Kasteel Bornem , volgende etappe in Van Steen tot Steen

 

De ganse Scheldevallei heeft veel toeristische troeven. Zo ontstond het project “ Van Steen tot Steen”. Het project is gedragen door vele partners. De link met Gent en Antwerpen is evident door de samenwerking met het Steen en het Gravensteen. De Scheldevallei is zowel rijk aan erfgoed en topnatuur. Rivierpark Scheldevallei heeft alles om een potentieel sterke toeristische bestemming te worden.

Drie kastelen en de Lakenhalle van Dendermonde gaan fungeren als toegangspoorten. Eind juni beet Kasteel Laarne de spits af met zijn opening voor het grote publiek. Wissekerke ( Kruibeke ) zit ook in het project en het derde kasteel wordt misschien het vlaggenschip van het project. Het kasteel de Marnix van Bornem is een domein met veel troeven en Graaf John De Marnix de Sainte-Aldegonde gaf op 20 augustus meer uitleg over de inbreng van zijn domein. Jan de Haes, gedeputeerde voor onder meer toerisme provincie Antwerpen en tevens ook voorzitter Rivierpark Scheldeland was aanwezig samen met Riet Gillis , die Oost-Vlaanderen vertegenwoordigde , als gedeputeerde voor milieu en natuur en Kristof Joos , burgemeester van Bornem.

Het kasteel werd einde 19e eeuw volledig herbouwd in neoklassieke stijl. De architect behield wel de Renaissance contouren van Don Colona , de eerste bouwer. Het ligt zeer idyllisch in een groot natuurgebied , aan de Oude Schelde , een sinds de 13e eeuw afgesneden arm van de Schelde. Het telt 110 kamers . Het is zowel binnen als buiten een uniek erfgoed dat men subtiel als toeristisch product wil upgraden. Toerisme , natuur en water , allen partners op één lijn.

Er komt een belevingscentrum naast de stallen en het koetshuis. Naar voorbeeld van vele Britse landhuizen die opengesteld zijn voor het publiek , zal men hier een onthaalcentrum vinden met cafetaria , sanitaire voorzieningen en een souvenirshop. In het belevingscentrum zal onder meer de geschiedenis en de werking van het kasteel verteld worden.

De koetscollectie wordt ook een onderdeel van het museum.

Binnen in het kasteel zal de focus liggen op de grote collectie Breugel etsen en Filips de Marnix , de rechterhand van Willem van Oranje.

Op het domein zelf komt er een uitkijktoren die prachtige panorama’s zal geven op zowel het kasteel als de Oude Schelde.

Burgemeester Joos kondigde ook aan dat Bornem zal instaan voor een structurele verbetering van De Dreef , de bijna 1 km lange weg naar het kasteel , die nu kreunt onder de putten. Een andere dreef , die naar de abdij van Bornem gaat , wordt ook onder handen genomen. Hierdoor is een link met dit stukje erfgoed ook gelegd. De abdij is in volle restauratie. Een deel wordt privé woonst , het andere deel zal publiek domein worden. Samenwerking met de burgemeesters in Klein Brabant staat ook op het Bornemse programma met zeker een verdere kijk op accommodatie.

Het domein is de groene long van Bornem en omstreken. Met dit project verweeft men twee grote troeven voor toerisme Vlaanderen , natuur en erfgoed.

De streefdatum voor volledige opening is midden 2022.

Kasteel de Marnix van Bornem deed ook dienst als locatie voor de film “ de zaak Altzheimer”.

Tot slot sloot de 14e graaf het programma af met de inhuldiging van een nieuwe Breugelprent voor de collectie.

Tekst en foto’s: G. Charrin.