Variaties in Bitburgerland

In het zuiden van de Eifel ligt Bitburgerland. De Romeinen wisten de schoonheid van het landschap in deze streek al te waarderen toen ze hier ruwweg 2000 jaar geleden de eerste stenen legden van enkele nederzettingen. Het is een gebied dat aanzet tot wandelen en fietsen door zijn hoogvlakten, rivierdalen en bossen. De regio heeft echter nog veel meer in petto en dat zal ik duidelijk maken in deze volgende Globetrotter.

Om te beginnen blijf ik wel even bij de wandelroutes. Het Natuurpark Südeifel heeft een groot aanbod aan wandelingen. De meeste zijn circulair wat een grote meerwaarde is. Sommige laten je twee landen beleven op één wandeling. De Duits-Luxemburgse streek – en rondwandelingen bereiken het gebied rond Echternach, voor onze ouders nog steeds ‘Klein Zwitserland’.

Mijn bezoek vond plaats exact 1 maand na de zware overstromingsramp die een deel van dit gebied samen met het oosten van België teisterde. Vele wandelingen waren vooral om veiligheidsredenen uit het programma geschrapt. Vooral die rond de rivieren Prüm en Nims. ‘Rundwanderweg 75’ is 10 km lang en begint bij de Prümtal-Camping in Oberweis. Een camping die triest genoeg nog volledig buiten gebruik was door zijn strategische ligging bij de Prüm. Na het verlaten van het dorp begon de weg gestadig te klimmen. Boven volgt de beloning met enkele panoramazichten op het dal, de bossen en het nabijgelegen dorpje Bettingen. Het extreme weer van de bijna afgelopen maand augustus en de extra verzadiging door de juliregen maakten het me niet gemakkelijk. Het gras op de doorweekte paden stond kniehoog en na 10 km wandelen was er een extra stop in het hotel nodig om van kledij te wisselen, maar dit zijn de uitdagingen van het wandelen.

Bitburg stad heeft enorm geleden tijdens WOII. Vooral de uitlopers van de Slag van de Ardennen hebben lelijk huisgehouden. Een stukje Romeinse muur is nog bewaard en niet ver van deze plaats was de eerste brouwerij van Bitburg. ‘Bitte ein Bit’ is een uitdrukking die iedereen kent en de brouwerij behoort met een jaarlijkse productie van ongeveer vier miljoen hectoliter tot de meest vooraanstaande premiumbrouwerijen in Duitsland. Geen enkel ander bier wordt in Duitsland vaker getapt dan de Bitburger Premium Pils. De nieuwe brouwerij is sinds 1958 gevestigd op een reusachtig terrein aan de rand van de stad. In de oude brouwerij is nu op een oppervlakte van 1700 m2 de Bitburger belevingswereld gevestigd. Deze ‘Erlebniswelt’ of ‘Experience’ vertelt het verhaal van de familiebrouwerij, gesticht in 1817 en nu bij de zevende generatie. De gids neemt je in een uur mee op een boeiende reis in de tijd van familiebrouwerij tot de ultramoderne botteling. Je maakt kennis met de vier sterke pijlers die het Bitburger bier maken. Deze vier ruwe materialen hebben elk hun verhaal. Het water uit de Eifel ondergaat een soort van filtratie door de geologische structuur, het bevat Ca, Mg en Fe, de lokale gerst en gist en natuurlijk de hop die uit twee Duitse regio’s komt en ‘een zeer exclusief kruid’ genoemd wordt. Een passie voor bierbrouwen die je ten slotte als kers op de taart in de grote Bit-Lounge brengt. Hier kan je nog twee bieren degusteren. De rondleidingen zijn ofwel in het Duits ofwel in het Engels. De Bitburger Shop kan je ook nog even aandoen bij het buitengaan.

www.bitburger.de

De derde pijler van mijn bezoek brengt me richting Gondorf, een 10-tal km buiten Bitburg. Hier komen we het Eifelpark tegen. Een pretpark voor de hele familie met ook nog een vleugje educatie. Eifelpark Gondorf heeft ongeveer de grootte van 100 voetbalvelden samen. Ruwweg kan je het in twee delen verdelen: de wilde dieren en het amusementsgedeelte. Het dierenpark bevat onder meer wolven, beren, roofvogels. In het laatste gedeelte van het dierenverblijf is een twee km lang parcours door het ‘Berg Wild Park’. Hier loop je vrij tussen de herten, gemzen, steenbokken en moeflons.

De attracties (ongeveer 50) zijn de klassieke die je bijna in elk pretpark tegenkomt. De topografie van het park maakt het Eifelpark wel tot een uitdaging. Het gaat overal gestadig omhoog en de grootste attracties liggen op het hoogste punt. Je kan wel gebruik maken van de ‘Eifel-Express’, een door een tractor getrokken treintje, dat op geregelde tijdstippen een deel van het park doorkruist. Wat me ook bijbleef, de parkplattegrond was zeer nodig. Was het misschien omdat ik niet zo vertrouwd ben met pretparken? Catering is er ook in overvloed en je mag binnen met eigen picknicks!

www.eifelpark.de

Deel vier van mijn bezoek is Schloss Malberg. De heuvels van Malberg kenden al in de middeleeuwen door hun strategische ligging twee burchten (Oberburg & Niederburg). In de loop van de 17de eeuw kwam er een kasteel in barokstijl. Architecten en kunstenaars uit Trier werkten het toen verder af. Toen de adellijke familie uit het kasteel vertrok, werd het in 1920 een hotel en in 1989 kocht de gemeente Kyllburg het domein. In 1990 is een restauratie begonnen. Die gaat stapsgewijs. Het kasteel kent een beperkte opening (maar twee dagen per week). Je kan er rondleidingen doen en een tearoom op de benedenverdieping zorgt voor koffie en cakes via de dorpsbakkerij. Deze locatie wordt ook gebruikt voor huwelijksceremonies. Tot slot zijn er nog twee kleine tuinen. Eerlijk gezegd kwam ik ontgoocheld buiten. Een beperkt aantal kamers zijn toegankelijk en de meeste zijn compleet leeg. Misschien ben ik ook wat te verwend geraakt door mijn talloze bezoeken aan National Trust-eigendommen in Engeland.

www.schloss-malberg.de

De traditionele keuken van het familiehotel ‘Am Honersberg’ in Brimingen maakte me weer gelukkig: een Eifelavondmaal met gebraad, gepersifleerde aardappelen, een groentesalade en een frisse pint … Bitburg!

Alle info over het gebied: www.eifel-direkt.de