Tot Altijd, een musical rond euthanasie grijpt je naar de keel in het Fakkeltheater

 

ANTWERPEN– AuFond Producties is een nieuw productiehuis in Vlaanderen. Ze maken muziektheater- en musicalproducties voor een breed publiek waarin zowel familievoorstellingen als kwetsbare voorstellingen een plaats krijgen. Passie en kwaliteit tot in de diepte en essentie.

Zopas ging hun première van start in het Fakkeltheater ( Rode Zaal) van hun musical “ Tot Altijd”. Deze musical is gebaseerd op de gelijknamige film van Nick Balthazar uit 2012. Een film met Koen De Graeve in de hoofdrol en waar Balthazar trouwens een Ensor mee won op het festival van Oostende. Een gedurfd en aangrijpend verhaal over Mario Verstraete, de eerste niet-terminale euthanasie patiënt in België.

Mario heeft alles in het leven en staat nog voor vele grote verwachtingen. Dan komt MS roet in het eten gooien en wordt zijn leven maar ook dat van zijn vrienden en familie overhoop gehaald. Hoe al eerst omgaan met de ziekte en dan tot een onomkeerbaar besluit  komen. De relaties gaan  zware tijden tegemoet. Maar omringt door vrienden en familie zal hij zijn uiteindelijk doel bekomen.

Niet gemakkelijk om zo’n verhaal te gieten in een theater stuk, laat staan in een musical. Een gevoelig onderwerp” recht op waardig sterven”.

Aangrijpende muziek en teksten nemen je 90 minuten mee, geen pauze, dat zou de emoties niet ten goede komen. Emoties die samen met respect en liefde de basis van het verhaal vormen.

Jo Hens speelt Mario. Verder zie je Anne Mie Gils als Francine, de moeder. David Cantens is Thomas, de beste vriend en Floris DeVooght   is Speck, de andere vriend en Line Ellegiers gaat voor zijn vriendin. Twee verschillende kinderen spelen nog het kind van Mario gedurende twee verschillende leeftijdsperiodes.

Het stuk kreeg ook medewerking van de vzw Recht op Waardig Sterven.

Manu Jacobs zorgde voor script en regie.

In het Fakkeltheater tot 10 maart, dan op tournee in Vlaanderen.

www.aufondproducties.be

Tekst: Gust Charrin.

Foto’s: Arnold  Mendonck.