DSC_0056DSC_0077

Thame of Barnaby’s Causton

In het hartje van Oxfordshire aan de voet van de Chilterns Hills ligt het stadje Thame. Thame is geen grote stad, maar zoals ze in Engeland zeggen ‘a small market town’. Hierdoor heeft het veel van zijn eigenheid behouden. Zoals vele van deze kleinere stadjes vond het zijn oorsprong in de wortels van de typische Anglo–Saksische periode. Het ontwikkelde zijn individuele karakter, maar behield anderzijds zijn geschiedenis. Het is rijk aan architectuur en in het centrale punt, The High Street, staan middeleeuwse overblijfselen zij aan zij met gebouwen in victoriaanse en georgiaanse stijl. Een dagje Thame is zeker aan te raden, vooral ook voor de liefhebbers van de populaire ITV-serie Midsomer Murders.

DSC_0076DSC_0054

Thame is een van de toplocaties en heet in de serie Causton. DCI Barnaby heeft hier al menige deur open- en dichtgedaan! De toeristische dienst is gevestigd in de Town Hall die in verschillende afleveringen gebruikt werd. Je kan hier de brochure ‘Midsomer Murders Walking Trail’ bekomen. Met de brochure kan je in Thame een wandeling van ongeveer anderhalf uur maken die je op meer dan 20 plaatsen brengt, die dienden als locatie. De kaart is trouwens ideaal om het centrum te verkennen. Een centrum met vele leuke individuele winkeltjes, niet de gewone ketens die je in de grote steden en shopping malls vindt. Sommige locaties zijn ook dankbare gelegenheden voor een lekkere lunch, snack of gewoon een koffie. Voor je de plaats van de toeristische dienst verlaat, laat zeker een foto van jezelf nemen voor het ‘officiële ‘Causton Town Hall’ wandbord. Ook verkrijgbaar is een Midsomer Driving Trail. Hiermee kan je South Oxfordshire exploreren te midden van de vele buitenlocaties van de serie.

Bezoek zeker het Thame Museum. Het is gelegen in het oude gerechtsgebouw en is opgetrokken in rode Victoriaanse steen. Het museum is gratis te bezoeken en vertelt aan de hand van objecten de geschiedenis van de stad en zijn belangrijke burgers. Hoogtepunten zijn de muurschilderijen uit de Elizabethaanse periode, komende van een huis uit Thame, en het wassenbeeld van Tom Harris bij de ingang. Harris was sergeant bij de lokale politie en staat afgebeeld bij zijn bureau zoals het er uitzag in het begin van de 20ste eeuw. www.thamemuseum.org

 

Aan het einde van het westelijke gedeelte van High Street is St. Mary’s Church. Op deze begraafplaats ligt een der beroemdste inwoners van Thame, Robin Gibb, die samen met zijn tweelingbroer Maurice en broer Barry de legendarische Bee Gees vormde en woonde in het grote herenhuis over de kerk. Robin overleed op 63-jarige leeftijd door kanker en alhoewel hij en zijn familie niet tot de Anglicaanse parochie behoorden (zij waren praktiserende druïden), kreeg men toch toelating om hem te begraven op het kerkhof naast de kerk. Robin ligt nu zeer strategisch in een eenvoudig graf, erg dicht bij het huis waar hij woonde.

DSC_0058DSC_0059

Thame heeft op dinsdag een uitstekende markt en er is ook een levendige veemarkt. Je kan er ook het beste parkeren (te betalen) als je een hele dag wil verblijven in Thame. Vele pubs met klassieke namen heten je welkom. The James Figg is een goede plaats als je vooral van hamburgers houdt, The Six Bells houdt het vooral bij de traditionele Britse keuken, terwijl The Black Horse een extra Franse toets aan het eten geeft. Deze pub is trouwens in handen van de Franse kok Raymond Blanc.

DSC_0045DSC_0047

Thame is ook ideaal gelegen voor bv. een bezoek aan Oxford. De P&R is gelegen op ongeveer twintig minuten rijden. Ten noorden van Thame kom je in nog geen 25 minuten in Waddesdon Manor. Waddesdon Manor is een der grote trekpleisters van de National Trust, een Versaillesachtig kasteel in 1870 gebouwd voor baron Ferdinand de Rotschild. Deze bankiersfamilie vergaarde haar fortuin door financiële diensten aan te bieden aan regeringen. De Engelse tak won zelfs het contract om de fondsen te beheren voor het leger van Wellington in de aanloop naar Waterloo. Ferdinand kocht het Waddesdon Estate van de duke of Marlborough (deze had toch al het prestigieuze Blenheim bij Oxford). De huidige creatie op Waddesdon komt geheel uit het brein van Ferdinand. Hij bouwde het huis deels als herenhuis om zijn kennissen te ontvangen en te entertainen en deels als oord om zijn grote collectie kunst een plaats te geven. Het huis is volledig opgetrokken in de stijl van Lodewijk XIV en meer dan 45 kamers zijn te bezoeken. Het bezoek is geregeld met time tickets zodat je best vooraf kan boeken. Vanaf het onthaal brengt een shuttlebus je in een achttal minuten naar The North Fontain vanwaar je je exploratie kan beginnen. Je vindt in het huis prachtige 18de-eeuwse decoratieve kunst en vele schilderijen. Doorheen het kasteel kan je bv. de Engelse portretschilder Reynolds volgen via een speciaal gidsje. Drie eetzalen en een grote porseleincollectie kom je op je tocht tegen. Wandel buiten via de Victoriaanse parterretuin en de volière en breng ook een bezoek aan de wijnkelder met een introductiefilm over de domeinen in Bordeaux, die eigendom zijn van de Rotschilds. Ze zijn allemaal gelegen in de Haut-Medoc met ronkende namen als Chateau Lafite, Chateau Mouton Rotschild en Chateau Clarke. Doorheen het domein kom je ook verschillende eetgelegenheden tegen: van het statige Manor restaurant tot de leuke tearoom in de verbouwde stallingen (The Stables). Zoals steeds bij de National Trust is er ook een enorm gevulde souvenirwinkel, hier in Waddesdon Manor nog een tikkeltje hoger dan bij de andere National Trust-eigendommen. De ‘Wine shop’ heeft een zeer gevarieerd aanbod.

DSC_0086DSC_0093

Alle verdere info: www.waddesdon.org.uk

Voor het stadje Thame: www.21stcenturythame.org.uk

Tekst en foto’s: G. Charrin