Vier totaal verschillende vrouwen fileren hun hormonenoorlog op een mallemolen van aaibaarheid tot prikkelbaarheid.

Ik heb nog steeds mijn oude Blackwell’s Dixctionary of Nursing “ een overblijfsel van mijn bijna “ eeuwen geleden” studies in Oxford. Op blz. 714: Vapours: “An obsolete term applied to hysterical nervousness , thought to be caused by bodily exhalations”. Overgang, Opvlieging of Opstijgingen , veel voorkomende synoniemen voor vapeurs.

Productiehuis Uitgezonderd vond verleden jaar vier vrouwen in hun overgang en stuurde ze naar de exotische oorden van Bali om hun vapeuraanvallen te bestrijden. Een leuk concept voor een luchtig theaterstuk. Als je vapeurs kan bestrijden met warmte , waarom ook eens niet de koude opzoeken ? Sneeuw kan ook deugd doen.

Na het topsucces van Vapeurs 1 genoeg materiaal voor een geslaagde vakantie. Met een licht gewijzigd team trok men naar het ondergesneeuwde Tirol.

DSC_000615b60705-2ca5-4477-bce8-a321d56c0fb4

Vier totaal verschillende karakters in de menopauze dat geeft vonken en dat zat er vanaf het begin in . De rondborstige zangeres Lydia( Lulu Aertgeerts) wil zich profileren in Tirol tijdens een demo opname voor tv en komt al vlug in conflict met San ( Nele Goossens), de jongste en frivoolste van de hoop met een extra lading paddo’s in haar bagage. .Zij zorgen voor een gezonde conflict- belangings probleem door achter dezelfde skileraar te hengelen. Katrien ( Anne Mie Gils) is meer met het thuisfront en haar vernissage atelier bezig terwijl nummer vier Ellen ( Myriam Bronzwaar ) haar nieuwe vriend thuis moest achterlaten. Extra voeding is nog Lydia’s moeder , in België blijkbaar gedropt in een ouderlingentehuis.

Bijna een volle 1u ¾ krijg je een verhaal vol met realiteit. Fysisch , psychisch en sociaal ontleden de vrouwen elkaar. Soms waan je jezelf op maandag bij Dr. Devroey , die bij de Madammen op een eenvoudige wijze medische problemen een menselijk en verstaanbaar gehalte geeft.

De vapeurs integreren zich overal. Zij saboteren , zijn impulsief, zij laaien emoties op, verdelen en heersen maar laten ook ruimte voor nadenken en met de voetjes op de grond terug komen.

Onze vier actrices maken het tot een vat vol gezonde explosie. Hilarisch maar soms met een weemoedig traantje. Ze bemoeien zich met elkaars thuisfront, zijn enerzijds blij dat de familie en vrienden op afstand zijn maar anderzijds missen ze hen ook enorm. Wedijveren is ook een factor eigen aan vapeurs. Onze ladies doen dit op allerlei niveaus : achter dezelfde man jagen , tijdens het skiën of gewoon bij de gin tonics. Ze drijven elkaar op een richel tussen realiteit , fictie, fantasie tot zelfs het absurde. Toch komen ze allen met beide voeten terug op aarde door elkaar een helpende hand te reiken. ( Zit het moederkloek figuur ook niet een beetje in de overgang ? )

DSC_0009DSC_0007

Vervelen doe je je geen minuut , zeker als man niet. Het is zeker geen only women voorstelling. De actrices laten ook afwisselend hun zangtalent zien. Zangbeurten die extra kort gehouden zijn en daarom luchtig voorkomen als aangenaam intermezzo. Ook iets waar Uitgezonderd voor mij dikwijls hoog scoort is het sober podium en decor. Dit zorgt in feite dat je zeker niet wordt afgeleid.

Locatie : Fakkeltheater , nog tot 3 februari. Tickets: www.uitgezonderd.be  

Tekst : Gust Charrin