Tot Altijd de musical

 

Na Legally Blonde deden er onheilspellende verhalen de ronde over het voortbestaan van Aufond producties. Door de vroegere creatie van een apart vennootschap met eigen identiteit kunnen we toch verder van hun producties genieten. En hier is de opvolger van The Broken Circle Breakdown.

Tot Altijd heet het nieuwe stuk en bij de creatives  vinden we Manu Jacobs van AuFond die niemand minder dan Nick Balthazar in zijn verhaal mee nam. Een van de Vlaamse films die Manu hard raakte was “ Tot Altijd”. Het is niet zomaar een verhaal maar pure realiteit. Nick was vlug gevonden voor het project om met de film ook naar theater te komen. Het streelde een beetje zijn ijdelheid maar hij is ook een musical liefhebber. Hier iets mee doen met dit verhaal was ook zeer ingrijpend maar dit moet ook kunnen volgens de twee ( Manu en Nick).

Het is niet gemakkelijk om een scherp op de snee story om te zetten naar een musical. Tenslotte gaat het over een diepmenselijk lijden. Het verhaal gaat over Mario Verstraete, die de eerste niet terminale euthanasie patiënt in België werd. De film dateert trouwens uit 2012.

Volgens Manu gaat in dit verhaal zang, acteren en dans niet samen om een musical te maken. Noem het meer theater met muziek. Dus het dansen werd er bewust uitgelaten door het onderwerp. Emoties zijn niet commercieel.

Voor de muziek kwam men enerzijds bij Jérémie Vrielynck, die zorgde voor de muzikale stukken, terwijl anderzijds Timo Descamps instond voor de teksten bij de muziek. Zij gaan muziek als meerwaarde gebruiken om het verhaal te versterken. De muziekstijl is een musical-rock met een frisse wind. Melodramatiek kan ook dynamisch zijn.

Men heeft speciaal gekozen door de aard van het verhaal voor een kleine cast. Bijna iedereen behalve het hoofdpersonage speelt verschillende rollen.

Deze cast werd op 3 oktober voorgesteld aan de pers door Katja Retsin  in de foyer van theater Elckerlyc. Het stuk gaat echter door in de Rode Zaal van het Fakkeltheater  vanaf 15 februari 2024!

Mario de hoofdrol gaat naar Jo Hens, die ook al de titelsong kon naar voor brengen. Anne Mie Gils is de moeder en David Cantens de beste vriend. Line Ellegiers  is een jeugdvriendin van beiden en Floris Devooght maakt het vijftal volledig.

Professionele hulp voor de productie is er van de organisatie Recht op Waardig Sterven ( RWS) en de MS liga. MS de ziekte die Mario met zich mee draagt.

Geen verhaal over de dood maar over het leven.

www.aufondproducties.be

www.fakkeltheater.be

Tekst en foto’s: G. Charrin.