Top Primeurs voor de Sven De Ridder Company

 

Secret Santa, de kerstkomedie van de Sven De Ridder Company is met bravoure van start gegaan op 7 december in het Fakkeltheater. Het is een schot in de roos want op dit ogenblik zijn er reeds 9 extra voorstellingen gepland. De twee schrijvers Brik en Sven hebben niet stil gezeten en kunnen reeds een lange termijnvisie voorleggen. De volgende twee kerstkomedies zitten reeds in hun collectief geheugen. Het frame -work is er en de tijd voor nodige bijschaving en aanpassingen is er ook.

Een komende  traditie  bij de Sven De Ridder Company is stilaan  de lentekomedie. Eind februari is er Prison Party, de derde lentekomedie. Na  het ziekenhuis en de golfterreinen zoeken beide schrijvers het in de wereld van het gevangeniswezen. Gevangenissen hebben altijd tot de verbeelding gesproken zegt Sven. Ook vele komedies draaiden rond het cel gebeuren. De topper bij Sven was Zware Jongens uit 1984 met Gaston en Leo. Dus kwamen onze twee schrijvers nu ook op het idee om een komedie rond de gevangenis te schrijven.

We gaan in dit stuk terug met een retro look naar de jaren ’30. Twee mannen komen elkaar in de bak tegen. Herman ( Sven De Ridder) is een valsmunter en een saai figuur. Brik speelt Fons, een onhandige kruimeldief die zich ook Larry laat noemen en reeds wat veroordelingen achter de rug heeft. In de bajes krijgen ze echter te maken met iemand die je het meubilair van de nik kunt noemen. Bill ( Ivan Pecnik)  is al jaar en dag de ongekroonde koning van deze gevangenis. Verder zijn er nog twee cipiers, Linda De Ridder en Kobe Van Herwegen. Hun bijnamen hoor je wel in het stuk. Kobe is bv. Bernard, het smeerlapje onder de cipiers. Het witte konijn in deze productie is Dorien Reynaert. Zij is er voor de eerste maal bij in het Sven De ridder gezelschap. Zij speelt Antoinette, een regelmatige bezoekster met een verborgen agenda.

Een Zware Jongens komedie die ons misschien herinneringen  gaat doen krijgen aan het legendarische Porridge met Ronnie Barker.

Tijdens de persvoorstelling in Café Storm aan de Hanzestedeplaats hadden we nog een babbel met Ivan Pecnik:

Dit is je tweede performance bij de SDRC?

Ik heb Propere Lakens meegedaan als de dokter, maar alleen de opvoeringen door Vlaanderen. Dit waren toch een 25 tot 30 voorstellingen. In Elckerlyc was Dirk Lavrysen van de partij.

Nu we het toch over de toer door Vlaanderen hebben, jullie waren ook weer in Heist-op-Den-Berg in CC Zwaneberg. Dit is precies een magische plaats waar iedereen graag komt? Jasmine Jaspers, Isabelle Beernaert, Paul Michiels, allen zijn het daarover eens.

Je hebt het gevoel dat alles daar met kennis is gemaakt. Een CC dat werkt met verstand van zaken.  De loges zijn top gelegen t.o.v. het podium, de akoestiek, spots en uitrusting zijn super en ze werken er met hart en liefde. Je ziet het ook met Secret Santa, ze gaan in januari drie maal toeren en een van de locaties is weerom Heist-op-Den-Berg.

Voor Ivan Pecnik kunnen we gerust zeggen een super seizoen in het theater.

Dat is juist. Zo mooi, Zo Blond dan Mannen met Hoge Hakken en nu Prison Party. Ondertussen heb ik ook nog in de Munt gewerkt met een productie en Hotel Vocal in het Fakkeltheater gedaan.

Een man van alle genres mogen we zeggen?

