Nostalgie Beach Festival dag 2:  Artiesten en regenponcho’s gaven het wolk grijze Maritiem Park kleur.

 

Het was aan de Nostalgie Allstars coverband  van het huis om Beach festival dag 2 in te leiden. Het Maritiem Park in Nieuwpoort ontwaakte met pop en rock classics van iconische straffe madammen. Women on top!  Een geweldige stem annex 3 instrumenten (gitaar, basgitaar, drum), meer hadden  Patsy en Karen niet nodig om mooie versies neer te zetten zoals ‘Brass in Pocket’ van The Pretenders  (Chrissie Hynde)  en ‘Bring Me Some Water’ van Melissa Etheridge  met  nog een potentieel aan miljoenen andere hits.

Starsailor kwam in 2001 ten tonele toen hun single ‘Fever ‘ hen de titel “Britain’s best new band” opleverde.   ‘Four to the Floor’, de derde single van het tweede album ‘Silence Is Easy’(2003) werd een grote hit die op menig radio nog blijft nazinderen. Leadzanger James Walsh bracht helaas tijdens deze set het Britse regenweer mee, maar vond dat deze plek  in een regenlandschap aan de havenvaargeul  er even mooi  bleef uit zien.

We schrijven 1984 toen Billy Ocean zijn succesvolste periode aanbrak met ‘European Queen (No More Love On The Run)’, ‘Loverboy’ en ‘Suddenly”.  De Vlaamse Ultratop noteerde toen  de hoogste notering voor ‘When the Going Gets Tough, the Tough Get Going’  en ‘Get Outta My Dreams, Get into My Car’. De inmiddels 73 jarige Billy Ocean heeft zijn eeuwige glimlach nog steeds en laat zich vocaal sterk omringen door 3 backings.   Volledig klaar voor  een uptempo start van ‘One World’.  ‘Get into My Car’ werd muzikaal warm ingekleurd met een solo sax partijtje.  ‘Red Lights Spells Danger’ liet het strand swingen en dansen, Billy participeerde enthoesiast  met kleine danspasjes  en het nummer mondde uit in een gezellig meezingbare  ‘lalalala’.

De Levellers uit Brighton met leadzanger Mark Chadwick blijven met hun folk-pop-punk meezingers een zeer straffe liveband en qua rockimago : 5 sterrren status. Met het  paradepaardje ‘What a Beautifyl Day’ kon je festivaldag niet meer stuk. En ja… ook de Levellers viool bleef regeren over muziekfestivalland!

Met Noordkaap is het voor zanger Stijn Meuris pendelen tussen de Willy Studio in M Leuven en de Vlaamse Festivalpodia.  Na ‘Jullie zien er geweldig uit poncho’s!’ zette Stijn Meuris  de Noordkaap jukebox aan. In ‘Hoopvol’ kreeg de regen toch weer de focus: ‘En ik hoop dat de regen jou bevalt’….En de festivalganger zette moedig door, doorheen het slijkerig strandzand of liggend in een opgeblazen zitzak met een plastic dekzeil. Zowel Stijn als presentator Steve Van Herreweghe hielden het publiek prettig gestoord alert door ludiek te sollen met de Antwerpenaren, West-Vlamingen en Limburgers.

Een groep muzikanten die de muziek van Fleetwood Mac nauw aan het hart ligt en deze zo authentiek mogelijk trachten te brengen, stonden als Rumours of Fleetwood Mac  op het Beach podium en bewezen dat ze de perfecte reïncarnatie zijn van het originele Fleetwood Mac.

Mika brak wereldwijd door met hits van zijn album ‘Life in Cartoon Motion’. (Relax, Take It Easy).  In mei 2022 presenteerde hij samen met Laura Pausini en Alessandro Cattelan nog het Eurovisiesongfestival , zaterdag stond hij als headliner op Beach festival.   Mika was de grote meneer van de avond, die als een doorwinterde performer het festival afsloot en het 9000 koppige publiek  op een roze wolk zette om de zondvloed even te doen vergeten. Even werd ook hij een deeltje van de natte mensenzee, toen hij zich tussen het publiek begaf.  Iedereen voldaan en op zijn Mika’s: Happy Ending!

We geven  het Nostalgie Beach festival  het ereteken van doorzettingsvermogen, niet alleen voor artiesten , organisatie en publiek, maar ook voor alle vrijwilligers en security die urenlang  met de glimlach hun werk deden in de barre weersomstandigheden.

 

www.beachfestival.be

 

Tekst en foto: Peter Minnebo.