To the Docklands by plane (Air Antwerp)

“Alles kan beter” was een succesprogramma op Canvas van en met Mark Uytterhoeven een goede 20 jaar geleden. “Neem nou Londen” uit 1972 was mijn eerste reisgids voor Londen en dus ook mijn compagnon voor mijn eerste bezoek. Sindsdien is er enorm veel veranderd naar comfort toe, maar je kan er niet omheen dat de drukte er enorm is gestegen. Je arriveert in het overvolle St. Pancras Station, probeert je een weg te banen met je lawaaimakende trolley naar de mensenspuwende “Underground” om je hotel te bereiken, meestal centraal gelegen in een omgeving waar tot in de late uurtjes het geluid verdriedubbelt. Vlug je bagage deponeren en op weg naar de lange wachtrijen voor bv. Madame Tussauds of The Tower of London voor bezoeken die je ook diep in je portemonnee laten tasten (beide vlot meer dan £25 per persoon). Misschien toch nog eens even “Alles kan beter” onder het stof vandaan halen? Ik nam de uitdaging aan en koos voor een driedaagse in de Docklands en vermeed totaal het centrale deel van Londen.

The Docklands is een gebied in Oost-Londen van ongeveer 22 vierkante kilometer waar moderne infrastructuur en geschiedenis elkaar ontmoeten. Vanaf de 16de eeuw was dit gebied de haven van Londen. In de Tweede Wereldoorlog kreeg de haven het hard te verduren met meer dan 25.000 bommen die menige installatie vernielden. Deels door deze destructie, de vraag naar grotere schepen en de bouw van een containerhaven in Tilbury (1968) werden de dokken in dit gebied een na een verlaten met als resultaat een desolaat en verlaten landschap in de beginjaren ’70. Een massief regeneratieprogramma begon rond 1981 en een hele transformatie kwam op gang. Een combinatie van nieuwe huisvesting, prestigieuze zakengebouwen, een nieuw transportsysteem en een luchthaven gaf ons de huidige Docklands: een leefbare gemeenschap met ook veel troeven op toeristisch gebied.

Het Museum of Docklands London is de geschikte plaats om het succesverhaal van deze buurt in woord en beeld te aanhoren. Toen in 1800 de handel met de landen van het Britse Rijk enorm toenam, was er nood aan nieuwe dokken. West India, London en East India Docks kwamen tot stand. In Pakhuis nr. 1 aan West India Quay is het museum gehuisvest. Drie verdiepingen vertellen je alles over de dokken met veel origineel materiaal. “Sailers Town” laat je zien hoe de scheepslui hun tijd doorbrachten in het Wapping van 1840. Er is aandacht voor de eerste tunnel onder de Thames, de oprichting van de Port of London Authority in 1900, de oorlogsjaren, het verval en de regeneratie. Voel en ruik de specerijen die aan land kwamen, bewonder de speciale meet- en weegapparatuur uit de victoriaanse tijd en stap in het Threadweel, een origineel toestel om cargo op te tillen. Kruip in een schuilkelder en lees alles over de Maunsell forten in de Thames, die onze Arnout Hauben ook bezocht tijdens zijn tocht rond de Noordzee. Vier forten als krabben hangen boven het zeeoppervlak, gebouwd tijdens Wereldoorlog Twee voor de verdediging van de Thames en genoemd naar de ingenieur Guy Maunsell. Museum of Docklands is gratis te bezoeken en heeft een leuk cafetaria.

Alle info: www.museumoflondon.org.uk/docklands

Wandelen langs de Thames is aangenaam, de South Bank-wandeling van Blackfriars tot Tower Bridge doe je nu echter bijna altijd in een drukte. Kies eens voor het Thames Path dat de North Bank aandoet en vertrekt op het Isle of Dogs bij het Island Garden DLR Station (Docklands Light Railway). Hier heb je een mooi uitzicht op Greenwich en de Maritieme Musea. De wandeling is ongeveer 8 km lang en brengt je door een afwisselend gebied met nieuwe residentiële woningen, gerestaureerde pakhuizen en authentieke “riverside” pubs met namen als “The Town of Ramsgate, The Grapes of The Prospect of Whitby”. Deze laatste dateert uit 1520 en heeft aan de Thameskant nog een originele galg. Geniet van de mooie uitzichten achter je met de dominante skyscrapers van the Dockands (One Canada Square was het eerste torengebouw op Canary Wharf).

Soms wandel je door een park en je passeert ook enkele oude dokken zoals Shadwell, Tobacco Dock en Limehouse Bassin, nu de aanlegplaats voor plezierboten en de kanaalboten of narrow boats. St. Katharine Docks is het laatste in de rij en je eindbestemming is de Tower of London. Tijdens je wandeling zie je dit icoon ook uit een niet zo bekende hoek samen met The Shard, het 310 meter hoge gebouw in semipiramidevorm naast London Bridge. Tot slot op deze wandeling kom je bijna alleen maar langeafstandslopers tegen. Je kan rustig genieten van alle uitzichtpunten.

Voor shopping hoef je je ook niet naar Londen-centrum te begeven. De 5 verschillende shopping malls onder Canary Wharf bieden een excellente variatie aan shopping met ook voldoende eetgelegenheden.

Eetgelegenheden zijn er ook massief in de buurt, vele gelegen in oude, verbouwde pakhuizen met uitzicht op de oude dokken.

Je verplaatsen doe je hier veel met de al genoemde DLR, die ook vlotte verbindingen geeft met Centraal-Londen via Bank of Tower Hill. Het Westfield Shopping Center in Stratford kan je ook bereiken met de DLR. Canary Wharf wordt ook bediend door de Jubilee metrolijn en de waterbussen zijn ook een plezierig vervoermiddel via de Thames. De DLR brengt je ook vlot naar City Airport. Air Antwerp doet in de week vanaf Deurne (Antwerp Airport) driemaal per dag de verbinding met deze luchthaven in de Docklands met minimale inchecktijden. Op zondag is er een vlucht.

Alle info: http://www.airantwerp.com/

In de Docklands vind je ook nog het grote Excelcentrum voor congressen en beurzen. Een alternatief om hier te geraken is de Emirates Air Line Cable Car, die je 100 meter boven de Thames voert met spectaculaire vergezichten. Je ziet bv. de O2 Arena waarvan je nu ook het dak kan beklimmen, inclusief harnas en klimhaken als een volbloed alpinist.

Tot slot zijn er in het Docklandsgebied ook genoeg hotels voor overnachting.

 

Tekst en foto’s: A. Charrin