Ons laatste verhaal over Portsmouth beginnen we opnieuw bij de Historical Dockyards. Portsmouth is in feite de enige stad in de U. K. die op een eiland ligt. Je bent dus nooit ver van de waterkant. Veel kan je te voet doen en om een groot deel van de stad te bekijken is er de Millennium Promenade, die ongeveer 4 km lang is en je van de Dockyards brengt tot Southsea Castle, ons item uit deel 1.

DSC_0058DSC_0086

De wandeling is gemarkeerd door motieven op het wandelpad. The Hard was vroeger een landingsplaats voor kleine bootjes en wordt nog gebruikt door vissers. Hiernaast is Portsmouth Harbour Station een eindpunt voor de trein en een echt knooppunt. Je hebt het spiksplinternieuwe busstation, de Gosport ferry die je naar de overkant brengt, de catamaran (alleen voor voetpassagiers) voor het eiland Wight en iets verder de car ferry voor hetzelfde eiland. Het Gunwharf Quays complex hebben we al even aangehaald in deel 1. Het is vrij nieuw (2001), loopt over in de zeilhaven en heeft een groot winkelcentrum en massa’s eetgelegenheden. Middenin kun je niet naast de Spinnaker Tower kijken. Deze nieuwe attractie dateert uit 2005 en is met zijn 170 m hoogte het focale punt van Portsmouth Harbour. Bezoekers beginnen beneden met een enkele minuten durende introductieshow en een lift brengt je daarna in 28 seconden 100 meter hoger, naar het eerste van de drie uitzichtpunten. Hier heb je een prachtig zicht op het steeds wisselende scheepsverkeer onder je voeten. Je kan het eiland Wight en de militaire haven zien. Voor de durvers is er nog een Sky Walk volledig in glas. Dek II bevindt zich op 105 m hoogte en hier kom je in The Clouds café, high tea in the sky! Nog 5 meter hoger is er het open Sky Deck waar je je zelf kan blootstellen aan de weerelementen.

De naam en het model van de toren gaan terug naar een der zeilen van een oceaanjacht. Het design was gekozen door de bevolking van Portsmouth.

Info: www.spinnakertower.co.uk

Rondom de Camber vinden we het oudste stadsgedeelte. De Camber was een beschutte inham, waarrond Old Portsmouth ontstond. De Camber heeft nog een klein visserijgedeelte, maar het grootste stuk wordt nu ingenomen door het in 2015 geopende Ben Ainslie Racing, Ainslie, die 4 keer olympisch goud won voor team GB en nu hier een basis heeft voor lange afstand wedstrijdzeilen. De nauwe straatjes komen bijeen bij The Point, dit deel werd vroeger Spice Island genoemd, toen was het een belangrijke invoerhaven voor exotische kruiden, voornamelijk van de Caraïben. De grootste pub heet ook niet toevallig The Spice Island pub. Bij de haveningang hier zie je The Round Tower, een overgebleven versterking uit 1418. Uit 1494 stamt dan weer The Square Tower, een stapje verder te bewonderen. Verder kan je de hele esplanade afwandelen tot Southsea met telkens enorme variatie in het voorbijkomende scheepsverkeer.

DSC_0057DSC_0107DSC_0202

Nog aanraders in Portsmouth zijn een drietal kerken. Niet ver landinwaarts van het oude Portsmouth heb je de The Royal Garrison Church en Portsmouth Anglican Cathedral. De garnizoenskerk, gesticht in 1212, behoorde oorspronkelijk aan de bisschop van Winchester en kwam later in militaire handen. Zwaar beschadigd in Wereldoorlog Twee is het als monument blijven dienst doen. Portsmouth Cathedral is opgetrokken in een zeer mooie, witte zandsteen met een geschiedenis die 800 jaar teruggaat. Ze is gewijd aan Thomas Becket, de onfortuinlijke aartsbisschop van Canterbury. De kathedraal is een harmonie van verschillende bouwstijlen en een mooie bron van licht. Je vindt er o.a. het D-Day-raam, met afbeeldingen van de geallieerden. Ook is er het graf van een bemanningslid van de Mary Rose (zie Portsmouth 2/3). Het dateert van 1984 tijdens de berging van het schip.

Het eigenlijke City Center, rond Portsmouth & Southsea Station is niet zo innemend, het shopping center heeft wat verfraaiing nodig. Wandel hier wel eens rond in de katholieke kathedraal St. John’s Portsmouth Catholic Cathedral. De kerk gaat maar terug tot einde 18de eeuw, maar heeft een uitgebreide collectie mooie beelden.

Als je nog tijd over hebt in Portsmouth, doe zeker het Portsmouth City Museum. Dit prachtige gebouw in Victoriaanse baksteen ligt midden in een park en heeft buiten de geschiedenis van Portsmouth ook enkele tijdelijke tentoonstellingen. Voor voetbalfanaten is er op de bovenste verdieping een museum gewijd aan Portsmouth Football Club (Pompey!). Toen de ploeg enkele jaren geleden in slechte papieren zat, organiseerden meerdere supporters een inzameling van al het oude materiaal van de club zodat het niet verloren zou gaan en dit is het resultaat. Ik had nog het geluk erbij om de rondleiding te krijgen van een gids die een fervent Portsmouthfan was en ook nog RAFC kende.

Om af te sluiten, als logies had ik The Royal Maritime Club, gelegen op een 5-tal minuten van het historische gedeelte. Dit hotel behoort niet tot een keten, maar is in handen van een liefdadigheidsorganisatie. Zijn ontstaan zag het in het begin van de 19de eeuw als verblijfplaats voor jonge zeelui, die geen onderdak hadden tussen twee zeereizen. Nu is het vooral in de weer voor steun aan behoeftig oud-marine- en koopvaardijpersoneel. Het hotel ademt echt de tijd van Nelson, heeft een Victoriaans binnenzwembad en de bediening is “great”.

DSC_0072DSC_0076DSC_0252

Info: www.royalmaritimeclub.co.uk

Algemeen voor Portsmouth: www.visitportsmouth.co.uk