BLOED: Een hilarische nieuwe theatervoorstelling van Lazarus en filmmaker Robbin Rooze

 

Miet Waes.

 

Vergeet het traditioneel beeld dat je hebt over een theatervoorstelling met één scenarioschrijver en één regisseur. In ‘Bloed’ combineren de vijf theatermakers van Lazarus – het huisgezelschap van Arsenaal – theater met film. Ze werken collectief d.w.z. dat ze geen duidelijke taakverdeling hebben. Alle leden zijn regisseur, dramaturg, schrijver, scenograaf, acteur, muzikant. Samen beslissen ze hoe de voorstelling uiteindelijk wordt gebracht.

Na maanden zwoegen is het resultaat ‘Bloed’ soms wat verwarrend, maar ronduit hilarisch. Hun spelplezier  spat ervan af en dat werkt aanstekelijk bij het publiek.

 

Een complexe, hypochondrische vrouw zoekt antwoorden uit het verleden

Een vrouw heeft een complexe relatie met zichzelf. Ze voelt zich mentaal niet goed, heeft een moeilijke relatie met haar dochter en wil weten wat de oorzaak is. Toen ze jong was en ernstig ziek werd, heeft ze een bloedtransplantatie ondergaan. Nu, zoveel jaar later, wil ze weten waar haar bloed vandaan komt. Want ze denkt dat alles wat mis gaat in haar leven te maken heeft met die bloeddonatie. Ze besluit op zoek te gaan naar de man die haar dat bloed heeft gegeven met de hoop op antwoorden. Ondertussen blijkt die man op leeftijd in coma te liggen na een bloedklonter. Terwijl hij langzaam bij bewustzijn komt, probeert de vrouw zich een weg te banen tussen de brokstukken van zijn herinneringen. Door middel van flashbacks naar de tocht die de man aflegde in 1989, van de ene naar de andere kant van het IJzeren Gordijn, kom je meer te weten over het verleden van de man en de vrouw.

 

Bloed als symbool

 

Dé inspiratiebron is het boek ‘Bloed, een geschiedenis’ een encyclopedisch werk waarin hematoloog Marc Boogaerts beschrijft hoe bloed lang gezien werd als drager van ziektes.

“Maar we bewerken Boogaerts bloed niet”, zegt Koen De Graeve, “maar schreven met veel gevoel voor drama, speelsheid en filosofie ons verhaal. Weinig stoffen hebben immers zo’n mythische status als bloed: bron van leven, maar ook symbool van dood en verderf, drager van onze identiteit, waarmee banden worden gesmeed, groepen gevormd en wat zonder ophouden vergoten wordt voor een hoger doel. In het verhaal krijgt bloed ook een symbolische betekenis: Bloed kruipt waar het niet gaan kan. Bloed als symbool voor hoop en leven, de fata morgana van het Westen, als land van melk en honing. Het verlangen naar de eeuwige jeugd en hoe we toch steeds weer door de tijd zullen worden ingehaald. De theaterproductie bloed gaat ook over het vergeten verleden, absurde personages, ijzeren gordijn, wetenschap, bloedstollend, flashbacks.”

 

Technische huzarenstukjes

Knap is de combinatie van toneel met life-technische elementen zoals life-filmpjes, life-telefoongesprekken, bloedcellen die tot leven komen…

De hoofdrol wordt gespeeld door Sofie Decleir, die naast sterspelers zoals Koen De Graeve, Pieter Genard en Günther Lesage, een schitterende prestatie neerzet.

 

Wie bloed (plasma) geeft, krijgt gratis theaterticket

 

In thuisstad Mechelen, maar ook in Aalst, organiseert LAZARUS een actie om bloed te komen geven. Tegen eind dit jaar zoekt het Rode Kruis Vlaanderen immers nog 2000 plasmadonoren (Plasma is de eiwitrijke substantie in bloed) en daar wil theater arsenaal graag aan meewerken. Wie plasma komt doneren in het donorcentrum in Mechelen krijgt  een theaterticket van theater arsenaal cadeau. Je mag twee keer per maand doneren. Er zijn dus heel veel gratis tickets te rapen. 

Wie geïnteresseerd is, kan contact opnemen met www.rodekruis.be

 

Voor meer informatie over speeldata en plaatsen (o.a. Geel, Antwerpen en Turnhout)

www.theaterarsenaal.be

 

Tekst: Miet Waes

Foto’s: Raymond Mallentjer