Aladdin

 

Als je Tijl Dauwe loslaat om een scenario te schrijven dan weet je meestal niet waar je uitkomt, maar je kunt er “verdomd” zeker van zijn dat je een kwaliteitsvol script krijgt vol verrassingen. Kijk maar naar zijn creaties voor het Donk Meer. James Cooke en Bob Jennes zijn Uitgezonderd en dat weten we nu voor altijd na de première van Aladdin in de Stadsschouwburg. Het sprookje uit duizend-en-een-nacht “Aladdin”, als familiemusical brengen maar met een subtiele eigen touch.

Zijn ze er in geslaagd ? Weinig twijfels op voorhand toen we op een regenachtige dag in het voorjaar , niet ver van het Falconplein tussen een hoop echte tapijten de cast mochten ontmoeten. Toen we daar Kobe Van Herwegen al konden bewonderen in zijn volle “Geest” ornaat waren we al voor 90% verkocht.
Een sultan in een fictieve havenstad zoekt een rijke prins voor zijn dochter , aanbod genoeg maar Jasmine komt “een arme straatrat” tegen en wordt verliefd op hem. En zo begint ons muzikaal verhaal waar liefde alles overwint.

Geen gewone kindermusical , daar is het verhaal trouwens te ijzersterk voor – we gaan ook voor een voorstelling in twee delen met pauze. Jong en oud wordt meegezogen in de magische wereld van The Oriënt met betoverende muziek , stijlvolle decors en verbluffende kostuums. De hoofdelementen verrassen je met nieuwe creaties en je krijgt op momenten een prachtige dooreen stroming acteur-rol. Dauwe bewerkt bewust het sprookje om niet alleen de hoofdrolspelers in de picture te zetten , maar ook andere personages een groter aandeel te geven in het stuk. Zij krijgen als het ware een upgrade en dit verheft zeker de kwaliteit en originaliteit van het stuk. Hessa, gespeeld door Ann Van den Broeck is er een goed voorbeeld van. Slechter kun je niet zijn en hier zag je weer de veelzijdigheid van Ann. Zang -technisch en performer geeft ze weer alles en groeit stilaan naar nog hogere toppen. En de nagels die ze droeg , werkelijk om schrik te krijgen van haar personage.

Kortom lof voor iedereen : van sultan Marc Lauwrys tot Goele De Raedt als Maryam.

En ja er was ook het onvermijdelijke vliegend tapijt waar al veel over te doen was. Als Aladdin (Giovanni Kemper ) en prinses Jasmine (Janthe Tavernier )ermee over de daken vliegen werd het toch even stil in de zaal en niet alleen bij de kleinere onder ons.

Aladdin de familiemusical op 1 en 2 juni in Hasselt en 8 en 9 juni in Gent.

Tickets en info: http://www.uitgezonderd.be/

Tekst en foto’s: Diane Schroven.