Uit de Schaduw van Vermeer

 

In Museum Prinsenhof Delft start op 11/10/2019 de allereerste overzichtstentoonstelling ooit in Nederland te zien van de beroemde 17de– eeuwse schilder Pieter De Hooch. Waarom nu ? Er is nu Rembrandt en het Gouden Eeuw Jaar en dit geeft een geweldige opportuniteit om de Delftse 17de eeuw ook in de kijker te plaatsen.

De Hooch was een tijdsgenoot van Vermeer en is in feite echt beroemd en gegeerd geworden lang na zijn dood. Daarom werd er buiten de tentoonstelling ook gedurende twee jaar een multidisciplinair onderzoek gedaan naar De Hooch en zijn werk. De resultaten van verschillende onderzoeken worden ook gepresenteerd voor het publiek tijdens de tentoonstelling.

Leven , werkwijze en techniek werden onderzocht. De Hooch had een zeer sterke band met Delft en zijn persoonlijke omgeving was een bron van inspiratie. Zijn vrouw en zoon werden mogelijk als model gebruikt. In 1648 schildert hij zijn eerste werk , een zelfportret. Zijn volgende werken zijn meestal de zogenaamde “ kortegaardjes” ( soldaten en herbergscenes). Daarna gaat hij over naar “ doorkijkjes” en interieur en scenes. Hij introduceert een thema dat door niemand eerder zo is geschilderd, namelijk het dagelijks leven op de binnenplaatsjes achter de Delftse huizen. In 1660 is hij een korte periode in Amsterdam en legt hij zich toe op familieportretten.

In totaal schilderde hij ongeveer 160 werken , een 35 tal over Delft. Waarheidsgetrouw geeft hij Delft weer , soms ook natuurgetrouw. De weergave van bakstenen muurtjes is soms fenomenaal- zijn vader was trouwens metselaar. Dat Vermeer zich heeft laten inspireren door Van Hooch staat buiten kijf.

Ook was hij een meester in het gebruik van “pentimenti”, een stijl om wijzigingen aan te brengen tijdens het schilderen. Veel veranderen in zijn compositie , als het ware een zelfcorrectie.

Hij liet de kleur van de grondlaag een rol spelen en gebruikte veel pigmenten zoals zijn collega’s uit de 17de eeuw en was een meester met licht en perspectief.

In totaal komen 29 topstukken uit internationale collecties naar het Prinsenhof. ( uit Europa en de VS) Er zijn twee stukken die komen uit de koninklijke collectie van Queen Elizabeth II van Engeland. Allen Delftse werken. Hieraan gekoppeld is er nog een stadswandeling die je langs 10 historische plekken brengt die verband houden met Pieter.

Er is geen exacte sterfdatum bekend van Pieter , ook geen graf maar een ding is zeker tussen 1652 en 1679 zullen De Hooch en Vermeer elkaar wel af en toe ontmoet hebben , ergens knus in de oude Delftse binnenstad !

 

De tentoonstelling loopt tot16/02/2020 in het Museum Prinsenhof. Voor de tentoonstelling geldt een toeslag bovenop de reguliere toegangsprijs , inclusief audiotour.

Meer info: http://www.pieterdehoochindelft.nl/

Tekst en foto’s: G. Charrin