TREIS-KARDEN, Charmant Moezelstadje

 

In de schaduw van het populaire Moezelstadje Cochem ligt een charmant plaatsje, eveneens aan de Moezel: Treis-Karden.

Als je door het centrum wandelt merk je dat dit stadje een hele geschiedenis ademt. Huizen met prachtig vakwerk uit de jaren 1500 – 1600 zijn hier en daar te bewonderen. De gevels zijn heel decoratief. De versiering is heel verscheiden: andreaskruisen, ruitenmotieven, hoekstijlen met S-voluten, overgaand venstervoorbouw, versiering met hamers en slangen,…

Het ontstaan gaat veel verder dan de middeleeuwen. De Romeinen vestigden zich hier maar voordien was er ook al bewoning. Rond 350 kwam de christelijke zendeling Castor naar hier en stichtte een missiepost. De witte Sint-Castordomkerk, naar hem genoemd, is in laat-romeinse stijl gebouwd en domineert het centrum. Binnen kan je de terracottagroep met de Aanbidding van de drie Koningen en het orgel bewonderen.

Gedurende vele eeuwen bestuurde de proost als vertegenwoordiger van het bisdom van Trier. Talrijke pelgrims kwamen naar hier om de relikwieën van de heilige Castor te vereren. In het Stiftsmuseum -de mooie historische eetzaal van het kapittelhuis- is er naast een tentoonstelling van regionale vondsten uit de Keltische en de Romeinse tijd een afdeling van sacrale kunst.

Treis-Karden is een gezellig toeristisch stadje met mooie wijndomeinen en waar hotels en pensions de gasten verwelkomen. Daarbij kan je van hieruit mooie uitstappen maken.

Vier toeristische bestemmingen vanuit Treis-Karden

  • Het stadje Cochem met zijn imposante Rijksbrucht ligt op 15 km. Een wandeling door de nauwe straatjes van de binnenstad, de mooie promenade langs de Moezel en enkele musea zijn de moeite waard.
  • Het Gallo-romeins tempelcomplex Martberg ligt op een heuvel en is zowel te voet als met de auto bereikbaar. Het is een heel geslaagde reconstructie. (zie foto)
  • Burg Eltz heeft een ligging in een sprookjesachtig decor in een bebost gebied. Midden de natuur verschijnt deze burcht, een van de mooiste van Duitsland, die je met de auto of te voet vanuit Moselkern goed kunt bereiken.
  • Burg Pyrmont op zo’n 15 km, is een idyllisch  plekje, gelegen aan een waterval. De burcht zelf kan je niet bezoeken, maar een wandeling langs het “Traumpfad” (droompad) is aan te bevelen.

Informatie: herman.taelman@skynet.be

Tekst: Herman Taelman.  Foto’s: Tourist-info Treis-Karden.