Wandelen in de Vulkaaneifel

Vanuit Vlaanderen is het 3 à 4 uur rijden naar de Duitse Vulkaaneifel, het meest zuidelijk deel van het Eifelgebergte en grenzend aan de Moezelstreek. Het gebied heeft zijn naam te danken aan de vulkanische activiteit die het landschap tienduizenden jaar geleden gevormd heeft. Aan het landschap is nu nog duidelijk te merken dat er vulkanische activiteiten geweest zijn, getuige daarvan is het landschap met de Maare, meertjes die in de kraters gevormd zijn. Het lieflijke uitzicht van deze Maare staat in schril contrast met hun oorsprong van hevige vulkaanuitbarstingen.  Zeker de moeite waard om deze streek te ontdekken.

Wandelen rond de Maare

Bij een wandeling van een à twee uur rond een van die Maare kan je genieten van het mooie decor. Langs de oevers groeien tal van wilde planten. 10 00 jaar geleden was er nog een laatste zware uitbarsting waardoor het Ulmener Maar ontstond. In de omgeving van de kerk van het plaatsje Ulmen kom je aan een natuurlijke tufmuur die het meer omsluit. Boven deze tufwal kom je aan de ruïnes van een 12de -eeuwse burcht waarvan de heer deelnam aan de kruistocht naar Constantinopel. Een tunnel aan de noordkant die aangelegd werd om het waterpeil van het meer te regelen gaat dwars door de tufwal naar de hoger gelegen Jungfernweiher, een meer dat maar liefst 130.000 geleden ontstond. Het is een natuurgebied waar watersnippen en futen broeden, o.m. visarenden en aalscholvers worden er regelmatig gespot.

De drie Dauner Maare (dichtbij het stadje Daun) vormen een van de mooiste wandelbestemmingen in de Eifel. Loop je rond deze drie meren dan doe je er drie à vier uur over de 9 km met een hoogteverschil van 300 meter. Dit trio worden door een plaatselijke schrijfster “de ogen van de Eifel” genoemd. Bij het rondgaan van de Gemündener Maar volg je het pad naar de Dronketurm, een uitzichttoren waar je bij helder weer tot 50 km ver de Hunsrück kunt zien. De Weinfelder Maar is het mooist in mei, bij de bloei van de brem, hier wel eens het Eifelgoud genoemd. Bij het Schalkenmehrener Maar volg je de Maar Rundweg naar omhoog tot het kruis waar je een mooi uitzicht op het meer hebt. Opvallend in dit gebied is de rust. Op het natuur beschermd gebied zijn op de Maare  geen motorboten toegelaten, liefhebbers kunnen aan het café Maarblick er wel een frisse duik nemen!

De mooiste wandelroute van Duitsland in 2023: de HeimatSpur Wasserfall vanuit Bad Bertrich

Dichtbij de Moezel  ligt in een komvormig dal het kuurstadje Bad Bertrich. Zijn moderne Thermen met binnen- en buitenbaden en sauna’s worden druk bezocht. Een ideale combinatie met de vele wandelingen in en rond het plaatsje! De HeimatSpur Wasserfall werd vorig jaar door het belangrijkste wandelmagazine verkozen als mooiste wandelroute van Duitsland. Deze stevige tocht van 13 km vertrekt vanuit het centrum en gaat voorbij uitzichttorentjes, het natuurreservaat de Falkenlay, de “oase van rust” en eindigt aan de Klidinger waterval, met zijn 28 meter diepte de grootste van de Eifel. Een echt natuurspektakel!

Wie kiest voor een minder lastige tocht kan de Käsegrotte (kaasgrot) bezoeken met loodrechte vulkanische basaltzuilen die aan opeengestapelde kaaswielen doet denken.  Een riviertje heeft zich hierdoor zijn bedding gezocht. Je kunt verder gaan tot de Elfenmühle waar twee watervallen uitmonden in de Üssbach. Een romantisch decor…

Andere wandelbelevenissen voor doorwinterde wandelaars

De etappes 10,11 en 12 van de Eifelsteig zijn voor geoefende wandelaars een driedaagse wandeling van ongeveer 60 km een echte uitdaging, net als het Lieserpad dat in 4 etappes en met een totaal van 85 km het riviertje Lieser volgt tot aan de monding in de Moezel.

Info: herman.taelman@skynet.be

www.gesundland-vulkaneifel.de

www.bad-bertrich.de

Tekst: Herman Taelman / foto’s:  © GesundLand Vulkaneifel/D.Ketz (Schalkenmehrener Maar) /