Ik hou van elk genre en zeker van afwisseling.  Ik wil niet onder een en dezelfde categorie vallen. Noem het zoals afwisseling in je voeding, dat is ook zo fijn, dan vis dan vlees dan iets vegetarisch. Afwisseling is rijkdom. Een rijkdom om dat allemaal te mogen doen. Nu is er weer meer theater maar daarvoor spande het tv werk de kroon. Het wisselen van zingen, komedie, dramatiek spelen is zalig. Heb me een tijd afgevraagd wat ik wil maar die afwisseling dat is wat ik wil. Een rijke afwisseling kortom een verrijking. In het Frans is er een mooie uitdrukking voor: Un touch a tout.

He dat is een mooie, ik ken ze wel in het Engels: A Generalist in a sea of Specialists.

Je ziet uit naar je publiek?

Er is altijd een andere manier om met publiek om te gaan. De lach ( komedie) het applaus ( een liedje) ingetogen ( drama)  fysiek gaat dit door je lijf. Je voelt de emoties. Hierdoor geraak je ook niet uitgeblust.  Ik doe ook nog concerten met de Grungblavers, dit is weer een andere manier om met je publiek te communiceren. De juiste timing, de juiste invloeden en de juiste energie, dit is gecodeerd spelen.

Bij tv is het een heel andere aanpak. In de zaal voel je het publiek, dit was zeker het geval na corona. Ik heb mensen nodig om dingen te delen en samen life iets te beleven. Je kan op een cd fantastisch gemaakte muziek beluisteren  maar bij een concert zijn de emoties toch magische momenten.

Voor bepaalde producties kies ik ook voor de kleinere zaal. Je voelt als het ware de adem van het publiek, de frons van het publiek, het verschieten, de verwondering. Het is in een kleine zaal een tweerichtingsverkeer.

Je speelde ook in Overmere op het Donkmeer in Titanic?

Overmere is een speciale locatie en een speciale sfeer. Ook is er maar om de twee jaar een productie. Het is een openlucht spektakel. Ze hebben een enorme ervaring met de tribune, en het water. De elementen van het weer spelen ook mee. Een super decor en een warme ploeg. Heel plezant om er te zijn. Je kan eens iets anders doen, bv. met een auto op het podium rijden.

Wat zijn  de volgende projecten naast Prison Party?

Ik doe iets met een klassiek strijkkwartet ( Desguin kwartet) samen met een pianiste over Dvorak. Met de Singing Factory ga ik Magdalena doen. Een schrijnend verhaal over een nonnenschool in Ierland. Hiervoor sta ik op het podium mat Ann Van Den Broeck. De formule van de Singing Factory is de gevestigde waarden samen met de jongeren. Dit is zo ongerept een heel mooi moment voor de volgende generatie acteurs.  In de zomer ga ik nog meezingen met een coverband en er is nog iets voor televisie maar zoals we weten hier mag nooit iets op voorhand worden losgelaten.

 

De tweede primeur die Sven en Brik ons wisten te vertellen was voor de zomer 2025. Dan is het 80 jaar geleden dat WOII zijn einde had. Sven is al jaren een fan van oorlogskomedies genre Allo, Allo!, La grande Vadrouille, La Septieme Companie enz. Hierdoor rijpte bij Sven om voor 2025 een superkomedie op ons los te laten over Wereldoorlog Twee. De basis van het verhaal vond hij bij zijn twee overgrootvaders. Een ervan verstopte onder het oog van de bezetter drie Joodse kinderen in zijn Antwerps kapperssalon en de andere was zeer actief in het verzet.

Dus mogen we in de zomer 2025 De Coiffeur van het Verzet verwachten. De grote flyer is er reeds en we kregen ook een voorsmaakje op de achtkoppige cast. Die zal zijn: Brik en Sven samen met Peter Van De Velde, Peter Thyssen, Louis Thyssen, Jasmine Jaspers, Celine Verbeeck en Ludwig Hendrickx. Later veel meer hierover. We kunnen al wel zeggen dat deze productie te zien zal zijn in Play Zuid.

Voor alle info: www.svenderiddercompany.be

Gust Charrin.