Bonnie & Clyde, A Musical

 

Manu Jacobs koos voor zijn 20e regie bij BSO Producties voor Bonnie & Clyde. Zaterdag 28 september was het Zuiderpershuis de locatie voor de première. En of we genoten hebben.

Kritisch kan je misschien zeggen , ach zijn er niet teveel musicals aan het komen ? Is er niet de vrees voor overaanbod met daarbij de klassieke gevreesde reactie van schrijven om te schrijven onder het motto” we horen er ook bij hoor”!

Manu Jacobs heeft dit prachtig weerlegt in zijn versie van Bonnie & Clyde. Een musical die je nooit verveelt. In feite doe je het stuk en de regisseur onrecht aan door het simpelweg een musical te noemen. Het is ook een prachtige roman met een ijzersterk verhaal. Het historisch verhaal van Bonnie & Clyde is een redelijk gecompliceerde story met vrij veel figuren waarvan sommigen een nogal duister of dubbelzinnig karakter hebben. Niet te doen om dit allemaal aan elkaar te lassen in een theaterverhaal. Jacobs neemt subtiel een gevoelsthema uit het verhaal. Niet hun misdaden , niet hun uitspattingen worden in de verf gezet maar Manu gaat voor hun liefde. Liefde die nauw bij hun tragiek ligt. Liefde die ook uiteindelijk hun dood zal worden.

Manu gebruikt ook subtiel het middel van de humor , die even wel naar zwart kan neigen. Weergaloos is het einde van onze karakters. Geen hevige , bloederige schiettoestanden maar een Bonnie die tijdens het zingen van “ Sterven doet geen pijn “ de machinepistolen uitdeelt aan de vier politieagenten.

Elke scene gaat vlot over in de andere en het soms dubbelgaan van de jonge Bonnie en de jonge Clyde met de hoofdrolspelers zorgt voor een innig effect.

Charlotte Campion is zoals ze is , een fameuze ster die alles heeft van mooie verschijning tot prachtige stem. Juan Gerlo vocht soms wat met de hoge noten maar bracht enorme passie in zijn stijl.

Broer en schoonzus ( Wendey Demey en Lars Cuynen) waren aangename verrassingen voor mij. Het 30 koppig ensemble waarvan vele niet professionelen deed het voortreffelijk .

Ook een pluim voor het decor. Een decor dat sober werd gehouden en dikwijls het publiek de oefening liet maken om zijn fantasie te gebruiken.

Een ideaal stuk om op tournee te gaan door Vlaanderen.

Allen er heen !

Praktisch nog voorstellingen op 3,4 en 5 oktober telkens om 20u15 en een zondag matinee om 15u op 6 oktober. Alles voorstellingen Zuiderpershuis ( Waalsekaai 14 T/S)

Tickets en info: http://www.bso-producties.be/

Tekst en foto’s: G. Charrin