Visit Norway Connect

 

De Amerikaanse “ travel writer” Bill Bryson schreef in zijn boek “ Neither here nor There “ een niet zo vriendelijk stukje over Noorwegen.

“It’s as if they are determined to squeeze all the pleasure out of live. Everything costs a fortune. Even the purchase of a bar of chocolate leaves you staring in dismay at your change , and anything larger than that brings tears of pain in your eyes. It ’s bone-cracking cold in the winter and it does nothing but rain the rest of the year. The most fun thing to do is walk around semi-darked shopping centres after they have closed , looking in the windows of stores selling wheelbarrows and plastic garden furniture at prices no one can afford.”

Zelf heb ik het land nooit bezocht maar op 4 november streek Visit Norway neer op het dakterras van Gaston Roofbar in Gent. Geen beter moment om de quotes van Mister Bryson te ontzenuwen.

Visit Norway werkt reeds 50 jaar voor de Benelux vanuit Den Haag , Nederland , en 2019 is de eerste maal dat er een workshop in België op het programma stond.

De zogenaamde “ Guestnights Development” toont het aantal verblijven van landgenoten voor minstens één nacht in Noorwegen en voor de periode tot september is dit aantal voor dit jaar gestegen met 8 % . Vlamingen maken het overgrote deel uit. De cijfers van 2017 gaven ongeveer 184.000 trips door Belgen. Reizigers zonder kinderen maken ook de hoofdmacht uit. Er is vooral vraag en aandacht naar cultuur en historische sites samen met een natuurbeleving.

Perceptie voor Noorwegen : Groot & Divers! De kustlijn gaat voor niet minder dan 63.000 km.

Nieuw voor 2020 is een verbinding Brussel-Tromsø van januari tot maart met als motto: “One flight away from the Artics”.

De Noorse ambassadeur legde in zijn toespraak de nadruk op het feit dat ons land de zesde grootste export markt is voor Noorwegen en dat de smaak voor exploratie “ Artic Way” al vroeg aanwezig was bij beide volkeren : zie maar Adrian de Gerlache en Roald Amundsen. – De boot die de Gerlache in het begin van de 20e eeuw gebruikte voor zijn ontdekkingsreizen was trouwens een omgebouwde Noorse walvisvaarder.

Nog volgens de ambassadeur is het toerisme potentieel van zijn land legio: Nordic Light , Midsummer Sun , fjorden en watervallen , vissen , skiën en wandelen, bezoeken aan culturele kuststeden.

Visit Norway Connect Gent bood ons 25 verschillende standen aan met een ruime diversiteit. Regio’s , steden , hotels , tour operatoren en groepsaanbiedingen. Even een korte voorstellingen van drie deelnemers:

Visit Telemark. Een streek in Zuid Noorwegen op ongeveer een uurtje van Oslo. Een gevarieerd landschap met mooie kuststeden en met gelegenheid tot skiën ( 1500m en hoger ). Industriële geschiedenis met het Telemark Kanaal, incluis sluizencomplex. In het Unesco Industrial World Heritage Site te Rjukan gaat industriële archeologie samen met WWII geschiedenis – Norsk Hydrø ( remember de film uit 1965 , The Heroes of Telemark met Kirk Douglas en Richard Harris )Telemark bezit ook enkele speciale kerken en was ook het gebied van schilder Edvard Munch.

http://www.visittelemark.com/

 

Bergen kennen we nog van het wereldkampioenschap wielrennen in 2017 en is de tweede grootste stad van Noorwegen. City trips naar de zogenaamde “ tweede steden van een land zouden sterk in de lift zitten. Bergen is mooi gelegen en op een boogscheut van de fjorden en andere natuurschoonheden. De oude binnenstad heeft veel potentieel en nog de charme van een “small town”. De regio telt een 45 tal hotels met een capaciteit van bijna 10.000 bedden.

www.visitbergen.com

Hurdalsjøen Hotell is een unieke bestemming op 25 minuten van het vliegveld van Oslo. Het hotel geeft zijn gasten de gelegenheid tot uitgestippelde excursies in de omgeving zowel winter als zomer. Ice-fishing in de winter of eland en bever-safari in de zomer. Volgend jaar komt er een splinternieuw spa en de thermale invloed van het nabij gelegen meer wordt verder uitgewerkt.

http://www.hurdalsjoen.no/

 

https://mail.telenet.be/service/home/~/?auth=co&loc=nl&id=130272&part=3

 

En nu nog tijd vinden om dit allemaal uit te testen en onze Mr. Bryson ongelijk te geven !

 

Tekst en foto’s: G. Charrin.