Bezoekboerderij in je buurt

 

Provincie Antwerpen lanceerde op maandag 2 december de website: www.bezoekdeboerderij.be.

Deze website laat scholen, verenigingen en andere groepen toe een boerderijbezoek te boeken. In onze provincie staan er nu 45 landbouwbedrijven klaar om je te ontvangen. Het gaat niet alleen om melkveehouders maar ook de (glas)tuinbouwsector , planten- en bomenkwekerijen en schapenboerderijen werken mee aan deze vorm van educatie.

Elke vestiging doet de rondleiding op zijn manier en op schoolniveau is er een aanbod voor zowel kleuters, lagere scholen en secundair onderwijs.

De primeur vond plaats op het domein Gasthuishoeve , Boshoek te Hove. Hier zijn Herman en Kathleen sinds 1988 gevestigd met een melkveebedrijf. De boerderij stamt uit de 18e eeuw en er werd een gezellige creatieve hoek gecreëerd in een oude stookruimte , waar ongeveer een 30 tal kinderen zich met hun leerkracht kunnen verdiepen in de kennis van de eigenaars.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé , bevoegd voor Landbouw lanceerde symbolisch de website waarna het eerste leerjaar van Mater Christi uit Lint , de eer had om het eerste schoolbezoek aan te vatten.

Enthousiaste kindjes , allen gelukkig met gummi laarzen aan , kregen de gelegenheid het melkvee en ook de kalfjes van dichtbij te bewonderen. Een chocolade melkdrankje maakte hun voormiddag nog beter.

De 45 bedrijven zijn geografisch mooi verdeeld over de provincie. Je kan tot een dag op voorhand boeken en de website vind onmiddellijk een bezoekboerderij in je buurt. Je kan verder een uur bepalen en desgewenst verdere noden invullen.

Alle info op : http://www.bezoekdeboerderij.be/

Tekst en foto’s: G. Charrin.