Arnhem, 20 september 2023 – Caribische zeekoeien leven in acht dierenparken in Europa, waaronder Koninklijke Burgers’ Zoo. Tot 20 september 2023 stond de teller in de acht Europese parken op 40 van deze zeezoogdieren in totaal: 24 mannetjes en 16 vrouwtjes. Woensdag 20 september heeft een ervaren vrouwtje in het Arnhemse dierenpark het leven geschonken aan haar derde jong, waarmee het totaal aantal zeekoeien in Europese dierenparken op 41 dieren komt.  

Een succesvol Frans-Deens paar
In Arnhem leven vier Caribische zeekoeien. Naast het kersverse jong betreft het een volwassen mannetje van ruim 20,5 jaar dat in het Franse dierenpark Beauval ter wereld is gekomen en een volwassen vrouwtje van 10 jaar dat in het Deense Odense is geboren. Het kwartet wordt gecomplementeerd door een eerder jong dat ruim 1,5 jaar geleden in Arnhem het levenslicht zag.
Een geboorte is lastig te voorspellen
Caribische zeekoeien kennen een gemiddelde draagtijd van twaalf maanden. Het komt echter ook regelmatig voor dat jongen rond de 11,5 maanden geboren worden, of juist pas rond de dertien maanden. Dierverzorgers en biologen maken daarom een berekening vanaf de laatst geconstateerde paring, waarbij de buikomvang en het gedrag van het drachtige vrouwtje nauwlettend in de gaten worden gehouden.
Hulp van het moederdier
Het moederdier duwt een pasgeboren zeekoe zo snel mogelijk richting het wateroppervlak, zodat het jong adem kan halen. Zeekoeien zijn immers zoogdieren en moeten hun longen dus regelmatig met zuurstof vullen. Al snel gaat het jong op zoek naar moeders tepels, waar het diertje zich voedt met moedermelk. De tepels bevinden zich vlak achter de flippers. Na enkele weken begint het jong al voorzichtig aan vast voedsel te knabbelen zoals waterplanten, maar de jonge zeekoe blijft daarnaast nog ongeveer twee jaar bij het moederdier zogen.