Assisen naar het theater.

Producent James Cooke van Theaterhuis Uitgezonderd komt in januari 2018 op de planken in Theater Elckerlyc met Assisen, een regie van Frank Van Laecke. Na Aspe kiezen ze weer een stuk waaraan het publiek volop kan meehelpen. Hulp kregen ze ook van meester Jef Vermassen, die samen met enkele castleden te gast was in Zittingszaal E1 van het Antwerpse Justitiepaleis op 24 november.

DSC_0115DSC_0117

In zijn ”pleidooi” brak meester Vermassen dadelijk een lans om het Hof van Assisen weer in ere te herstellen en de recente afbraak van dit strafsysteem te stoppen. Het Hof van Assisen is mijn biotoop, zei meester Vermassen, en in Vlaanderen is het zelfs een deel van het werelderfgoed. Het bijna afschaffen van Assisen is zowel onrechtvaardig naar beschuldigde als naar slachtoffer toe. Met heimwee en verdriet zag hij het verdwijnen, maar hoopt op een revival.

Meester Vermassen geeft juridisch advies en waakt erover dat de juiste terminologie wordt gebruikt en doorkruist het script zodat het verhaal overeenstemt met de realiteit.

Het verhaal ontstaat in de achterkamer van een bordeel. Is het een uitgemaakte zaak? In het begin wel, maar twijfels worden gezaaid en het zal een hele klus worden voor de jury om een oordeel te vellen. De jury waarvoor het publiek zal fungeren. Zij zullen een verpletterende verantwoordelijkheid krijgen om schuld en onschuld uit elkaar te halen.

Toch zal het stuk ook voor evenwicht kiezen tussen spanning en verhaal met zelfs wat humor, humor die volgens meester Vermassen nooit mag ontbreken in een Assisenzaal, waar het volkselement en mysterie ook nooit ver weg zijn.

En er is nog de cast. We zullen ze niet allemaal opnoemen, maar o.a. Francesca Vanthielen doet weer haar rentree en we krijgen ook nog Carry Goossens, Frans Maas en Kadèr Gürbüz (meester Baert in Thuis – maar hier in een prostitueerol) op het podium.

De rest van de cast en alle nuttige inlichtingen op www.uitgezonderd.be