnen met je bord en kies uit meer dan 35 soorten charcuterie, aangevuld met salades, groenten, koude pasta’s en sauzen.

 

Iris is ook enkele malen op tv geweest. Een boost voor ’ t Hof?

 

Ja hoor, is wel serieuze reclame geweest.  Het begon reeds vroeg met Vlaanderen Vakantieland, toen Saartje Vandendriessche op zoek was naar unieke plekjes in de Westhoek. Later was er Tournée Générale met Jean Blaute en Ray Cokes. (2009-2011). Zij waren vooral in de geschiedenis van de streekbieren geïnteresseerd. Iris bijdrage aan Geubels en de Belgen was wel de top. Je hebt ondertussen voor de zoveelste maal de herhalingen die nog steeds veel worden bekeken. In november was Iris ook bij de Tafel van Vier naar aanleiding van de zware wateroverlast in de Westhoek. Mensen met een tweede verblijf aan zee deden speciaal een uitstap om toen  tot hier te geraken  door het programma.

 

Werken met lokale producten, de troef van de Westhoek?

 

Zeker. Wij doen alles zelf. Ons varkensvlees komt uit een bedrijf uit Diksmuide. Varkensvlees  is de grootste leverancier voor onze charcuterie. Daarnaast is er enkel paardenworst, de kippenboutjes en koeienvlees voor de bouilli. We zetten ook lokale biertjes op de kaart( bv. Deca brouwerij in Vleteren) en onze ijstaarten komen van La Glace de Die in Alveringem. Ik denk persoonlijk dat we nog meer kunnen in deze sector. We worden hierin ook goed gesteund door Westtoer die via de Grote Goesting de lokale producten sterk promoot.

 

De openingsuren zijn vooral naar het weekend gericht.

 

Mijn man en ik doen alles zelf. We hebben geen vast personeel allen jobstudenten en flexi ’s. Er komt veel voorbereiding bij kijken. Op drukke zomerperiodes komen we tot 1.000 kilo vlees om te verwerken. En dan zijn er soms ook nog de thuisleveringen. Op maandag is het poetsdag. Dinsdag doen we de bereidingen ( charcuterie of patés). Woensdag is onze rustdag, wat sporten of zo. Donderdag is er de bereiding van de groenten en pasta’s en soms nog het gras afrijden.

 

Samenwerking met Westtoer is ook een mooie zaak?

 

Jazeker, een win-win situatie. Iris was er al bij van in het begin toen Westtoer werd opgericht. Ze betrekken iedereen in hun werk en geven een enorme zorg. Er zijn leuke en leerrijke workshops en info avonden. Ze betrekken ons horeca ook altijd bij de evenementen die ze organiseren. Ze sturen ook bij.

 

Het oorlogstoerisme ook nuttig voor ’ t Hof van Commerce?

 

In feite zitten we wat buiten het oorlogsgebied, de zogenaamde battlefields. Alleen rond Vleteren zijn er een drietal CWGC begraafplaatsen daar waar de noodhospitalen waren. En dan is er nog Oeren met de Belgische begraafplaats. Maar de mensen die hiervoor een dagreis plannen maken dikwijls hun dag compleet door hier het avondeten te nemen. Ze willen bv. The Last post nog doen en dan vinden ze ons wel. Ook liggen we goed op verschillende knooppunten van zowel wandel -als fietsroutes, die hier enorm uitgebouwd zijn.

 

Het Piconverhaal?

Het is een typisch aperitief uit Noord Frankrijk maar ook nu zeer in trek in West-Vlaanderen. Er is een enorm verschil in Picons.   Al 24 jaar heeft Iris het recept van onze Picon. Ze kreeg het van een Noord Franse café bazin die op pensioen ging. Het is ons geheim. Sinds 2015 verkopen we het nu ook in een leuke fles. Bijna 80 % drinkt het hier als aperitief. We zijn er trots op. Het is bijna een streekproduct. Echter 100 % erkenning als West-Vlaams streekproduct zal niet kunnen. Daar het van oorsprong een Frans product is.

 

En dan is er nog de hutsepot.

 

Dat is een winterse kost voor als het koud is. We serveren het alleen maar in december voor een drietal weken. Het Breughelbuffet komt dan alleen in een mini uitgave als voorgerecht. We maken de hutsepot  in een ketel met 80 kilo. Er is buikspek bij, saucissen en worsten. Ook de varkenspoot en de staart geven we aan de liefhebber.

 

Er is ook de muziekband  Hof Van Commerce?

 

Dat wordt dikwijls gevraagd, maar we staan er volledig los van. Ze zijn hier nog nooit geweest. Misschien ze eens inviteren voor een optreden alhier? Ik ben er trouwens fan van.

Nu de naam  ’t Hof van Commerce komt nogal dikwijls voor. In Adegem, Ieper en Poperinge zijn er brasseries met die naam. Degene in Popering is echter recent gestopt.

 

De Westhoek tegenwoordig  de schatkamer van tv fictie. Een impact?

 

Zeker met Nonkels maar vooral met Chantal. Hier in Stavele werden ook opnames gedaan en we liggen op het parcours van de fietsroute die langs de verschillende locaties van opnames gaan. Trouwens het café ‘ De Miserie’ uit de serie is hier maar 4 km vandaan. Het is een oud restaurant dat leeg staat. Op dit moment is het echt verloederd en voor de derde reeks waar men nu mee bezig is kan het nier meer gebruikt worden. Twee jaar geleden is het productiehuis dat de serie maakt hier geweest op prospectie. Maar het was niet ideaal voor hen. De streek van de series is echt een gespreksonderwerp bij de klanten. Ze zoeken het op van Nonkels tot Chantal over eigen Kweek.

 

Voor kinderen ook een leuke plaats?

 

Ja zeker. De kinderen tot 12 jaar hebben een speciaal tarief voor het Breughelbuffet en gaan meestal voor de spaghetti, gehaktballen of kippenbouten. Of ook voor het schelletje hespenworst of witte worst. Het zelf gaan ophalen in de beenhouwerij is ook leuk voor hen. Sinds enkele jaren is er buiten ook de speeltuin. Veel families die in de streek op logement gaan springen gestadig binnen.

 

Ik was hier in november tijdens de enorme wateroverlast. Men sprak zelfs over Stavele aan zee!

 

We hebben gelukkig niet moeten sluiten. Er was maar één weg die naar hier berijdbaar was. De parking en kelder kwamen wel onder water. We hebben gelukkig de loods van een buurman kunnen gebruiken. De nieuwe muur beneden kwam er ipv de versleten haag en kan al veel modder tegenhouden. Er zijn plannen om Stavele te omwallen maar daar moet budget voor zijn. Er zijn al vergaderingen geweest maar het zal nog niet voor vlug zijn.

 

En de toekomst?

Henri en ik hebben de zaak nu overgenomen. Aan het concept gaan we niets veranderen. Iris komt zeker nog in de zaak vooral ’s avonds en s zondags.

 

 

Eetcafé ’ t Hof van Commerce. Open vrijdag; zaterdag en zondag vanaf 11u. in de winter vrijdag vanaf 16u.

Ook Breughelbuffet, Boerenstuttenarrangement en Ontbijtbuffet voor groepen. Ook buffet aan huis.

Het hof is een infopunt voor Westtoer met een grondige keuze uit brochures.

www.hofvancommercestavele.be

Tekst en foto’s: Gust Charrin.