BOPPARD, stad aan de Midden-Rijn

 

Het Midden-Rijndal, het gebied tussen Koblenz en Bingen, is bij Vlamingen een geliefde reisbestemming. De vele burchtruïnes en kastelen, oude steden en wijngaarden illustreren de lange geschiedenis van deze regio. Het stadje Boppard ademt een en al geschiedenis en sfeer. Zo kan je flaneren langs de Rheinallee, een mooie promenade aan de boorden van de Rijn. Of je kunt met een plannetje wandelen door het stadje waarbij je langs de beziens- waardigheden komt. Je ziet er dan de Romeinse verdedigingsmuren, een van de best bewaarde van Duitsland, waarvan je in het archeologisch park een goed beeld hebt. Aan de Karmelietenkerk is er een klein museum met plaatselijke vondsten. In de middeleeuwen was de stad een geliefde verblijfplaats van koningen en keizers. De keurvorstelijke burcht die vroeger als citadel en douanepost dienst deed is nu een stedelijk museum met een mooie collectie Thonetmeubelen.

Een boottocht op de Rijn waarbij je geniet van het landschap is zeker aan te bevelen. Wie het actiever wil doen kan heerlijk fietsen langs de Rijn in twee richtingen. Je kunt ook de Klettersteig (klauterpad) nemen en verder ook genieten van het uitzicht vanuit de “Vierseenblick”.

Wie vlak aan de Rijn wil logeren kan kiezen uit een ruim aanbod. Het Bellevue Rheinhotel is met zijn traditie van vier generaties een vaste waarde. Het heeft een elegante inrichting in art nouveau-stijl, er is een gastronomisch restaurant, een sauna en een binnenzwembad.

Tot slot is Boppard de ideale plaats van waaruit je het hele Rijndal kunt verkennen. De legendarische Loreley-rots is een van de mooiste bezienswaardigheden. Als je het verhaal van de mooie sirene kent die de voorbijvarende schipper naar zijn ondergang lokt is deze plaats nog fascinerender!

Info: http://www.boppard-tourismus.de/ / http://www.bellevue-boppard.de/

Tekst en foto’s: Herman Taelman