De Nederlanden en het Noorden, samen een ijzersterk line-up front op Nostalgie Beach Festival dag 1

Afgelopen vrijdag stipt om 12 uur waren Cleymans & Van Geel op de afspraak om het Nostalgie Beach Festival plechtig te openen. Deze 2 musicalsterren zijn naast musical ook sterren in eigen Nederlandstalig werk, en sloegen erin het reeds  aanwezige  publiek vlot en spelenderwijs op gang te trekken met songs als ‘Heimwee’, ‘Olivia’ en alsook met de nieuwe single ‘Vannacht’.  Beach Festival sloot een goede deal met de weergoden voor z’n 7500 festivalgangers, want een stralende zon was van de partij na regen à volonté de afgelopen week.

De Limburgse Emmy d’Arc is opgegroeid met de gitaar in de hand, en meer dan dat had ze niet nodig om te imponeren. Het was niet enkel teruggrijpen naar bestaande nummers, maar ook naar nummers die 2 dagen later nog moesten opgenomen worden (ism Jean Blaute)  in een Ardense studio, in het kader  van haar debuutalbum.  Zo was er de nieuwe song ‘White Flag’ die (ook actueel) doelt op het einde van de oorlog.

Schepdael zond zijn  Berre uit naar het Beachfestival, even tot ‘(op)Schepdael’ omgedoopt door presentator Steven Van Herreweghe, want je moet het toch maar doen, van Tiktok tot een mainstage én genomineerde Zomerhit 2023.  Dat mensen plots begonnen te kussen was te wijten aan de activatie van de kisscam of was het door  Berre’s nummer ‘Kissing Strangers’?

Suzan en Freek blijven de ideale vocale symbiose en hadden er enorm veel zin in.  Naast eigen hits, ook een Ozark Henry nummer ‘Dit Is Voor Jou’ (This One’s For You) uit het programma ‘Liefde voor Muziek’. En de aanwezige Ozark Henry zag dat die 2 goed bezig waren.

Bij de opzwepende ritmes van Arsenal was stilstaan gewoon geen optie. De zwoele muziek had gewoon een zomerse blauwe hemel nodig, en die was er ook voor de mix van Afro en Brasilian vibes, house, hiphop en rock. Nochtans had zanger John Roan die dag online veel geld ingezet op regen.

Zara Larsson, ongetwijfeld het beste Zweeds export product momenteel, domineerde Beach festival qua sexy looks en moves met haar omringende modieuze danceformatie.  Alles leek wel uit een prefect geregisseerde videclip te komen met de nodige Beyoncé influence.  Het publiek genoot en reageerde met meermaals spontaan luid gejuich.  Haar favoriet nummer?  Ruin My Life! (eerste single 2018)  Met ‘Talk about Love’ is het even terugschakelen tussen de uptempo nummers.  En de roots werden niet verloochend met een mooie versie van Abba’s  ‘Lay All Your Love on Me’ van het Abba’s Super Trouper album(1980)

Ook uit het noorden, Sharleen Spiteri met Texas, brak ooit door in 1989 met ‘I Don’t Want a Lover’ en de eerste wereldbefaamde gitaaraanslag op het Beach Festival was dan ook uit het gelijknamige nummer. Sharleen legde de lat hoog, iedereen moest meedoen na haar Schotse ‘Is everybody ready to party?’.  Een Texas set, met no nonsens, alsook de outfit van Sharleen, geen Larssons glitters of nylons, maar sober zwart en gewapend met combat boots en felgroene gitaar. Texas had geen scottish rain meegebracht, maar een resem hits om de dag mooi af te sluiten.

Misschien moesten we de nacht dan maar ingaan met de lyrics van Suzan en Freek uit ‘Blauwe Dag’: “Laten we dansen tot de morgen en de lucht (hopelijk) weer opengaat”.

Radio Nostalgie bracht de hele dag het festival bij je thuis met Beach Festival Radio.

 

www.beachfestival.be

 

Tekst en foto: Peter Minnebo.