37 ste Night of the Proms  met zowel gevestigde waarden als straffe nieuwkomers

 

De 37 ste Night of the Proms met een Amerikaanse-Britse tint qua internationale artiesten, was één grote muzikale schittering (alsook de gekleurde Proms lichtjes!) en samensmelting van talenten onder het dak van het Sportpaleis, waar het ooit allemaal begon anno 1985. Maar liefst 25 hits uit de top 10 stonden op het programma.

Presentator Bart Peeters had om 20u30 zijn wekker gezet en vatte aan met een super enthousiast ‘Is iedereen wakker?’.

Ook dit jaar ging de Night of the Proms organisatie op zoek naar een aantrekkelijk evenwicht tussen gevestigde successen als Toto, Anastacia, James Morrisson, Clouseau en straffe nieuwkomers als Berre en Nathan Chan met een veelzijde cellocarrière.

Tussen de acts door zag Bart Peeters alle hoeken van de zaal om van daaruit verder te presenteren en zich rot te amuseren tussen het publiek.

Even ruilde het koor Fine Fleur de mainstage in voor de catwalk voor een integere vocale interpretatie van de Billy Eilish song ‘What was I made for’.  Het orkest waagde zich op zijn beurt aan de French Cancan, Alexandra Arrieche deed haar best door mee te wiegen, maar het donkere podium had allerminst mogen ingekleurd worden met wat danseressen in blauw-wit-rode outfits, in deze toch sombere tijden. De cancan symboliseerde ooit de vreugde van de Belle Epoque in Parijs, en de vreugde in het Sportpaleis moet hier niet voor onder doen.

Het Sportpaleis was even Zweinstein. “Met een meesterlijke ouverture uit een film met een acteur met een brilleke”, grapte Bart Peeters.

En een première zou een première niet zijn als er toch eens iets misliep. Bij het aankondigen van Anastacia door Koen Wauters, hoorden we eerst geen gezang, Anastacia moest immers even wachten op haar micro die ze vergeten had. Dirigente Alexandra zorgde ervoor dat alles muzikaal gesmeerd bleef lopen.

Anastacia ging vrijdagavond voor een duo baan, want ze zong zowel op de Proms als bij haar vriendin Natalia in de Lotto Arena. Surprise!

Koen en Kris peilden al eens naar de goesting van het sportpaleispubliek voor ‘Clouseau 125’ volgend jaar, en ja hoor… met ‘En Dans’ zat er niemand nog op zijn stoel.

Met hoofdact Toto was het zalig wegdromen in romantiek, in majestueus gitaarwerk van Steve Lukather en in wereldhits als ‘Africa’ en ‘Rosanna’, een afsluiter van formaat!

De Proms zijn opgewarmd en volledig klaar voor heel wat concerten in België en Duitsland.

Tekst en foto’s: Peter Minnebo.

Alle info:

www.notp.com